Εικόνα: Jerry Apostolatos
Άννα Βίγκα
Τα περισσότερα από τα δαγκώματα των σκύλων δεν συμβαίνουν έξω από κάποιο άγνωστο ή αδέσποτο ζώο, αλλά στο σπίτι από ζώα συντροφιάς. Ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει κατά λάθος πάνω στο παιχνίδι. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα σκυλιά δαγκώνουν τους ανθρώπους όταν νιώθουν απειλή, άγχος, ή φόβο σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση (AVMA). Σε πολλές περιπτώσεις τα δαγκώματα σε παιδιά και είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστούν σοβαρά από ό,τι οι ενήλικες.
Γιατί δαγκώνουν;
“Οι άνθρωποι δεν προσέχουν πάντα τα σήματα που δίνει ένας σκύλος όταν δεν αισθάνεται άνετα”, λέει ο Dr. Christofer Baugh, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Για παράδειγμα, ορισμένα σκυλιά είναι ιδιαίτερα προστατευτικά με τον χώρο τους. Γαβγίζουν ή γρυλίζουν και επιτίθενται όταν κάποιος ξένος “εισβάλει” σε αυτό που θεωρούν “δικό τους χώρο” είτε πρόκειται για διαμέρισμα, αυλή ή κλουβί. Επίσης, πολλά σκυλιά μπορεί να “φυλάνε” το φαγητό, τα παιχνίδια ή τα κρεβάτια τους και να επιδείξουν ανήσυχη ή επιθετική συμπεριφορά όταν κάποιος πλησιάσει σε αυτά.
“Τα παιδιά έχουν μικρότερη επίγνωση του κινδύνου που διατρέχουν σε αυτές τις περιπτώσεις και γι’ αυτό έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν από ότι ένας ενήλικος”, λέει ο Dr. Baugh.
Πώς να αποφύγετε τα δαγκώματα;
Κάθε σκύλος, ακόμη και ο πιο γλυκός και χαδιάρης, μπορεί να δαγκώσει αν κάποιος τον προκαλέσει, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε μικρά παιδιά με έναν σκύλο χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Επίσης, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να μην ενοχλούν ποτέ ένα ζώο την ώρα που τρώει, κοιμάται ή φροντίζει τα κουτάβια του.
Μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι από τα 321 περιστατικά δαγκωμάτων σκύλων στο πρόσωπο τα οποία αντιμετωπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης σε μια περίοδο 20 ετών, το 88% των δαγκωμάτων ήταν από γνωστά σκυλιά. Τα περισσότερα από αυτά ήταν σε ενήλικες και συνέβησαν όταν κάποιος σήκωσε το χέρι του στο σκύλο ως ένδειξη κυριαρχίας, μετά από παιχνίδι ή κατά το τάισμα και όταν πλησίασαν με το πρόσωπο κοντά στο σκύλο.
Επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση:
- Να ρωτάτε πάντα τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου αν επιτρέπεται να χαϊδέψετε το σκύλο του, ακόμη και αν ο σκύλος φαίνεται φιλικός.
- Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας βλέπει και σας μυρίζει πριν απλώσετε το χέρι σας για να τον χαϊδέψετε.
- Μην χαϊδεύετε έναν σκύλο που φαίνεται να κρύβεται, να φοβάται, να είναι άρρωστος ή θυμωμένος.
- Αν σας πλησιάσει ένας άγνωστος σκύλος, παραμείνετε ήρεμοι και ακίνητοι, αποφεύγοντας την οπτική επαφή. Σταθείτε με την πλευρά του σώματός σας στραμμένη προς τον σκύλο και πείτε “όχι” ή “φύγε” με σταθερή, βαθιά φωνή. Περιμένετε να υποχωρήσει ο σκύλος ή απομακρυνθείτε αργά.
Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει σκύλος;
Αν το τραύμα δεν είναι σοβαρό και ο σκύλος είναι γνωστός ή δικός σας και γνωρίζετε ότι εχει εμβολιαστεί για τη λύσσα τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Καθαρίστε το τραύμα με ήπιο σαπούνι και νερό και καλύψτε το με έναν καθαρό επίδεσμο ή πανί. Κάποιοι συνιστούν την εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής ή κρέμας. Όμως σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αυτά τα προϊόντα συνιστώνται μόνο σε περιπτώσεις με σαφείς ενδείξεις μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, πύον, πόνο, πρήξιμο ή ζέστη.
“Οι γιατροί προσπαθούν να είναι πιο προσεκτικοί στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών και να περιορίζουν τη χρήση τους σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου, επειδή η υπερβολική χρήση συμβάλλει στην αντοχή στα αντιβιοτικά και εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανές παρενέργειες χωρίς κανένα όφελος”, λέει ο Δρ Baugh.
Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός με δάγκωμα στο πρόσωπο, έντονη αιμορραγία ή πιθανό σπάσιμο οστού θα πρέπει να πάτε στα επείγοντα. Αν σας έχει δαγκώσει άγνωστος ή αδέσποτος σκύλος θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο νοσοκομείο για τη σπάνια περίπτωση που μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για την πρόληψη της λύσσας.
“Συχνά, οι άνθρωποι σοκάρονται μετά το δάγκωμα και δικαιολογημένα εστιάζουν όλη τους την προσοχή στην πληγή τους”, λέει ο Δρ Baugh. “Ο ιδιοκτήτης του σκύλου μπορεί να περάσει να δει αν είστε καλά, αλλά στη συνέχεια να φύγει. Θα πρέπει όμως να πάρετε τα στοιχεία επικοινωνίας του για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος είναι εμβολιασμένος κατά της λύσσας” συνιστά.
Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ορισμένα τραύματα απαιτούν ράμματα, ιδανικά εντός 12 έως 24 ωρών. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη πιθανών λοιμώξεων, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή διαβήτη.
Μπορεί, επίσης, να χρειαστείτε αναμνηστικό αντιτετανικό εμβόλιο εάν δεν έχετε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια.