Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023
27 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

spot_img

Μάκης Φόρτες: Απόρριψη της υφαρπαγής των πόρων του ΠΕΠ από 5 μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης (οι 4 εκπρόσωποι των Δήμων)

Στις 7 Ιουλίου έστειλα επιστολή στην Περιφερειάρχη κ. Κράτσα με την ιδιότητα του Εκπροσώπου των Δήμων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020.

Με την επιστολή μου επεσήμαινα στην κ. Περιφερειάρχη ότι :

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η 4η αναθεώρηση του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων όπως μαρτυρούν τα γεγονότα, είναι δυστυχώς ατυχής για το κύρος της αυτοδιοίκησης αφού  – και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά – έγινε όχι μόνο ερήμην του εκπροσώπου των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ αλλά και φέρομαι στην απόφαση  να υπερψηφίζω την αναθεώρηση και μαζί την περικοπή των πόρων, όταν ενημερώθηκα στις 3 Ιουλίου με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 15 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης  από εσάς, οπότε και η φερόμενη έγκρισή μου στην 4η αναθεώρηση (Α΄Φάση) του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 έτους 2020 (Α.Π. οικ. 1248/19-06-23020) δεν υφίσταται.

Επί πλέον αυτού και επί της ουσίας, η μείωση κατά 30 εκατ. του προγράμματος (το 13% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ) και μάλιστα από ζωτικής σημασίας δράσεις δίχως κανένα διάλογο και καμία ενημέρωση, αποτελεί αρνητική εξέλιξη στους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και των Δήμων».

Την επιστολή μου κοινοποίησα σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΙΝ.

Τις επόμενες ημέρες το θέμα δημοσιοποιήθηκε αρχικά από τον τέως Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο και στη συνέχεια από μέσα ενημέρωσης.

Η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα η οποία και υπέγραφε την επίμαχη απόφαση της περικοπής των πόρων του ΠΕΠ με την δήθεν σύμφωνη γνώμη μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης που ποτέ δεν είχαν δώσει, θεώρησε περιττό να δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα και μετέθεσε την ευθύνη στους … υπηρεσιακούς παράγοντες !

Πράγματι δόθηκαν δημόσιες διευκρινίσεις από την Διαχειριστική Αρχή για την περικοπή των 30,1 εκατ., δηλαδή του 13% των πόρων του ΠΕΠ 2014-2020.

Όμως η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η περικοπή είναι κατ’ουσίαν υφαρπαγή των πόρων του ΠΕΠ και έγινε με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί έγινε αιφνιδιαστικά, ερήμην της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων και ολοκληρώθηκε με την υφαρπαγή επίσης των υπογραφών των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης τουΠΕΠεκπροσώπων της αυτοδιοίκησης!

Τελικά η κ. Κράτσα υπό το βάρος των αποκαλύψεων οδηγήθηκε σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης με την γραπτή διαδικασία για την «Επιβεβαίωση έγκρισης της 4ης αναθεώρησης του ΠΕΠ Ιωνίων Νήσων 2014-2020 (2020-Α΄ φάση) ομολογώντας ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα της Περιφέρειας και της Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων διπλό πολιτικό ολίσθημα με την υφαρπαγή πόρων του ΠΕΠ και υπογραφών για την έγκριση.  

Και φυσικά «η επιβεβαίωση» δόθηκε, αφού η Επιτροπή Παρακολούθησης  κυριαρχείται από υπηρεσιακά στελέχη,

Όμως η Αθμια αυτοδιοίκηση στάθηκε με τους 4 εκ των 5 εκπροσώπων της υπεύθυνα, απορρίπτοντας την περικοπή – υφαρπαγή των πολύτιμων πόρων των 30,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η (προ)αποφασισμένη από την Κυβέρνηση αναθεώρηση –περικοπή (στην πραγματικότητα υφαρπαγή) των πόρων του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων κατά 13% απορρίφθηκε από τους:

Παρίση Αλέξανδρο (Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου και τέως Δήμαρχος Κεφαλονιάς – Πρόεδρος ΠΕΔΙΝ)

Εκπρόσωπος Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ)

Μαχειμάρη Γιώργο (Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας)

Εκπρόσωπος των Δήμων Π.Ε. Κέρκυρας

Καλό Χαράλαμπο (Δήμαρχος Λευκάδας)

Εκπρόσωπος των Δήμων Π.Ε. Λευκάδας

Φόρτε Γεράσιμο (Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου και πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου)

Εκπρόσωπος των Δήμων Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Επίσης αναθεώρηση –περικοπή των πόρων του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων απορρίφθηκε και από τον Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γαλιατσάτο Σπύρο (τέως αντιπεριφερειάρχης).

Η κ. Κράτσα ως εκλεγμένη Περιφερειάρχης οφείλει να πάρει το μήνυμα από την απορριπτική ψήφο πέντε μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 εκ των οποίων τα τέσσερα εκπρόσωποι των Δήμων, πολύ περισσότερο όταν το γεγονός καταγράφεται ιστορικά για πρώτη φορά.

Σημείωση. Αποστέλλεται μαζί η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία εμφαίνονται οι ακριβείς τοποθετήσεις των 5 μελών που απέρριψαν την εισήγηση.

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΕΠ-ΠΑΡ-22η-Γ.Δ.08_2020_final

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται