Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ήρθε η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με την NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα για έρευνες του URUCREIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, ήταν τίποτα λιγότερο, από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018 με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς που απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν συνέπεια του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που παρέδωσε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς.
Οι κυρώσεις που κυρίως λειτουργούν προληπτικά, δεν διεκδικήθηκαν εγκαίρως και τέθηκαν όψιμα τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – χωρίς ανταπόκριση- όσο και προχτές ενώπιον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.
Παράλληλα, οι διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συγκαλέσει το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ.
Αυτή η κραυγαλέα αντίφαση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να εκπέμπει η πολιτική ηγεσία σε κρίσιμες εθνικά περιστάσεις.
Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην μυστική συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Επίσης, εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2019 και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο.
Το ζητήσαμε μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγωνκαι μεταναστών στον Έβρο.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες.
Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά.
Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσενα είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των συνεχών προκλήσεων, αν είχε διεκδικήσει μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή στάση.
Από την αρχή είχαμε υποδείξει ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να ενταχθούν σε μια συνολική στρατηγική, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό ήταν αναγκαία η μετατροπή των ελληνικών «κόκκινων γραμμών» σε ευρωτουρκικές, «εξοπλισμένες» με ουσιαστικές κυρώσεις, αλλά παράλληλα και μία θετική ατζέντα από την οποία η Τουρκία θα είχε να κερδίσει αν εγκατέλειπε την επιθετική της τακτική.
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει, έστω και τώρα, ρόλο στο νέο ευρωτουρκικό διάλογο και θα αφήσει πίσω την αδράνεια, αλλά και τα ακραία στοιχεία της που καλούν σε διμερή αντίποινα και σύγκρουση πολιτισμών.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ