Κυριακή 28 Απριλίου 2024
25 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πρωτοβουλία υγειονομικών ΑΥ.Ρ.Α / Τα 3 ψέματα του Υπουργού Υγείας

Με έναυσμα την εναντίωση στην υποχρεωτικότητα των ιατρικών πράξεων, μια ομάδα υγειονομικών, απαλλαγμένη από κομματικές αγκυλώσεις, έθεσε περαιτέρω στόχο την  κοινωνική συσπείρωση και συστράτευση προβληματισμένων πολιτών, σε δράσεις που αφορούν την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών αγαθών.

Τα τρία ψέματα του Υπουργού Υγείας.

          Όπως κάθε πλασιέ που σέβεται τον εαυτό του, ο υπουργός υγείας κύριος Α. Γεωργιάδης εγκαινιάζει το νέο σύστημα υγείας Α.Ε., με τη δελεαστική προσφορά της δωρεάν χειρουργικής επέμβασης σε ένα απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τους πρώτους 50.000 τυχερούς που βρίσκονται σε αιώνιες λίστες αναμονής. Οι δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα, σε πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ ήταν άκρως κατατοπιστικές, αν και περιέχουν μια σειρά από χονδροειδή ψεύδη.

ΨΕΜΑ 1ο: Το πρόβλημα με τις 90.000 αναμονές για χειρουργείο προέκυψε, όταν ο COVID σταμάτησε τα χειρουργεία επί ενάμιση χρόνο, όταν σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία γιατί δεν μπορούσε να μπει κανείς στα νοσοκομεία για να μην κολλήσει. Γιατί τα δημόσια νοσοκομεία χειρίζονταν αποκλειστικά τον COVID.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να ειπωθούν τα εξής:

 Η διαχείριση της νόσου COVID όντως ανατέθηκε αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας λευκή επιταγή στις ιδιωτικές κλινικές να συνεχίσουν να ασχολούνται με την πελατεία και τα κέρδη τους. Κάπως έτσι έφτασε το ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ στα όριά του. Παράλληλα, επιβλήθηκαν δήθεν πρωτόκολλα ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80%! 

Επιπλέον περιορίστηκε η πρόσβαση των ασθενών και των συνοδών τους στα νοσοκομεία με τις προαπαιτούμενες πιστοποιήσεις ανοσίας ως πάσο εισόδου. Στο έργο της απώθησης των ασθενών και της υποβάθμισης των παροχών υγείας, συνέβαλε καθοριστικά η ανηλεής τηλεοπτική προπαγάνδα που παρουσίαζε τα δημόσια νοσοκομεία, ως εστίες διασποράς και θανάτου.

Δεν ήταν η πανδημία λοιπόν που προκάλεσε τις τεράστιες αναμονές, αλλά η πολιτική της διαχείριση που σκόπιμα και στοχευμένα, οδήγησε στην απορρύθμιση του ΕΣΥ, προκειμένου να παρουσιάζει τώρα ο υπουργός την καθιέρωση χειρουργείων επί πληρωμή ως μονόδρομο. Οι επί σειρά ετών κλειστές χειρουργικές αίθουσες και ο εξοπλισμός που παραμένει στα κουτιά διότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει καθώς πάνω από 50% κενές οργανικές θέσεις ΔΕΝ προκηρύσσονται, προφανώς εντάσσεται στα πλαίσια των ίδιων πολιτικών επιλογών που θέλουν το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και ρημαγμένο.

ΨΕΜΑ 2ο: Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί ένας ασφαλισμένος που πληρώνει εισφορές, να πληρώνει ξανά για χειρουργείο, ο υπουργός αποφεύγοντας να δώσει άμεση απάντηση στην ερώτηση και με εμφανή εκνευρισμό, πετάει το μπαλάκι στο θέμα των ανασφάλιστων: “Άρα ο ανασφάλιστος να μη χειρουργείται το πρωί αφού δεν έχει να πληρώσει;”

Και συνεχίζει να υπεκφεύγει αποπροσανατολίζοντας από το επίμαχο ερώτημα, με αναφορές σε νόμο που θέσπισε ο ίδιος για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην περίθαλψη, για να αποδείξει ότι δε συνδέει τη νοσηλεία με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθώντας έστω τον ειρμό του υπουργού, γίνεται φανερό από τον τρόπο της τοποθέτησής του το υπονοούμενο ότι τα πρωινά χειρουργεία προορίζονται εφεξής να εξυπηρετούν αποκλειστικά ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως ανασφάλιστους και γενικά μη έχοντες υπό τον ήλιο μοίρα!

Σε αυτό το σημείο η επίκληση στο νόμο που ο υπουργός θέσπισε το 2014 για τις ευάλωτες ομάδες, υποτίθεται ότι ενισχύει την άποψη ότι τουλάχιστον οι πολίτες αυτοί δεν κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ωστόσο και τα πολύ πιο πρόσφατα νομοθετήματα, βάσει των οποίων εξαιρούνται από την περίθαλψη 400.000 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ καθώς και το νέο νομοθετικό ευφυολόγημα περί απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ σε ανέργους, εγείρει το εύλογο ερώτημα:

Πώς γίνεται να ισχυρίζεται κάποιος ότι συμβάλλει στην κάλυψη των ευάλωτων, όταν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προσθέτει καραβιές νέων ανασφάλιστων στο σύστημα;

Τι αντίκρισμα έχει ο παλαιός φιλανθρωπικός νόμος του κυρίου Γεωργιάδη με αυτά τα δεδομένα;

Τις απαντήσεις τις δίνει ο ίδιος με την παρατήρησή του ότι δεν υπάρχει καμία συνταγματική υποχρέωση να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι. Πρόκειται δηλαδή για φιλανθρωπία εκ μέρους του κράτους και γενναιόδωρη παραχώρηση. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι όταν ένα δικαίωμα όπως αυτό της πρόσβασης στην περίθαλψη με ποιοτικά κριτήρια και αξιοπρεπείς όρους, εκπίπτει σε προνόμιο των οικονομικά εύρωστων αφενός και σε ελεημοσύνη κατά το πρότυπο χορήγησης επιδομάτων για τους μη έχοντες αφετέρου, τότε είναι θέμα χρόνου η περικοπή αυτών των γενναιόδωρων παραχωρήσεων από τους μη έχοντες.

Η σφαγή των ανασφάλιστων που αυξάνονται εκθετικά θα γίνει πολύ σύντομα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Γεωργιάδη για το αντίθετο.

ΨΕΜΑ 3ο: Αυτοί που έχουν χρήματα και επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνουν τρεις φορές λιγότερο από ότι σε μια ιδιωτική κλινική. Οι μόνοι που έχουν λόγο να αντιδράσουν είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών που θα αποκτήσουν ανταγωνισμό.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να ειπωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος ανταγωνιστής για τα το μεγάλο κεφάλαιο της ιδιωτικής υγείας από το δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο εμμέσως διασφάλιζε και την σχετική σταθερότητα των τιμών στον ιδιωτικό τομέα, εμποδίζοντάς τες να εκτοξευτούν. Είναι λοιπόν εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο αυτή τη στιγμή με πολιτική απόφαση μπαίνει με τα μπούνια μέσα στο ΕΣΥ, θα επιβάλλει διαφορετικούς όρους από αυτούς που ισχύουν σε κάθε μονοπώλιο. Οι τιμές θα είναι παντού οι ίδιες: Απλησίαστες.

Και όσο για τις αναμονές των πρωινών ιατρείων που υποτίθεται ότι μειώθηκαν αισθητά με την εισαγωγή των απογευματινών ιατρείων και που χρησιμοποιούνται ως δήθεν τεκμήριο αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας, δεν έχει παρά να καλέσει κανείς το 1535 και να επιχειρήσει να κλείσει ένα ραντεβού για πρωινό ιατρείο για παράδειγμα στο Παίδων, ώστε να διαπιστώσει του λόγου το αληθές(;).

Η αλήθεια λοιπόν που βγαίνει μέσα από τα ψέματα του υπουργού είναι ότι το μοτίβο πρωινών – απογευματινών χειρουργείων εξυπηρετεί ως μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη εγκατάσταση ενός αποκλειστικά ιδιωτικού καθεστώτος στο ΕΣΥ. 

Από αυτό το νέο ΕΣΥ θα εξοριστεί οριστικά και ο τελευταίος “τζαμπατζής” ασθενής καθώς η πρόσβαση θα είναι εφικτή μόνο στους κατόχους πάσης φύσεως ιδιωτικών ασφαλιστηρίων, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται για το είδος και την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης σε αυτούς.

Η επίκληση του υπουργού στην αμερικάνικη ρήση “δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα” συμπυκνώνει γλαφυρά όλη τη νεοφιλελεύθερη λογική του πολιτικού συστήματος που θα μας οδηγήσει πράγματι στην υιοθέτηση ενός συστήματος υγείας τύπου ΗΠΑ.

Και όσα τυχόν και παρά ελπίδα δε λύσει η ζωή, κύριε υπουργέ, θα τα λύσει ασφαλώς ο θάνατος και σίγουρα με πιο οικονομικό τρόπο..

Πρωτοβουλία υγειονομικών ΑΥ.Ρ.Α

πηγή: vradini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ