Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ vs ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Εικόνα άρθρου: pedmede.gr

Μεγάλη κόντρα έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στην Κεφαλονιά σχετικά με τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Απ’ τη μια μεριά ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγής Καππάτος, υποστηριζόμενος στα επιχειρήματα του απ’ το Δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο, και συνεργάτες του (φυσικούς ή προσκολυόμενους).

Aπ’ την άλλη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάκης Φόρτες, Γιάννης Κουρούκλης, Νίκος Ανουσάκης και ο Γραμματέας της Ν.Ε. του τοπικού ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Κρητικός. Την άποψη των τελευταίων εκφράζει ακόμη και η ίδια η ΚΕΔΕ στην οποία πλειοψηφεί η Νέα Δημοκρατία με 66% (19 έδρες στις 31) και δημόσια καταδικάζουν το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Η διαφωνία των δύο απόψεων είναι εμφανής. Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου προσπαθούν να πολώσουν την κατάσταση με ψευτοδιλήμματα και προσωπικές επιθέσεις στους έχοντες αντίθετη άποψη.

Όλα τα δεδομένα που υπάρχουν συγκλίνουν στον αποπροσανατολισμό από την εκκολαπτόμενη εδώ και καιρό πολιτική σύμπλευση Καππάτου-Μιχαλάτου. 

Είχαμε μιλήσει από τις 14/5/2021 για τον  «Άξονα Μιχαλάτου-Καππάτου» με αφορμή την προηγουμένη, από 13/5, δήλωση-στήριξη του κ.Μιχαλάτου προς το Βουλευτή.

Σήμερα λοιπόν η συμπολίτευση του Δήμου Αργοστολίου με πρόσχημα τη «φούσκα» που λέγεται πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αγιοποιεί το Βουλευτή και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς υπεραμύνεται ενός προγράμματος που ακόμη και γαλάζια στελέχη κατακρίνουν.

Η πρώτη ένσταση: Ποιος θα πληρώσει αν το ΠΔΕ σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις;

Το πρώτο σημείο της ένστασης των διαφωνούντων βρίσκεται στο σημείο ότι τα έργα του «Αντώνη Τρίτση» γίνονται με δανεισμό που υποχρεώνονται οι Δήμοι να συνάψουν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Αυτοδιοίκησης.

Και ναι μεν στις σχετικές αποφάσεις αναφέρεται ότι τα δάνεια «αποπληρώνονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών» όμως ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΛΕΞΗ τι θα γίνει αν το Υπουργείο δεν είναι συνεπές στην υποχρέωσή του, όπως ΣΥΧΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ το φαινόμενο τα χρηματοδοτούμενα έργα από πόρους του ΠΔΕ να ξεμένουν από χρηματοδότηση.

Με δυο λέξεις και σύμφωνα με τους κανόνες των δανείων «τη νύφη θα πληρώσει» ο δανειολήπτης, δηλαδή ο Δήμος που υπογράφει.

Η δεύτερη ένσταση: Στην αποκάλυψη ότι ο βουλευτής Καππάτος ψήφισε την εξαίρεση που δεν εκμεταλλεύονται

Πριν από λίγες ημέρες ήλθε στο φως η είδηση «βόμβα» που τίναξε στον αέρα τα επιχειρήματα του ίδιου του Βουλευτή και του κ. Μιχαλάτου.

Ο Βουλευτής λοιπόν ψήφισε το νόμο 4783/2021 (Α’ 38) ο οποίος στο άρθρο 15 με τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ-Τροποποίηση του άρθρου 69 του ν. 4509/2017» και στην παράγραφο 2β αναφέρει:

«Για την άμεση χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού σε περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών συνθηκών και προς κάλυψη αναγκών προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών και υλοποίησης έργων που καλύπτονται από τους σκοπούς του Προγράμματος, το Υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η εξυπηρέτηση του δανείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδων και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής του γίνονται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών».

Το ερώτημα λοιπόν ξεκάθαρο. Γιατί ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος δεν απαιτούν την ένταξη των Δήμων της Κεφαλονιάς που εδώ κι ένα χρόνο (λόγω Ιανού) βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και που από το 2014 (από τους τότε σεισμούς) ακόμα έχουν ανοιχτές πληγές; Απάντηση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ . Ούτε από τον κ. Καππάτο, ούτε από τον κ. Μιχαλάτο.

Ο Βουλευτής απλά σιωπά μετά την αποκάλυψη, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «η σιωπή είναι χρυσός». Ο κ. Μιχαλάτος όμως με τους δικούς του κάνουν αντιπερισπασμό και χρεώνουν με ψεύτικους ισχυρισμούς του τύπου «δεν θέλουν τα έργα» σε όσους έχουν διαφορετική από αυτούς άποψη.

Το τραγικό για το επίπεδο του τοπικού πολιτικού τοπίου είναι ότι έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές των απόψεων του κ. Μιχαλάτου, που έχουν αυτοχρηστεί ειδικοί στα αυτοδιοικητικά θέματα όπως στα χρηματοδοτικά προγράμματα για την αυτοδιοίκηση, και με εριστικό λόγο ισχυρίζονται πως … ΟΛΑ τα προηγούμενα προγράμματα ήταν τα ίδια με τον «Αντώνη Τρίτση», δηλαδή γινόταν με δανεισμό των Δήμων.

Κάναμε λοιπόν κάτι το πολύ απλό.

Ψάξαμε και βρήκαμε όλα τα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (του ΣΥΡΙΖΑ) και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (της Νέας Δημοκρατίας) των Δήμων της Κεφαλονιάς.

Σε παρένθεση είναι ο προϋπολογισμός του έργου και ακολουθεί η ΑΔΑ που παραπέμπει στην απόφαση ένταξης, για όποιον θέλει να διασταυρώσει έργο-έργο αν τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ γίνονται ή όχι με δανεισμό όπως αυτά του «Αντώνη Τρίτση».

Τα συμπεράσματα δικά σας για το ποιος λέει την αλήθεια.

ΕΡΓΑ ΔΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Ένταξη Πράξης του Δήμου Κεφαλλονιάς στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Ι «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού» (305.000,00 €)  (ΑΔΑ: Ψ4ΤΟ465ΧΘ7-ΝΡΚ )

Ένταξη Πράξης του Δήμου Κεφαλλονιάς (Ν. Κεφαλληνίας) στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙ «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» (187.900,00 €)  (ΑΔΑ: ΩΞΔΚ465ΧΘ7-ΑΥΠ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Κεφαλλονιάς στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙΙ «Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας» (321.307,03 €/ 211.995,31 €) (ΑΔΑ: ΩΜΕΒ465ΧΘ7-ΕΛΕ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Αργοστολίου (Ν. Κεφαλληνίας) στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων» (600.000,00 €/ 120.000,00 €) (ΑΔΑ: 9ΟΙΠ46ΜΤΛ6-3ΡΑ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Σάμης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων» (253.100,00€) (ΑΔΑ : ΩΑΔ346ΜΤΛ6-Τ6Β)

Ένταξη Πράξης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας – Ιθάκης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VII «Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων» (367.445,74 €) (ΑΔΑ: Ψ03Υ46ΜΤΛ6-ΧΝΧ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Αργοστολίου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VIII «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας».( 188.790,00€/ 5.210,00€) (ΑΔΑ: 6ΝΓ146ΜΤΛ6 -6ΟΦ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Σάμης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VIII «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας». (31.620,00€) (ΑΔΑ: Ψ2ΤΥ46ΜΤΛ6-Ξ1Χ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Σάμης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης IX «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες». (31.000,00€/ 25.420,00€)                                            (ΑΔΑ : ΨΡ6Γ46ΜΤΛ6-Θ4Β)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Ληξουρίου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Χ «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς». (372.000,00 €/ 44.825,90 €)

(ΑΔΑ: 6Π4Ω46ΜΤΛ6-ΝΜΧ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Αργοστολίου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΧΙ «Ειδική Επιχορήγηση των δήμων οι οποίοι έχουν συσταθεί δυνάμει του άρθρου 154 του Ν. 4600/2019». (1.000.000,00 €)  (ΑΔΑ: 62ΚΧ46ΜΤΛ6-3ΒΨ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Ληξουρίου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΧΙ «Ειδική Επιχορήγηση των δήμων οι οποίοι έχουν συσταθεί δυνάμει του άρθρου 154 του Ν. 4600/2019». (2.000.000,00 €/ 10.000,0 €) (ΑΔΑ: ΩΗΓ846ΜΤΛ6-Ε6Ρ)

Ένταξη Πράξης του Δήμου Σάμης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΧΙ «Ειδική Επιχορήγηση των δήμων οι οποίοι έχουν συσταθεί δυνάμει του άρθρου 154 του Ν. 4600/2019». (2.000.000,00 €)  (ΑΔΑ: ΨΙΡΘ46ΜΤΛ6-ΚΧ0)

ΕΡΓΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Ένταξη του έργου με τίτλο «Αγροτική οδοποιία Δήμου Αργοστολίου» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» (1.012.762,00 €) (ΑΔΑ: ΨΣ9Η46ΜΤΛ6-Ζ2Ζ)

Ένταξη του έργου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμων Κεφαλονιάς με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» (7.908.133,24 €) (ΑΔΑ: ΩΥ8146ΜΤΛ6-ΣΗΘ)

Ένταξη του έργου με τίτλο «Ανάπλαση και αναβάθμιση δικτύου πλατειών, πεζοδρόμων και κεντρικής αγοράς πόλεως Αργοστολίου» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

(6.052.101,08 €) (ΑΔΑ: 9ΦΥΗ46ΜΤΛ6-ΕΛΡ)

Ένταξη του έργου με τίτλο «Υποδομές ηλεκτροκίνησης-ηλεκτρικά οχήματα-σταθμοί φόρτισης Δήμου Ληξουρίου» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

(1.468.696,13€ ) (ΑΔΑ: 6ΑΦ546ΜΤΛ6-77Ψ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ