Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024
23.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, «Α Γ Γ Ι Γ Μ Α» ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

 (Λεπτομέρεια ανάγλυφου από συμμετοχή μου στο διαγωνισμό, για το Σήμα του Δήμου Αργοστολίου)

Τα φετινά Χριστούγεννα, διαφορετικά από κάθε προηγούμενη χρονιά, θα στερηθούμε ή τουλάχιστον θα περιορίσουμε, μία από τις πέντε (5) αισθήσεις μας. Αναφέρομαι στην αφή, το άγγιγμα δηλαδή, που είτε είμαστε κοντά με λίγους ανθρώπους, είτε αναγκαστικά από μακριά με τους περισσότερους, θα είναι περιορισμένα.  Όλοι καταλαβαίνουμε, αναφέρομαι στα μεταξύ μας αγγίγματα και αγκαλιές, που φέτος απαιτούν απόσταση και ας όψεται o κορωνοϊός, original ή μεταλλαγμένος πια, που μπήκε στη ζωή μας και άλλαξε τους ρυθμούς μας.

Ως Έλληνες με φυσικό μας χώρο τον Ευρωπαϊκό Νότο, έχουμε ex officio, το χάρισμα του μεσογειακού ταμπεραμέντου, με αυθόρμητες εκδηλώσεις, αγκαλιές, φιλιά, αγγίγματα, χαϊδέματα, όχι ότι απουσιάζουν μεταξύ μας και οι ψυχρόκ..αιμοι.. καθόλου!

(Ανάγλυφο Κεφαλονιάς, αντί  Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Έλατα του Αίνου και παραλίες σε απόσταση αναπνοής. Η Ναυτοσύνη στο  κάτω  μέρος  καιδεξιά,το μυθικό δίδυμο Κέφαλος-Λαίλαπα.  Αράβου Σ. 2019)

Γι’ αυτό διάλεξα να πούμε  φέτος  τα Χρόνια Πολλά, με τη Γλυπτική. Είναι η εικαστική τέχνη που μας επιτρέπει το άγγιγμα, το απαιτεί σχεδόν! Ζητάει να τη νοιώσουμε με την Aφή, να καταθέσουμε την Ψυχή μας  για να αποκαλυφθεί! Το 2021 εξάλλου, θα είναι ιδιαίτερη χρονιά, αφού γυρίζουν στην Κεφαλονιά τα γλυπτά του παγκόσμια φημισμένου γλύπτη μας, Γεράσιμου Σκλάβου!

Η σχέση Αφής και Ψυχής αναφέρεται από τον Αριστοτέλη (350 πΧ). Η όραση, μας λέει, η ακοή και η όσφρηση, απαιτούν τη διαμεσολάβηση του αέρα για να λειτουργήσουν, ενώ η γεύση απαιτεί την υγρασία του σάλιου για να γευτούν τις νοστιμιές, η γλώσσα και ο ουρανίσκος  μας!  Στην αφή όμως η αίσθηση είναι άμεση, το μόνο που παρεμβάλλεται είναι η ίδια μας η Ψυχή και εκεί καταλαβαίνουμε την εσωτερική ομορφιά, στον άνθρωπο που αγγίζουμε.

Η Ψυχολογία της Τέχνης από την μεριά της, μας εξηγεί μεταξύ άλλων, ότι η λέξη άγαλμα προέρχεται από το ρήμα αγαλλιάζω, αισθάνομαι ψυχική ευφορία με το βλέμμα και το άγγιγμα που αφιερώνω στο ανάγλυφο ή το περίοπτο  άγαλμα που υπάρχει μπροστά μου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ΠΟΥ, σε εκδήλωση στη Φινλανδία το 2019(προ κορωνοϊού), ανακοίνωσε  ότι η Τέχνη μέχρι το 2023 θα συνταγογραφείται  όπως τα φάρμακα. Βοηθάει στην Ψυχική Υγεία, αλλά και στη βελτίωση των Βιολογικών Δεικτών (πίεση, σάκχαρο, κλπ)!

Στην Επικοινωνιακή Πολιτική, μέσω του Event marketing, διδάσκουμε την αξία της συμμετοχής όλων των αισθήσεων σε ένα δρώμενο, εάν θέλουμε να πείσουμε για κάτι, όχι ευκαιριακά, αλλά μόνιμα και διαχρονικά!  Ενεργοποιούνται οπτικοακουστικά μέσα, γεύσεις και οσμές. Στην αφή όμως, επιστρατεύονται ενθύμια–μικρογλυπτά–κατασκευές,  ενώ επιπλέον αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε ένα διακριτικό φύσημα του αέρα, μία υγρή επιφάνεια που πατούν τα πόδια το καλοκαίρι ή ένα έδαφος που κινείται ελαφρά. Ο,τιδήποτε δηλαδή  αγγίζει ή γίνεται αντιληπτό από το δέρμα μας και όχι αποκλειστικά και μόνο από τις  παλάμες  μας.

Με αυτήν την έννοια, αυτές τις γιορτινές μέρες, ζυμώνουμε, χορεύουμε, χαϊδεύουμε τα γλυπτά και τα ενθύμια που βρίσκονται στο σπίτι μας, περπατάμε με τον αέρα να χαϊδεύει το πρόσωπο μας, αγγίζουμε το θαλασσινό νερό! Κυρίως αγκαλιάζουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους, την καθημερινή «Κοινωνική μας Φούσκα» και ας λέει ο κ. Χαρδαλιάς!

Κι αν τρέξει και κανένα δάκρυ αυτές τις μέρες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, Άγγιγμα Ψυχής είναι κι αυτό… που ακουμπάει τρυφερά τα μάγουλά μας!

«Χαρούμενες Γιορτές» σε όλους  και «στην Υγειά μας»!!

Βίντεο, ακούγοντας και χορεύοντας  με χορούς του «αγγίγματος». Με το Νιόνιο όπως τον ξέραμε και την Ελένη Καραΐνδρου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ