Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
29 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μάκης Φόρτες: Δύο ερωτήματα ζητούν απάντηση:

α) Αν η σύνθεση του ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων είναι παράνομη, πόσο νόμιμες είναι οι αποφάσεις του για να υλοποιηθούν;

β) Η Προγραμματική Σύμβαση του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων με τη ΔΙΑΔΥΜΑ για το έργο της  Κεφαλονιά (και της Κέρκυρας) στοχεύει σε ΣΔΙΤ 40 χρόνων με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  όπως έχει πράξει η ίδια για την διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή ευθύνη της την Δυτική Μακεδονία;

Το έργο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς» και συνολικά η διαχείριση των αποβλήτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται στη στόχευση Περιφέρειας και Κυβέρνησης από τον περασμένο Μάιο με την αιφνιδιαστική και δίχως διάλογο ψήφιση στη Βουλή του περιβόητου άρθρου 93 (και μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ) με το οποίο αφενός συστάθηκε ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και αφετέρου ανατράπηκε το επιτυχημένο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων στην Κεφαλονιά.

Η Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της (με την συνδρομή της Περιφερειακής αρχής) επικαλείται τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων στην Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά.

Όμως τα γεγονότα τους διαψεύδουν – τουλάχιστον για την Κεφαλονιά !

Ιδού γιατί:

Το έργο – αν και έτοιμο για δημοπράτηση από το Δήμο Αργοστολίου του οποίου οι υπηρεσίας έχουν ετοιμάσει τη μελέτη και διαθέτουν σχετική εμπειρία σε ανάλογα έργα – επιδιώκεται από Περιφέρεια – Κυβέρνηση με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να εκτελεστεί όχι από το θεσμικό τους δημιούργημά τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων όπως διατείνονται, αλλά να  δοθεί … με τη μεσολάβηση του στη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Δυτικής Μακεδονίας με Προγραμματική Σύμβαση.

Ταυτόχρονα επιδιώκουν «να βάλουν χέρι» στην περιουσία της ΕΔΑΚΙ  (η οποία έχει αποκτηθεί με τα ανταποδοτικά τέλη των Κεφαλονιτών) με σύμβαση χρησιδανείου για … 40 χρόνια, όπως ζήτησαν από την ΕΔΑΚΙ αλλά έλαβαν ένα μεγαλοπρεπές και ομόφωνο ΟΧΙ !

Το γεγονός όμως που προδίδει τις πραγματικές τους προθέσεις κρύβεται επιμελώς.

Και αφορά το ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν είναι αυθύπαρκτη, αλλά πίσω από αυτήν βρίσκεται η εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. η οποία έχει αναλάβει με ΣΔΙΤ και μέχρι το 2040 το αντίστοιχο με το έργο της Κεφαλονιάς (και το έτερο της Κέρκυρας) «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» και η οποία αποτελείται κατά 50% από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., εταιρίες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μετοχική ανασύνθεση και την Ολλανδική εταιρία Reggeborgh να «εμφανίζεται ως ισχυρός ενδιαφερόμενος για την ανάληψη της τύχης» του ομίλου !

Κατόπιν των παραπάνω και αντί στοχευμένων δημοσιευμάτων, ψεύτικων δηλώσεων και πιέσεων σε αιρετούς και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία τόσο της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης όσο και της Αυτοδιοίκησης, θα ήταν χρήσιμο για όλους να απαντηθούν δύο ερωτήματα.

Το πρώτο αφορά άμεσα το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου κ. Παπαθεοδώρου και το δεύτερο την  Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Το πρώτο:

Πόσο νόμιμες είναι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε.,  όταν δεν έχει την προβλεπόμενη εκ του νόμου σύνθεση σύμφωνα με τις προβλέψεις του β εδαφίου της περ. γ της παρ. 6 του άρθρου 236 του νόμου 4558/2018 με το οποίο απαιτείται η εκπροσώπηση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και γιατί δεν ελέγχεται πειθαρχικά η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει εξ αρχής το νόμο, αλλά ούτε και συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του Υφυπουργού Εσωτερικών εδώ και 4 ½ μήνες σύμφωνα με το από 18/8/2020 έγγραφό του (αρ. πρωτ. 52051/18-8-2020) ;

Το δεύτερο:

Η διακαώς επιδιωκόμενη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και ΔΙΑΔΥΜΑ, προμηνύει μήπως πολυετή Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της εν λόγω Διαδημοτικής Επιχείρησης με την ιδιωτική εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Κεφαλονιάς» (γι αυτό και η επιδίωξη εκ μέρους της κ. Κράτσα … 40ετούς σύμβασης χρησιδανείου των ακινήτων της ΕΔΑΚΙ με τον ΦοΔΣΑ) όπως ήδη έχει συμβεί από το 2015 με την Διαχείριση των Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ;

Εν αναμονή των απαντήσεων

Μάκης Φόρτες / Δήμαρχος Αργοστολίου 1995 – 2006 / Εν ενεργεία σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

Υ.Γ. Έχω τη βεβαιότητα ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει με ιστορική και πολιτική ευθύνη το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ