Μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο kefaloniastatus.gr ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου και νυν Δημοτικός Σύμβουλος-Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Για την επόμενη μέρα», Μάκης Φόρτες.
Όλοι γνωρίζουν την επί δεκαετίες παρουσία του Μάκη Φόρτε στα κοινά και γι’ αυτό δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. «Κινητή εγκυκλοπαίδεια» της Αυτοδιοίκησης, πάντα «διαβασμένος» και τεκμηριωμένος, πολυγραφότατος και οικείος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.
Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου με την επίσημη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο συνδυασμός του κατέλαβε την 3η θέση.
Μετά από περίπου δύο χρόνια θητείας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Αργοστολίου, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αντιλαμβάνεται ο έμπειρος αυτοδιοικητικός τη λειτουργία του νέου Δήμου, το νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάργηση της απλής αναλογικής και την αυτοδιοίκηση, τη διαχείριση του νέου Δημάρχου, κ. Μιχαλάτου, καθώς και την αντιμετώπιση της πανδημίας απ’ την αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος.
Ας διαβάσουμε τις απαντήσεις του Μάκη Φόρτε στις ερωτήσεις του kefaloniastatus.gr :
1. Κύριε Φόρτε θα θέλαμε αρχικά το σχόλιό σας πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αυτοδιοίκηση-τοπικά και πανελλήνια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, κατά τη γνώμη μου, είναι το θεσμικό έλλειμμα – Πανελλήνια, Περιφερειακά και Τοπικά.
Στην αυτοδιοίκηση δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, όπως και δεν αρκεί ο επικεφαλής του αυτοδιοικητικού θεσμού (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Πρόεδρος Περιφερειακής και Κεντρικής Ένωσης) να έχει καλές προθέσεις και πολύ περισσότερο να άρχει με δοτή πλειοψηφία.
Αυτό το έλλειμμα στον αυτοδιοικητικό χάρτη έρχεται να επιδεινωθεί με την πρακτική της Κεντρικής εξουσίας της οποίας οι ενέργειες στοχεύουν στον έλεγχο και την υποταγή της αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης αλλότριων προς το θεσμό συμφερόντων.
Το πρωτοφανές ιστορικά γεγονός της αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης όπως εκφράστηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 με σειρά νομοθετημάτων πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης ΝΔ/Μητσοτάκη σημαδεύει ανεξίτηλα την σημερινή αυτοδιοικητική περίοδο.
Στα δικά μας, απτό παράδειγμα η αντισυνταγματική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με το νόμο 4685/2020 και το περιβόητο άρθρο 93 με το οποίο παραβιάζεται η συνταγματική επιταγή του τεκμηρίου της κατεξοχήν αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων και η εμπλοκή σε αυτήν του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με ύστερες μάλιστα προθέσεις.
2. Έχει περάσει ήδη ενάμισης χρόνος με δήμαρχο Αργοστολίου τον κ. Μιχαλάτο. Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η άποψή μου συγκλίνει προς το όχι και εκτιμώ ότι ακόμη και ο ίδιος ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μιχαλάτος δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του.
Και το λέω αυτό γιατί μία προσεκτική ανάγνωση των διαφόρων δηλώσεων του Δημάρχου δείχνει πως ούτε και ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος και όχι μόνο για αντικειμενικούς λόγους τους οποίους συνήθως επιστρατεύει.
Ο κ. Μιχαλάτος συχνά αναγνωρίζει μεν την ύπαρξη προβλημάτων, αλλά κάθε φορά και σχεδόν για όλα βρίσκει κάποια δικαιολογία μεταθέτοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος του. Ότι σπάνια, σχεδόν ποτέ, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν στη Δημοτική Αρχή.
Ακόμη και τη θεσμική συνεργασία την έχει δει με προσωπική και όχι αντικειμενική προσέγγιση, «κάτω από το τραπέζι» και «όχι πάνω από αυτό».
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να επισημάνω ότι η στάση του Δημάρχου στο θέμα της διάλυσης από την Κυβέρνηση του επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά και τη δημιουργία του κοινού των Δήμων και της Περιφέρειας φορέα (Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ) είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή κατεύθυνση, έστω και με παλινωδίες.

3. Είναι κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Μιχαλάτος, στο οποίο εσείς αν είχατε εκλεγεί Δήμαρχος θα είχατε δώσει προτεραιότητα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θεωρώ ότι η παρουσία και η εμπλοκή της Δημοτικής Αρχής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί από την πανδημία είναι ελλειμματική αν δεν είναι υποτυπώδης.
Και αυτό το γεγονός δυστυχώς κυριαρχεί στην πλειοψηφία της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως η πανδημία εμφανίστηκε δυστυχώς σε όχι και στην καλλίτερη αυτοδιοικητική περίοδο.
Ξέρω ότι πολλές από τις αρμοδιότητες δεν ανήκουν στους Δήμους. Όμως αυτό είναι και το στοίχημα ενός Δήμου. Να ηγείται δηλαδή στη διεκδικητική επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι δημότες, ακόμη και αν δεν έχει την αρμοδιότητα γι’ αυτά.
Παράδειγμα πρώτο. Η διεκδίκηση της επανόδου της ΜΕΘ που νύχτα την υφάρπαξε ο Κυβερνητικός μηχανισμός έχει εξαντληθεί σε … ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παράδειγμα δεύτερο. Θα έπρεπε ο Δήμος της Πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς να ηγηθεί όλων των Δήμων και των φορέων για την διεκδίκηση στοχευμένων μέτρων λόγω της νησιωτικότητας της Κεφαλονιάς στον έλεγχο των εισερχομένων και όχι την ώρα που το νησί είχε μηδενικά κρούσματα (την περίοδο πριν και μετά τις γιορτές) να αντιμετωπίζεται όπως οι περιοχές με διψήφιο και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Δεν αξιοποιήσαμε και ακόμη δεν αξιοποιούμε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας στο κορυφαίο ζήτημα της πανδημίας.
Και αυτό το τελευταίο (τη νησιωτικότητα) θα έπρεπε να την έχει προτάξει διεκδικητικά ο Δήμαρχος και σε άλλα θέματα και όχι μόνο της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο Δήμος Αργοστολίου και άλλοι ακόμα 9 νησιωτικοί Δήμοι (συν δύο ηπειρωτικοί) προήλθαν από διάσπαση και λόγω ελλειμματικού θεσμικού πλαισίου υπάρχουν πλήθος προβλημάτων (όπως αυτά με την κατάργηση των νομικών προσώπων π.χ. της ΚΕΔΗΚΕ και τα συνεπακόλουθα προβλήματα με τους εργαζόμενους).
4. Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από τους 16 μήνες της λειτουργίας τους μισούς συνεδριάζουμε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα πρωτόγνωρες για όλους μας με τηλεδιάσκεψη ακόμα και δια περιφοράς. Συγκεκριμένα το ΔΣ συνεδρίασε το 2020 38 φορές εκ των οποίων 10 δια περιφοράς, 10 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση και 12 με τηλεδιάσκεψη, ενώ και οι 8 (μέχρι τώρα) συνεδριάσεις του ΔΣ στο 2021 έχουν γίνει με τηλεδιάσκεψη!
Και σαν να μην έφταναν οι έκτακτες συνθήκες, η Κυβέρνηση ΝΔ/Μητσοτάκη έχει φροντίσει με αλλεπάλληλα νομοθετήματα ακόμη και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (!) να καταστήσει το κυρίαρχο συλλογικό όργανο του Δήμου εν πολλοίς διακοσμητικό όργανο, μεταφέροντας πλήθος αρμοδιοτήτων στις επιτροπές και στην διοίκηση με πρόσχημα την … Κυβερνησιμότητα.
Ένας από τους λόγους που μίλησα πιο πάνω (1η ερώτηση) για αυτοδιοικητικό έλλειμμα είναι και αυτή η δυσμενής και μαζί πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, το κορυφαίο συλλογικό όργανο των Δήμων, αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου, να έχει καταστεί διακοσμητικό .
5. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα, ως επικεφαλής παράταξης που βρίσκεται στην αντιπολίτευση ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι, η μοναξιά στις κρίσιμες ψηφοφορίες και ένα ατυχές γεγονός με το Δήμαρχο.
6. Υπάρχει συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αν υπάρχει είσαι ικανοποιημένος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Υπάρχει συγκυριακά και μόνο. Όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος και φυσικά υπάρχει μερίδιο ευθύνης και της παράταξης που είμαι επικεφαλής.
7. Είναι κάτι που θα κάνατε, που θα διαχειριζόσαστε διαφορετικά, αν είχαμε τώρα προεκλογική περίοδο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βέβαια. Θα διαχειριζόμουν διαφορετικά τον πολιτικό πολιτισμό που επέδειξα στις προσωπικές επιθέσεις που μου έγιναν (ακόμη και σε οικογενειακό επίπεδο) με πρωτοφανές μένος και ανεξήγητο κομπλεξισμό από διάφορους ακόμα και πρώην κοντινούς μου.
8. Σας ικανοποιεί η μέχρι σήμερα δραστηριότητα και οι χειρισμοί των διαφόρων πολιτικών θεμάτων από την ΠΕΔΙΝ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο χειρισμός των πολιτικών θεμάτων που λέτε γίνεται ακροθιγώς και εξαντλείται στην έκδοση ψηφισμάτων.
Οι όποιες σημαντικές δραστηριότητες της ΠΕΔΙΝ γίνονται με την υλοποίηση δράσεων από διάφορα προγράμματα και χάριν στην εμπειρία και τις ικανότητες των στελεχών της ΠΕΔΙΝ.
Η Περιφερειακή συνεργασία των Δήμων είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και μεγαλύτερη από τη σημερινή πολιτική λειτουργία.
Από την 10ετία του ’90 που δεν υπήρχε Περιφερειακή Ένωση Δήμων παρά μόνο Τοπικές Ενώσεις (ΤΕΔΚ) σε κάθε νομό, είχαμε αναπτύξει την συνεργασία σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης με πολιτικές πρωτοβουλίες και μάλιστα σε μια εποχή με διορισμένη Περιφερειακή αρχή από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Δυστυχώς το γεγονός της ελλειμματικής πολιτικής λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων βρίσκεται και στις 13 ΠΕΔ και δυστυχώς και στην Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), σαν αποτέλεσμα του Αυτοδιοικητικού ελλείμματος που είπαμε και χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση του σήμερα.

Στη φωτογραφία οι πρώην Δήμαρχοι Πυλάρου, Αργοστολίου και Ελειού-Πρόννων, Μάρκος Κοτσιλίνης, Μάκης Φόρτες και Ανδρέας Ζαπάντης αντίστοιχα.
9. Πως κρίνετε την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη σημερινή κυβέρνηση και πως αξιολογείτε το νέο εκλογικό νόμο που έχει δώσει για διαβούλευση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο νέος εκλογικός νόμος της Κυβέρνησης ΝΔ/Μητσοτάκη αποτελεί οπισθοδρόμηση για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα το Ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Όταν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών εφαρμόζονται συστήματα απλής αναλογικής, στην Ελλάδα επειδή η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ συγκυριακά ελέγχει την πλειοψηφία των Δήμων και των Περιφερειών προωθεί την εφαρμογή συγκεντρωτικών συστημάτων απόλυτης αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και συρρίκνωσης της αντιπολιτευτικής παρουσίας.
Δεν μπορεί να είναι οραματική για την Αυτοδιοίκηση μία Κυβέρνηση όπως η σημερινή ΝΔ/Μητσοτάκη, η οποία προωθεί σύστημα εκλογής πρώτης παράταξης και δημάρχου με 43% και με υπέρμετρη πλειοψηφία εδρών των 3/5 !
Με επιχείρημα η Κυβέρνηση την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην διοίκηση των ΟΤΑ προωθείται ένα νομοσχέδιο πρωτοφανές για την Ευρώπη και τις σύγχρονες προκλήσεις διοίκησης των τοπικών κοινωνιών… Η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ (και σε πολλά κράτη και των κυβερνήσεων) επιτυγχάνεται όχι με την παραμόρφωση της λαϊκής βούλησης και με ευκαιριακά εκλογικά συστήματα αλλά με τις προγραμματικές συνεργασίες όλων των συμμετεχόντων.
10. Από την δωδεκαετή πορεία σας ως Δήμαρχος Αργοστολίου, τι είναι εκείνο το οποίο σας κάνει να αισθάνεστε υπερήφανος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καταρχήν ιστορικά η δικιά μου 12ετής δημαρχιακή θητεία (1995 – 2006) ήταν μια ευδιάκριτη μεν θητεία, αλλά πολιτικά και αναπτυξιακά συνέχεια της 8ετούς θητείας του Αλέκου Καλαφάτη (1983 – 1986 και 1991 – 1994), δίπλα στον οποίο θήτευσα την αυτοδιοίκηση ως συνεργάτης του και μυήθηκα στον “έρωτα” γι’ αυτήν ως αναγκαία και ικανή συνθήκη όταν θέλεις να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο.
Είμαι λοιπόν υπερήφανος για όλα αυτά που έγιναν και που σήμερα αρκετά εξ αυτών σημαδεύουν ανεξίτηλα την πορεία στον χρόνο του Αργοστολίου και των χωριών με κάποια από αυτά να θεωρούνται περίπου αυτονόητα.
Υπερήφανος λοιπόν αισθάνομαι γιατί με τη συνεισφορά των συνεργατών μου όλα αυτά τα χρόνια το Αργοστόλι εκτοξεύτηκε ως σύγχρονη και οραματική πόλη, με υποδομές και δράσεις πρωτοποριακές για την Ελλάδα και μαζί με το Αργοστόλι πορεύτηκαν οι οικισμοί και τα χωριά του.
Από τον βιολογικό καθαρισμό και το πλήρες αποχετευτικό σύστημα, και το Περιβαλλοντικό Κέντρο στον Κούταβο που ανήκει στον Δήμο και στεγάζεται ο Φορέας του Αίνου, το Κολυμβητήριο και μαζί όλες τις άλλες αθλητικές υποδομές στο Αργοστόλι και τα χωριά, την επέκταση της πόλης (τουλάχιστον κατά 25%) όχι άναρχα αλλά με έργα υποδομής, νέους δρόμους όπως ο Περιφερειακός του Αργοστολίου και πλήθος μικρότερων στο νέο σχέδιο της πόλης, ο δρόμος της Φάλαρης, οι νέοι δρόμοι σύνδεσης Διλινάτων και Φαρακλάτων (Παλιάς) με το Αργοστόλι, η υδροδότηση σε 24ωρη βάση της πόλης και όλων των οικισμών του (Λάσσης, Κοκολάτων, Κομποθεκράτων) και των χωριών που υπέφεραν από λειψυδρία (Φάρσα, Θηνιά, Ζόλα, Κουρουκλάτα), τις κτιριακές υποδομές με κορυφαίο τον «Κέφαλο» έμβλημα πλέον του Αργοστολίου και να ακολουθούν ο εγκαταλειμμένος σήμερα Θαλασσόμυλος, η Κυανή Ακτή και στη συνέχεια το ΚΤΕΛ, το Κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ (κακώς έχει καθιερωθεί ως του ΕΒΕΚΙ), η Δημοτική Αγορά, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στις Λαϊκές και τα νέα σχολεία, από την εξυγίανση και την ανάπλαση του άλσους του Κουτάβου και μαζί της κύριας εισόδου της πόλης (αυτό και αν δε θεωρείται σήμερα αυτονόητο ακόμη και από αυτούς που αναπτύσσουν δράσεις σχετικά με την ιστορία στο μέρος εκεί…) και των Λυκιαρδοπουλάτων (την μετασεισμική παραγκούπολη μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα να «κοσμεί» την είσοδο της πόλης….) μέχρι των έργων αναβάθμισης στο Αργοστόλι (στο κέντρο με το Λιθόστρωτο και σε όλες τις γειτονιές) και σε όλα τα χωριά από τα Τρωϊαννάτα μέχρι τα Καρδακάτα και το Νύφι, από το ανολοκλήρωτο 15 χρόνια τώρα Ναυτικό Μουσείο των Φάρσων μέχρι το ξεχασμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Δαυγάτων και το εγκαταλειμμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Διλινάτα και πάνω απ’ όλα τους αυτονόητους σήμερα Κοινωνικούς και Πολιτιστικούς θεσμούς με το τεράστιο έργο: της ΔΕΠΑΨ, του ΚΕΧΟΠΡΑ, της ΔΕΚΑΑ, του ΑΟΔΑ, της Βοήθειας στο Σπίτι, της ξεχασμένης Καμπάνας, του ΚΑΠΗ, του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, του ΚΕΠ, και φυσικά της Διαδημοτικής που νύχτα και βίαια την διέλυσαν (ως ΕΔΑΚΙ όπως μετεξελίχθηκε) με στόχο το ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα όσων με κόπο, ιδρώτα και αίμα δημιουργήθηκαν στα τελευταία 36 χρόνια αναδεικνύοντας της Κεφαλονιά ως το «καθαρότερο νησί» και κορυφαία του νέο σύγχρονου Δημοτικού Γηροκομείου που λειτουργεί έστω ελλειμματικά μετά από 16 χρόνια από την ολοκλήρωση της μελέτης του.
11. Τι γνώμη έχετε για τα μέτρα κατά της πανδημίας, ειδικότερα στην Κεφαλονιά και τη στάση Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εποχή που περνάμε είναι όντως πρωτόγνωρη.
Η ατομική ανελευθερία είναι αυτό που περισσότερο ενοχλεί και ιδιαίτερα όσους έχουν βιώσει περιόδους πολιτικής ανελευθερίας (π.χ. χούντα) και πολύ περισσότερο όταν η προσωπική ελευθερία ερμηνεύεται κατά το δοκούν.
Ο Πρωθυπουργός και συνεργάτες του Υπουργοί μπορούν να παραβιάζουν τα μέτρα προκλητικότατα και οι απλοί πολίτες ξυλοφορτώνονται άγρια όταν επιχειρούν να διαδηλώσουν για οποιοδήποτε θέμα.
Οι απλοί πολίτες στωικά περιμένουν να έλθει η σειρά τους για να εμβολιαστούν την ίδια ώρα που αξιωματούχοι και φίλοι τους από το Κυβερνών κόμμα προκλητικά παραβιάζουν κάθε πρωτόκολλο.
Θέλεις δε θέλεις λοιπόν σου έρχονται στο μυαλό βιωματικές αναλογίες από ανελεύθερες περιόδους και όσοι τις έζησαν την εποχή της χούντας.
Η πανδημία σήμερα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα όπως δείχνουν τα γεγονότα.
Δεν είμαι κατά των μέτρων, το αντίθετο μάλιστα.
Η μόδα των «αρνητών» όταν μάλιστα βρίσκει έδαφος και ανοχή σε ευαίσθητες και δημόσιες υπηρεσίες είναι εγκληματική.
Όμως δεν υπάρχει στην εφαρμογή των μέτρων ΚΑΜΜΙΑ λογική.
Δύο μόνο παραδείγματα: Στην «πράσινη» περίοδο της Κεφαλονιάς τα σχολεία ήταν κλειστά και στην «κόκκινη» … ανοικτά !
Η νησιωτική ιδιαιτερότητα δεν αξιοποιήθηκε (και δεν αξιοποιείται ούτε και τώρα μετά από ένα χρόνο εμπειρίας) στην Κεφαλονιά και σε όλο το νησιωτικό χώρο, δίνοντας την δυνατότητα ΑΠΟΛΥΤΑ του ποιος εισέρχεται και παίρνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά μέτρα από τις ηπειρωτικές περιοχές !
Δυστυχώς η κεντρική εξουσία με την Κυβέρνηση και την άμεσα εποπτευόμενη από αυτήν 6η ΥΠΕ είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ αν όχι κάτι χειρότερο.
Η Περιφέρεια και προσωπικά η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα θα μείνει στην ιστορία για επικοινωνιακή και μόνο σχέση της με την πανδημία αλλά και το γεγονός ότι την ημέρα των περισσοτέρων κρουσμάτων στην Κεφαλονιά της 12η Φεβρουαρίου με 14 ανακοινωμένα περιστατικά από τον ΕΟΔΥ, βρισκόταν στην Κεφαλονιά και αντί να ενδιαφερθεί για το τι μέλλει γενέσθαι μοίρασε… πρόστιμα ακόμα και στην… εκκλησία της Λάμιας !
Οι Δήμοι κινούνται στα στοιχειώδη και τα βασικά δίχως πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των Δήμων στην Ελλάδα.
Οι πολιτειακοί θεσμοί, οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική οικονομία, θα βγουν ανεπανόρθωτα τραυματισμένοι και με πολύ κόπο θα υπάρξει ανόρθωση – αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Φόρτε για την παραχώρηση αυτής της πλήρους και ενδιαφέρουσας συνέντευξης που σίγουρα θα συζητηθεί.
Η συντακτική επιτροπή του kefaloniastatus.gr