Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μηνύματα και ψηφίσματα για την απώλεια του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α-Δ. ΔΕΜΠΟΝΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

          «Έφυγε» ο Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος, ένας από τους τελευταίους λόγιους των Επτανήσων, μια εμβληματική πνευματική μορφή της Κεφαλονιάς, ο μοναδικός μελετητής της πόλης του Αργοστολίου.

        Μας αφήνει, όμως, πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να διευρύνουμε.

         Η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης διά του Προέδρου του Πέτρου Πετράτου εκφράζουν στην οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

 Ληξούρι, 24-4-2021                             Από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη           


ΨΗΦΙΣΜΑ.Α.Δ.ΔΕΜΠΟΝΟΥ


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΔΙΟΝΥΣΗ ΔΕΜΠΟΝΟ

Έφυγε από την ζωή μας ένας σπουδαίος άνθρωπος ο ΑγγελοδιονύσηςΔεμπόνος.

Η βιολογική του αντοχή υπέκυψε μετά από έναν αιώνα συμπαρασύροντας την ακέραιη πνευματική του διαύγεια χάριν της οποίας μας κληροδότησε έναν πολυσήμαντο συγγραφικό πλούτο.

Χαρισματικός άνθρωπος ο Αγγελοδιονύσης με ακατάβλητη θέληση και δύναμη ψυχής υπερέβη κάθε δυσκολία. Συνδύασε τον μακροχρόνιο αγώνα της επαγγελματικής βιοποριστικής επιβίωσης με αυτόν της εργώδους πνευματικής δημιουργίας, χαρακτηριστικό Αναγεννησιακής προσωπικότητας.

Το έργο του είναι κλασσική αξία για την τοπική μας Ιστορία και έγκριτηβιβλιογραφική πηγή που ανατρέχει κάθε επιστημονικός μελετητής ή φιλομαθής πολίτης.

Το Λιθόστρωτο, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό θέατρο, τα Κεφαλλονίτικα, Επτανησιακά και Ομογενειακά πόντιουμ ομιλιών θα στερηθούν την φυσική του παρουσία, όχι όμως την ψυχή του και το παλλόμενο πνεύμα του.

Στην Κεφαλονιά του θρύλου και της παράδοσης ανήκει πλέον ο ΑγγελοδιονύσηςΔεμπόνος για το μεγάλο δημιουργικό του έργο, αλλά θα παραμείνει στην μνήμη μας ο γήινος, ευπροσήγορος συμπολίτης και εξαιρετικός οικογενειάρχης για όσους τον γνωρίσαμε.

Με τίμησε με τις συμβουλές και τις υποδείξεις του για τα δημοτικά μας πράγματα.Τον ευχαριστώ που άνοιγε το σπίτι του μαζί με την φιλόξενη σύζυγό του Ιωάννα για να δεχθούν τις επισκέψεις μου και να ωφελούμε από την ευρυμάθειά του στις μακρές συζητήσεις μας.

Καλό ταξίδι Αγγελοδιονύση. Η υστεροφημία σου θα είναι ανακουφιστική για τον πόνο της απώλειας στην αγαπημένη σου Ιωάννα, τον Ανδρέα τον Σωτήρη και τα εγγόνια σου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου συνήλθε σε κατεπείγουσα (δια περιφοράς)  συνεδρίαση το Σάββατο 24 Απριλίου  2021 με αφορμή την απώλεια του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου    και  ΟΜΟΦΩΝΑ  αποφάσισε την έκδοση  του παρακάτω Ψηφίσματος:

                                        ΨΗΦΙΣΜΑ

Με βαθιά θλίψη το Αργοστόλι και η Κεφαλονιά αποχαιρετούν έναν εξέχοντα συμπολίτη πυλώνα της σύγχρονης πνευματικής μας ζωής τον Αγγελοδιονύση Δεμπόνο.

Έζησε για 99 χρόνια την διαδρομή του τόπου μας και ιστόρησε με εξαιρετική επιμέλεια και επιστημονική τεκμηρίωση σημαντικές περιόδους και γεγονότα του, που βίωσε ή ανέδειξε από το αρχειακό υλικό με την ερευνητική του σκαπάνη.

Πολυγραφότατος μας αφήνει μια πλούσια βιβλιογραφική και μελετητική παρακαταθήκη που πάντα θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών της τοπικής μας Ιστορίας.

Οι αταλάντευτα δημοκρατικές του αρχές, η αντιστασιακή του δράση, η ευθυκρισία η διεισδυτικότητα της σκέψης του για τα δημόσια πράγματα του νησιού και της χώρας συνέθεταν την σπουδαία προσωπικότητα του που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στη δύσκολη μετασεισμική περίοδο και υπήρξε πάντα ενεργός δημότης με πολύτιμες απόψεις για τα θέματα που απασχολούσαν τον Δήμο μας, κιβωτός ανεκτίμητων συμβουλών των δημοτικών αρχών.

Ο Αγγελοδιονύσης  Δεμπόνος  θα παραμείνει για πάντα στην συλλογική μνήμη της Κεφαλονιάς στην χορεία των επιφανών τέκνων της.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου εκφράζουν τα ειλικρινή του Συλλυπητήρια στην σύζυγό του Ιωάννα, στα παιδιά του Ανδρέα και Σωτήρη και στα εγγόνια του.

                        Στην Μνήμη του Αποφασίζει:

  1. Να υπάρξει ονομασία δρόμου της πόλης του Αργοστολίου.

2)       Να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο το συγγραφικό του έργο σε συνεργασία με την οικογένεια του

  ΓΡΑΦΕΙΟ   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ           


Εκφράζουμε την ειλικρινή μας θλίψη για το θάνατο του ΑγγελοδιονυσίουΔεμπόνου.

Ο ΑγγελοδιονύσηςΔεμπόνος υπήρξε ένας ακούραστος ιστορικός και ερευνητής των εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας, αφήνοντας έντονα το αποτύπωμά τουστην πνευματική ζωή της Κεφαλονιάς.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος Αργοστολίου


Συλλυπητήριο Μήνυμα για την απώλεια του ΑγγελοδιονύσηΔεμπόνου

Η Κεφαλονιά αποχαιρετά με θλίψη τον ΑγγελοδιονύσηΔεμπόνο.

Η κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική του δράση τον καθιέρωσε ως μια εμβληματική μορφή του Αργοστολίου.

Η προσφορά του στην μελέτη της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας είναι ανεκτίμητη και κοινό κτήμα όλων μας στο παρόν και το μέλλον. Το επιστημονικό έργο του ΑγγελοδιονύσηΔεμπόνου συνέβαλεκαθοριστικά ώστε ο τόπος μας να μην απολέσει την ιστορική του συνέχεια μετά το βαθύ τραύμα που επέφερε στην κοινωνία μας η καταστροφή του 1953.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ