Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΟΥΔΑ | Γράφει ο Δρ Πέτρος Πετράτος

«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΟΥΔΑ

Ο Αναστάσιος Γούδας γεννήθηκε το 1816 στο Γραμμένο των Ιωαννίνων και πέθανε στην Αθήνα το 1882. Με την έναρξη της Επανάστασης η οικογένειά του κατέφυγε στην Κέρκυρα, διώχτηκε όμως από εκεί, για να καταλήξει στο Σούλι και να υποστεί τις γνωστές ταλαιπωρίες των Σουλιωτών. Υπήρξε από τους πρώτους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ο πρώτος διδάκτορας της Σχολής αυτής. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, όπου είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το γαλλικό φιλελεύθερο και ριζοσπαστικό κίνημα. Συνέγραψε ιατρικές μελέτες, μετέφρασε ιατρικά συγγράμματα, σπουδαία η συμβολή του στην επιστημονική επιμόρφωση των νέων γιατρών. Φύση φιλελεύθερη και αντιοθωνιστής, έγραψε πολιτικά φυλλάδια και συμμετείχε σε αντιοθωνικές κινήσεις.

Το οκτάτομο έργο του – το είχε προγραμματίσει δωδεκάτομο – «Βίοι παράλληλοι των επί της αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών», που εκδόθηκε στο διάστημα 1869-1876,  θεωρείται πολύτιμη πηγή της νεότερης ιστορίας μας. Περιλαμβάνει βιογραφίες ανδρών, οι οποίοι διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Αν και ελάχιστα δικαιολογείται ο πλουτάρχειος τίτλος («Βίοι παράλληλοι»), ο κάθε τόμος συγκεντρώνει ομοειδείς βιογραφίες: στον Α΄ τόμο βιογραφούνται κληρικοί, στο Β΄ προσωπικότητες της παιδείας – περιλαμβάνεται ο Κεφαλονίτης ναυτικός και συγγραφέας Γεράσιμος Κούπας ή Κώπας -, στον Γ΄ και τον Δ΄ άνδρες (ηγεμόνες, προεστοί, έμποροι) που πλούτισαν από το εμπόριο και ευεργέτησαν τον ελληνισμό, στον Ε΄ οι ιδρυτές και μέλη της Φιλικής Εταιρείας – περιλαμβάνεται ο Ιθακήσιος έμπορος και σημαντικός φιλικός Ιωάννης Βλασσόπουλος-, στον ΣΤ΄και τον Ζ΄ πολιτικοί άνδρες των επαναστατικών και των πρώτων μετεπαναστατικών  χρόνων – στον Ζ΄ τόμο περιλαμβάνονται οι Κεφαλονίτες Μεταξάδες, Κωνσταντίνος και Ανδρέας – και στον Η΄ οι «ήρωες της ξηράς» του Αγώνα του 1821. Οι «Βίοι παράλληλοι» δεν είναι απλώς βοηθήματα αλλά κυρίως πηγές, καθώς ο συγγραφέας τους τεκμηριώνει τα γραφόμενά του είτε με αυτοψία ή αυτηκοΐα είτε με επίσημα έγγραφα είτε με μαρτυρίες μελών της οικογένειας των βιογραφουμένων ή προσώπων που έζησαν κοντά στους πρωταγωνιστές. Τέλος, οι πρόλογοι που ο Α. Γούδας προτάσσει σε κάθε τόμο, είναι διανθισμένοι με διαπιστώσεις και σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για τη σύγχρονή του πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας. – Οι «Βίοι παράλληλοι» του Α. Γούδα απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

                                                                                           Πέτρος Πετράτος

                                                                                      Φιλόλογος, δρ Ιστορίας

mde_soft

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΜΑΡΤΙΟΣ  2021

◘ Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021, 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει την τρίτη διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση την Τρίτη, 23 Μαρτίου, 7.30  μ.μ. Θα μιλήσει η Δώρα Μαρκάτου, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεθέμα: «Δημόσια Μνημεία για την Ελληνική Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

◘ Τα Εκθέματα του Μαρτίου

Σχετικά με τα Εκθέματα του μήνα Μαρτίου, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) : Πρόκειται για δυο εκδοτικές προσπάθειες του 19ου αιώνα σχετικές με πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης: η μια είναι το βιβλίο του Ηλία Φωτεινού «Οι άθλοι των εν Βλαχία Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 έτος», που αναφέρεται στα επαναστατικά γεγονότα με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και κυρίως στη Βλαχία, και η άλλη είναι το οκτάτομο έργο του Αναστάσιου Γούδα «Βίοι παράλληλοι των επί της αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών», που αναφέρεται σε προσωπικότητες που έδρασαν στα πεδία των μαχών, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της εκκλησίας κ.λπ. κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τα βιβλία αυτά απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ