Ανάστατοι κι έξω φρενών είναι εδώ και λίγες ημέρες οι κάτοικοι των νησιών μας με το μπάχαλο της ανάρτησης των δασικών χαρτών από την κυβέρνηση. Αλαλούμ, παραβιάσεις της νομοθεσίας και ανισοτιμία των πολιτών, χαρακτηρίζει την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΥΠΕΝ το θέμα των δασικών χαρτών.
Εδώ ειδικά στα νησιά μας, η οργή των πολιτών ξεχειλίζει αφού η κυβέρνηση ακύρωσε όλους τους δασικούς χάρτες κι ανάρτησε νέους, με αποτέλεσμα η Κεφαλονιά κι η Ιθάκη να χαρακτηρίζονται από άκρη σε άκρη ένα απέραντο δάσος, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ήδη υπάρχουσες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, οι παραχωρήσεις, οι αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται κι οι δικαστικές αποφάσεις.
Μια ακόμα αριστεία της σημερινής κυβέρνησης, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά και πάλι οι πολίτες αφού αναγκάζονται μόλις εντός τριμήνου κι εν μέσω πανδημίας να προσφύγουν κατά των αποφάσεων, να προβούν σε διορθώσεις, να ταλαιπωρηθούν και να επιβαρυνθούν οικονομικά σε μια περιοχή, που δεν υφίσταται ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων.
Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει, ότι για μια τόσο πολύπλοκη διαδικασία η προθεσμία μέχρι τις 13 Μαϊου είναι ασφυκτική αν λάβουμε υπόψη κι όσα βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Χωρίζει επίσης τους πολίτες σε δυο κατηγορίες, κάποιοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις ενώ άλλοι στερούνται αυθαίρετα αυτού του δικαιώματος.
Οι δασικοί χάρτες ως αναπτυξιακό εργαλείο πρέπει να ολοκληρωθούν για να τελειώσει επιτέλους το Κτηματολόγιο και να γνωρίζει ο καθένας τι υπάρχει που και ποιά η χρήση του. Η Νέα Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία μέχρι και το 2015 που ακούμπησε το ζήτημα, είχε εκκαθαρίσει μόλις το 1,8% από αυτούς, οι οποίοι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν το 43% επειδή ακριβώς υπήρχε η πολιτική βούληση να τελειώνουμε επιτέλους με το Κτηματολόγιο και να σταματήσει η ομηρία κι ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το μείζον αυτό θέμα με προχειρότητα αφού κι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδέχθηκε, ότι δεν έγινε εφαρμογή της διαδικασίας που προέβλεπε ο δικός της νόμος και στην ανάρτηση τελικά των δασικών χαρτών εκτός από ελλείψεις υπάρχουν παραθυράκια για έγγραφα κι αλλαγές μετά την ανάρτηση, προκειμένου να μην φανεί η κάκιστη διαχείριση κι η πολλαπλή παραβίαση των χρονικών προβλέψεων του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη ν.4685.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστικά να καθαρίσει το τοπίο αλλά να το περιπλέξει περαιτέρω θέτοντας εμπόδια στους μικροϊδιοκτήτες για να ακυρωθούν τελικά οι διαδικασίες, να μην αποκτήσει η χώρα ποτέ δασικούς χάρτες και να συνεχίζονται επ’ αόριστον οι καταπατήσεις κι η υπερσυγκέντρωση γης στα χέρια ολίγων.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε :
-Να ληφθούν υπόψη οι ήδη τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού
– Να δοθεί το δικαίωμα σε όλους να υποβάλλουν ατελώς τις αντιρρήσεις τους
-Να δοθεί επαρκές διάστημα για την όλη διαδικασία
-Να αποσαφηνιστεί ότι στα νησιά μας δεν υφίσταται ιδιοκτησιακό καθεστώς για το Δημόσιο.
Για τα σοβαρά αυτά προβλήματα ανισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, παράβασης της νομοθεσίας και την πληθώρα λαθών κι ατελειών, έθεσαν ήδη με ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αργοστόλι 2 Φεβρουαρίου 2021
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ