Τρίτη 23 Απριλίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καταδίκη της τουρκικής πολιτικής απ’ τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική

  • Καθαρή δήλωση καταδίκης της τουρκικής πολιτικής από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Borrell, ύστερα από ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
  • Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τί μέτρα σκοπεύει να λάβει κατά των παράνομων ενεργειών εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, που καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την κυριαρχία κρατών – μελών της ΕΕ και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας
  • Ο κ. Borrell ανέφερε πως οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ο Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Borrell, έστειλε απάντηση στην ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου, Κωνσταντίνου Αρβανίτη, Αλέξη Γεωργούλη, Έλενας Κουντουρά και Πέτρου Κόκκαλη για τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων και τις γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην απάντησή του ο κ. Borrell, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, σαν απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: “Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει”.

Κόλαφο για την τακτική της Τουρκίας, αποτελεί η διαπίστωση του κ. Borrell, Αντιπροέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι “Δυστυχώς οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση” και συνεχίζει “Η ΕΕ έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα πρέπει, αντιθέτως, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά”.

Στην ερώτησή τους, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  αναφερόμενοι στις προκλήσεις της Τουρκίας σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ανακοίνωση ότι ξεκινάει έρευνες υδρογονανθράκων και γεωτρήσεις στα τεμάχια 15 και 20 που βρίσκονται νότια της Κρήτης και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κρήτης, ρωτούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Τί μέτρα σκοπεύει να λάβει κατά τον παραπάνω παράνομων ενεργειών εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, που καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την κυριαρχία κρατών – μελών της ΕΕ και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.


EL
E-003507/2020
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(6.8.2020)

Στις 11 Νοεμβρίου 2019, το Συμβούλιο ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο[1]. Το πλαίσιο επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε φυσικά πρόσωπα και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ευθύνονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης συνδεόμενες με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κύπρου, εντός των χωρικών της υδάτων ή της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή στην υφαλοκρηπίδα της. Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο έθεσε δύο φυσικά πρόσωπα υπό περιοριστικά μέτρα[2].

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο[3] υπογράμμισε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Επιπλέον, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ επανέλαβε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει.

Δυστυχώς, οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η ΕΕ έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα πρέπει, αντιθέτως, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά.


[1]https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1596701843972&uri=CELEX%3A32019D1894

[2]https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/41187d1d-5979-11ea-8b81-01aa75ed71a1.

[3]https://www.consilium.europa.eu/media/41780/12-euco-final-conclusions-el.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ