Οπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δηλώνει ότι το click away είναι ημίμετρο που στηρίζει μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις και προειδοποιεί πως 200 χιλιάδες μικρομεσαίοι βρίσκονται πια αντιμέτωποι με το λουκέτο, αλλά απάντηση δεν παίρνει.
Ο αμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης απλώς ψωνίζει κοστούμι και δηλώνει ότι το click away είναι μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Στον ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 300.000 έχοντας υπερδιπλασιαστεί από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο διαπιστώνει ότι έχει γίνει πρόοδος, υπόσχεται μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους για να επιταχύνουν τις διαδικασίες και καλεί συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων να επιστρέψουν στην υπηρεσία για να συνδράμουν.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιαννης Βρούτσης παρίσταται και απευθύνει ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ» δια των social media στον «καλό του φίλο και υπουργό Ανάπτυξης ´Αδωνι Γεωργιάδη για τα θερμά λόγια καρδιάς που είπε στον ΣΚΑΙ για το έργο του υπουργείου Εργασίας και εμένα προσωπικά». Σε τελική ανάλυση η απονομή των συντάξεων μπορεί να περιμένει, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον ανασχηματισμό.
Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει ότι είχε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στην Θεσσαλονίκη από τις 22 Οκτωβρίου και πριν από το καταστροφικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τον επιβεβαιώνει και αδειάζει τον πρωθυπουργό ο οποίος στη συνέντευξή του στον Alpha είχε πει πως «δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα» τη Θεσσαλονίκη, «ούτε μάς το είχε υποδείξει κανένας ειδικός».
Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής δημοσιοποιεί υπόμνημα που είχε στείλει στον ΕΟΔΥ από τις 4 Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το σκληρό lockdown στην περιοχή, ζητώντας μαζικά τεστ στη βιομηχανική ζώνη, αλλά εξήγηση δεν δίνεται.
Τρεις ημέρες μετα την καταγγελία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας παραμένει άφαντος και η αστυνομία κόβει πρόστιμα σε εργαζόμενους που βρίσκονται έξω από τον χώρο της δουλειάς τους στον Ασπρόπυργο.
´Ολα αυτά απλώς επισφραγίζουν το προφανές: Το επιτελεικό κράτος δεν κάνει διαχείριση κρίσης – κάνει απλώς διαχείριση της αποτυχίας του. Δεν δίνει μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας και της ύφεσης, δίνει απλώς τη μάχη της δικής του επιβίωσης.
Η κυβέρνηση «ποντάρει απλώς στο να κρατήσει στοιχειωδώς όρθια την οικονομία και στηρίζεται στο εμβόλιο, ώστε να βγει στο ξέφωτο του καλοκαιριού», λέει ο εκλογικός και πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος μιλώντας στην «Εποχή», και προσθέτει: «Ροκανίζει τον χρόνο και παίρνει μια παράταση για να μπορεί να πει το καλοκαίρι «εγώ σας έσωσα». Και ας έχουν μείνει μόνο ερείπια. Αρκεί να μπορεί να πάει σε διπλές εκλογές, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια καταστροφή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Καταστροφή θα είναι και ένας ανεξέλεγκτος αριθμός θανάτων και μια οικονομική καταβύθιση…. Και παράλληλα προσπαθεί να φτιάξει μια εικονική πραγματικότητα, μέσω της λύσης του εμβολίου. H κυβέρνηση πουλάει το εμβόλιο, πριν καν έρθει. Πρόκειται για ακραία χυδαιότητα».
Η άγνωστη παράμετρος – ατυχώς για ην κοινωνία – σ’ αυτή την κούρσα της πολιτικής επιβίωσης είναι το εάν θα πετύχει το project των εμβολιασμών. Πρόκειται για διαδικασία υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων, τις οποίες μέχρι στιγμής το επιτελικό κράτος δεν έχει πείσει ότι τις διαθέτει.
Από εκεί και πέρα, ο πρώτος σταθμός στον, γνωστό, σχεδιασμό του Μαξίμου θα είναι ο ανασχηματισμός. Οι βιαστικοί της ΝΔ τον προεξοφλούν και τον ζητούν εδώ και τώρα και θέλουν να είναι δομικός.
Οι πιο σκεπτικοί τον συνδέουν με τον ευρύτερο εκλογικό σχεδιασμό: Θεωρούν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έρθει ως διπλή αφετηρία «επανεκκίνησης» και πολιτικών εξελίξεων, να έχει αυξημένη παρουσία κοινοβουλευτικών και να είναι όχημα προεκλογικής μάχης.
Ο δεύτερος και τελικός σταθμός θα είναι οι κάλπες, είτε το φθινόπωρο, είτε στα τέλη του 2021 – αναλόγως των δημοσκοπικών οιωνών και της ροής του ευρωπαϊκού χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αίρεση επ’ αυτού του σχεδιασμού είναι το εάν όντως, και το πως, θα υπάρξει το πολιτικό «ξέφωτο» του καλοκαιριού – ήτοι, το πόσοι και ποιοι θα έχουν καταφέρει να φθάσουν όρθιοι έως εκεί. Διότι στην κάλπη εξακολουθεί να μετράει και η ψήφος των ερειπίων…