Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «Να μη χαθεί άλλη μια πενταετία στα Ιόνια Νησιά!»

Θεόδωρος Γαλιατσάτος | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Μάγδα Κλαυδιανού

Εκλέγεται στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1982. Διετέλεσε περιφερειάρχης την περίοδο 2014-2019 και τώρα είναι ξανά υποψήφιος με την παράταξη «ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά». Έχει δώσει δείγματα… σκληρής γραφής και ανυπακοής ακόμα και σε φίλιες κυβερνήσεις. Σήμερα μας παραθέτει τις ομολογουμένως πλούσιες ιδέες του για το μέλλον των Ιονίων Νησιών και μας εξηγεί ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών 

– Πολιτεύεσθε σε μια περιφέρεια που ζει κατεξοχήν από τον τουρισμό. Υπάρχουν οι υποδομές για τον υπερ-τουρισμό που παρατηρείται ή ακολουθείται ένα στρεβλό μοντέλο τουριστικής βιομηχανίας που συνοδεύεται και από εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα;

Ο τουρισμός εξελίσσεται με ανεξέλεγκτο τρόπο σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τίθεται πια ζήτημα φέρουσας ικανότητας, το οποίο απασχολεί και τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και την εικόνα μας στο εξωτερικό.

Τα σοβαρά προβλήματα σε αποχέτευση, ύδρευση, βιολογικό καθαρισμό και οδικό δίκτυο δεν επιλύονται με ρυθμό αντίστοιχο με αυτόν της αύξησης των επισκεπτών. Π.χ., οι αδειοδοτήσεις των νέων ξενοδοχειακών μονάδων δεν πρέπει να δίνονται με βάση τη βεβαίωση των δήμων ότι τα λύματά τους παροχετεύονται στους δημοτικούς βιολογικούς καθαρισμούς, διότι αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει στην πράξη. Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να προβλέπει μια έκταση για δικό του βιολογικό καθαρισμό – υπάρχει χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. 

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, δεν μπορούμε να μένουμε θεατές στην υποβάθμιση της συμμετοχής του στην οικονομία. Αν εξαιρέσουμε την Κεφαλονιά, που διαθέτει μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, τα υπόλοιπα νησιά παράγουν μόνο… τουρισμό.

Χρειάζεται μια στρατηγικά σχεδιασμένη παρέμβαση ώστε οι νέοι άνθρωποι να δουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ως ευκαιρία και επένδυση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τη στήριξη της Περιφέρειας. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι για να επιδοτηθεί ένας αγρότης πρέπει να διαθέτει μίνιμουμ 41 στρέμματα, έκταση που στα δικά μας νησιά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το είχα εισηγηθεί ως περιφερειάρχης, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε δημιουργήσει την εταιρεία Αγροδιατροφική για συμβουλές σε αγρότες και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

«Αν εξαιρέσουμε την Κεφαλονιά, που διαθέτει μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, τα υπόλοιπα νησιά παράγουν μόνο… τουρισμό»

– Έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της κυβέρνησης για να προωθήσει την υποψηφιότητα της νυν περιφερειάρχη, Ρόδης Κράτσα. Η ίδια λέει ότι δεν παρέλαβε πολλά έργα από τη δική σας Αρχή, ενώ υπουργοί και βουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Αλήθεια, ποιο ήταν το έργο της τωρινής περιφερειακής αρχής;

Το «Δεν παρέλαβα τίποτα» είναι μια «καραμέλα» της κ. Κράτσα. Πρώτα από όλα, παρέλαβε 18 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο στην Κέρκυρα –ένα εύκολο έργο–για το οποίο είχαμε ετοιμάσει την κατανομή, αλλά τέσσερα χρόνια τώρα η απορροφητικότητα είναι μόλις στο 50%. Υπάρχουν έργα που αφήσαμε στην τωρινή περιφερειακή αρχή και τα μηδένισε, όπως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών στη Ζάκυνθο (8.800.000 ευρώ), το οποίο έπρεπε να δημοπρατηθεί. Όταν προέκυψε ένα πρόβλημα στη χερσαία ζώνη με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), εγκαταλείφθηκε το έργο από την κ. Κράτσα και θα αποχωρήσει και ο εργολάβος. Εμείς αντιμετωπίσαμε μεγαλύτερα προβλήματα, διότι διοικήσαμε επί Μνημονίων, αλλά καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είναι προς το συμφέρον της οικονομίας να περάσουν στην Περιφέρεια κάποια ακίνητα. 

Υπάρχουν και άλλα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν, όπως: ο δρόμος Αλυκές – Ξύγκια στη Ζάκυνθο, που είχε ξεκινήσει επί θητείας μας, γιατί δεν κατάφεραν να βρουν 3,5 εκατ. ευρώ· το έργο (ΕΣΠΑ) της παράκαμψης στα Τρία Γεφύρια-Βρυώνη στην Κέρκυρα για το οποίο επί τέσσερα χρόνια δεν έγινε ούτε μία απαλλοτρίωση· το έργο στην Κρανιά της Κεφαλονιάς (10 εκατ. ευρώ- ΕΣΠΑ), για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα, και τόσα άλλα…

– Με αφορμή την αναφορά σας στο οδικό δίκτυο, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την περιβόητη συνδεσιμότητα των Ιονίων Νησιών, που την ακούμε τόσα χρόνια.

Είχαμε στο πρόγραμμά μας τον άξονα βορρά – νότου, από την Κέρκυρα μέχρι τη Ζάκυνθο. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος οδικός άξονας (χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις) και τα αντίστοιχα λιμάνια (μια πραγματική Ιονία οδός). Η σύνδεση των Ιονίων αποφασίστηκε το 2017 στο περιφερειακό συνέδριο και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής είχε συμφωνήσει να μπει επιδοτούμενο πλοίο της γραμμής που θα συνδέει τα νησιά. Από το 2018 υπάρχει αυτή η γραμμή, μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο όμως (Απρίλιος-Σεπτέμβριος), και την χρησιμοποιούν πολλοί τουρίστες. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους εφοπλιστές για να πετύχουμε να αναβαθμιστεί η γραμμή και να παίρνει και αυτοκίνητα το πλοίο. Όσο για τα υδροπλάνα, όταν ανέλαβε η κ. Κράτσα είχε μείνει ένα 10% της αδειοδότησης, όμως με διάφορους «περίεργους» χειρισμούς εκτοξεύτηκε το κόστος εγκατάστασης από 700.000, που είχαμε υπολογίσει εμείς, σε 3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει το έργο, αφού απαγόρευσε τη διαδικασία το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μίλησε για επιχείρηση διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μάλιστα, η κ. Κράτσα πρόσφατα δήλωσε πως «δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για τα υδροπλάνα στα Ιόνια Νησιά». 

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι θωρακισμένα τα Ιόνια Νησιά, γιατί δεν έχει ενισχυθεί η πολιτική προστασία» 

– Πόσο θωρακισμένα είναι τα Ιόνια Νησιά σε περίπτωση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου; Έχει υπάρξει αντιπλημμυρικό master-plan μετά τον «Ιανό» που έπληξε την περιοχή το 2020; Τα υπάρχοντα σχέδια «Δάρδανος», «Ιόλαος» και «Εγκέλαδος» επαρκούν ή τα Επτάνησα είναι ένα ατύχημα εν αναμονή; 

Δυστυχώς, το σχέδιο «Ιόλαος», π.χ., για τις φωτιές είναι μόνο «εκκενώνουμε τους οικισμούς και τους αφήνουμε να καούν»… Είναι μεγάλη βλακεία να διώχνεις νέους ανθρώπους ή αυτούς που ξέρουν την περιοχή. Αυτό το πλήρωσε η χώρα μας πανάκριβα μέχρι τώρα με τόσες καμένες εκτάσεις. Αυτό το δόγμα πρέπει να αλλάξει. 
Δεν έγιναν τα 13 περιφερειακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας που είχαν διαφημιστεί (το δικό μας θα ήταν στη Λευκάδα) και θα είχαν το ηλεκτρονικό σύστημα για να ελέγχουν όλη την περιοχή, θα ήταν το αρχηγείο. Ό,τι έγινε σε θέματα πολιτικής προστασίας το είχαμε κάνει εμείς το 2017 με δύο προγράμματα, «Λαέρτης» και «Τηλέμαχος», για τις φυσικές καταστροφές. Είχαμε στηρίξει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στην ουσία, τέσσερα χρόνια, η τωρινή περιφερειακή αρχή περίμενε να εξελιχθούν τα έργα που είχαμε δρομολογήσει εμείς. Δεν έχουν καθαριστεί οι χείμαρροι, οπότε υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτή την πιθανότητα. 

– Σε περίπτωση που εκλεγείτε, πώς θα διαχειριστείτε το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2030», που ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ; 

Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε αυτό το πρόγραμμα «τσουβάλιασε» όλα τα έργα που τώρα εξελίσσονται –από το ΕΣΠΑ 2014-2020– και έργα που έχουν τελειώσει, όχι μόνο αυτά που θα γίνουν, ενώ υπολόγισε και από άλλες Περιφέρειες, όπως της Ηπείρου, και τα άθροισε… Μιλάμε για μια προπαγανδιστική εξαγγελία που δεν αντέχει σε καμία κριτική. Π.χ., μίλησε για το έργο Αργοστόλι – Πόρος (40 χλμ.), που είχαν υποσχεθεί ότι το τέλος του 2022 θα έχει δημοπρατηθεί, αλλά τελειώνει το 2023 και δεν έχουμε δει ούτε τις μελέτες! Θυμάστε ότι όταν είχε έρθει ο κ. Μητσοτάκης στην Κεφαλονιά τού είχαν δείξει έναν γεωγραφικό χάρτη με τον σχεδιασμό του δρόμου! 

Εμείς, μολονότι σε καιρούς Μνημονίων, είχαμε εκμεταλλευτεί όσο μπορούσαμε καλύτερα τα κονδύλια. Σκεφτείτε ότι το 2019 ήμασταν στην 4η θέση μεταξύ των Περιφερειών σε απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τώρα η ΠΙΝ βρίσκεται στην 8η θέση, ενδεχομένως και πιο κάτω. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η κ. Κράτσα κομπάζει ότι η ΠΙΝ είναι πρώτη σε ένταξη νέων έργων δείχνει ή ότι δεν έχει συναίσθηση του τι λέει ή ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Διότι, όταν εντάσσεις συνεχώς νέα έργα, υπερδεσμεύεις τους πόρους του προγράμματος, με αποτέλεσμα να απεντάσσονται έργα για τα οποία δεν έχει γίνει διαγωνισμός. Σε περίπτωση, δε, που υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις, τότε θα πάρει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Φαύλος κύκλος, δηλαδή. Ήδη η διαχειριστική αρχή εισηγήθηκε να δεσμευτούν 104 εκατ., ήτοι το 30% του νέου ΕΣΠΑ, για υποχρεώσεις του προηγούμενου. 

«Το 2019 ήμασταν στην 4η θέση μεταξύ των Περιφερειών σε απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τώρα η ΠΙΝ βρίσκεται στην 8η θέση, ενδεχομένως και πιο κάτω»


– Ας έρθουμε στον πολιτισμό. Με αφορμή ένα έργο που φέρει τη δική σας σφραγίδα και του αείμνηστου αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, μιλάω για την αναστύλωση του καστρομονάστηρου στα Στροφάδια, πιστεύετε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός των νησιών αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημά τους; 

Εμείς είχαμε υπογράψει το 2019, με την αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την ένταξη του έργου αναστύλωσης του μοναστηριού των Παλαιολόγων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όσον αφορά το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, η ΕΤΑΔ δεν ήθελε να δώσει χρήματα για την επισκευή του και είχα συγκρουστεί τότε, επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήθελαν να δώσουν 5 εκατ. ευρώ και αυτό ήταν αστείο ποσό για το έργο. 

– Τώρα που μιλάτε για σύγκρουση, θυμήθηκα ότι είχατε συγκρουστεί με την κυβέρνηση τότε και για το θέμα της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Είχατε ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα τον Αύγουστο του 2015. 

Ναι και θα το ξανάκανα. Δεν μπορώ να ακολουθήσω μια λογική που πάει κόντρα στα συμφέροντα μιας κοινωνίας. Αλλά ας επανέλθουμε στο ερώτημά σας για τον πολιτισμό. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ανακαινίσεις και συντηρήσεις πολιτιστικών μνημείων, μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων πηγών. Προωθεί τις τέχνες. Εμείς, π.χ., είχαμε καθιερώσει το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών από όλο το Ιόνιο και αυτό άνοιγε δρόμους. Καταργήθηκε μόλις ανέλαβε η νέα περιφερειακή αρχή. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θεσμούς με το σύνολο των πολιτιστικών σωματείων που να ενοποιούν δυνάμεις της Ιόνιας Περιφέρειας και να απευθύνονται στον κόσμο. Από το 2016 είχαμε ξεκινήσει αυτό το σχέδιο έπειτα από μια διημερίδα στη Λευκάδα με τα πολιτιστικά σωματεία, αλλά θέλει χρόνο. Επίσης, η ΠΙΝ έχει κομβική θέση στη μακρο-περιφέρεια της Αδριατικής και αυτή πρέπει να αναδειχθεί με εντατικές διαπολιτισμικές επαφές και πρωτοβουλίες. Επί θητείας μας κάναμε το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Επτανησίων (στην Κέρκυρα) με συλλόγους από όλο τον κόσμο! Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Είχαμε φτιάξει και μια επιτροπή που θα προχωρούσε στην ίδρυση της Παγκόσμιας Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, αλλά η κ. Κράτσα ούτε που ασχολήθηκε. 

– Πείτε μου για το πολύπαθο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως φαίνεται, κινδυνεύει. 

Κινδυνεύει γιατί έχει μικρό συντελεστή αποφοίτησης. Είναι το προτελευταίο Πανεπιστήμιο. Παρότι υπάρχουν κάποια Τμήματά του που ασχολούνται με την έρευνα και γίνονται γνωστά παγκοσμίως, δυστυχώς δεν αναπτύσσεται ισομερώς. Υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες. Εμείς είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ τη Μουσική Σχολή στην Κέρκυρα. Βοηθήσαμε στην έρευνα για τη γηριατρική αλλά και για τον πρωτογενή τομέα. 

– Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις Υπηρεσίες. Σε όλα τα νησιά είναι υποστελεχωμένες. Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική τονίζουν με κάθε ευκαιρία την έλλειψη προσωπικού. 

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ο λιμενάρχης Ζακύνθου, όταν τον επισκεφτήκαμε με τους συνυποψηφίους μου, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε εις επήκοον όλων ότι δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο από το ότι η υποστελέχωση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου είναι σκόπιμη. Επίσης, είναι δυνατόν, ένα νησί που έχει μια περιοχή σαν τον Λαγανά να μη διαθέτει ισχυρή αστυνομική δύναμη; «Δεν βγαίνουν οι βάρδιες» μάς είπαν όπου και αν πήγαμε. Μάλιστα, εμείς αναφερθήκαμε στην ανάγκη εξασφάλισης στέγης για το επιπλέον προσωπικό που χρειάζεται και προτείναμε σε ένα τμήμα του παλιού Νοσοκομείου Ζακύνθου που θα ανακαινιστεί να φτιαχτούν ξενώνες, στους οποίους θα μπορούσαν να φιλοξενούνται επίσης καθηγητές, γιατροί, πυροσβέστες κ.ά. που πάνε στο νησί. 

«“Δεν βγαίνουν οι βάρδιες”, μας είπαν σε όποια Υπηρεσία επισκεφτήκαμε (Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική)» 

– Επί θητείας σας είχατε δώσει επίδομα 350-450 ευρώ στους επικουρικούς γιατρούς.

Ναι, και ισχύει ακόμα. Το είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το είχε δεχτεί, γιατί μην ξεχνάμε ότι ήμασταν στα Μνημόνια. Αργότερα επεκτείναμε το βοήθημα και στους αγροτικούς γιατρούς. Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο. Είχαμε, μάλιστα, ζητήσει να αυξηθεί αυτό το ποσό στην πανδημία, αλλά το απέρριψε η κ. Κράτσα. 

– Θα ήθελα να θίξουμε το «ακριβό σπορ» των σκουπιδιών στο Ιόνιο…

Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Γραφάκος έφτιαξαν έναν φορέα με σκοπό να ελέγξουν την εξέλιξη των τριών εργοστασίων σκουπιδιών στα Ιόνια Νησιά. Αύξησαν τους προϋπολογισμούς των έργων κατακόρυφα, εισάγοντας τη λογική της προαίρεσης του φορέα, δηλαδή τη δυνατότητά του να αναθέτει επιπλέον έργα στον εργολάβο. Π.χ., στην Κέρκυρα ο προϋπολογισμός ήταν 30 εκατ. ευρώ και έφτασε 74. Πήραν απόφαση ότι ο κάθε εργολάβος που θα έφτιαχνε το έργο θα είχε 12 χρόνια τη διαχείρισή του (6 + 6) και, εκτός από τα χρήματα που θα παίρνει, θα του δίνουν και μπόνους που θα είναι αυτή η περίφημη προαίρεση. Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια της Κέρκυρας μεταφέρονται στην Κοζάνη, στα Γιάννενα κ.α. με υψηλότατο κόστος, γιατί, εκτός των άλλων, τα βρέχουν –για να μη μυρίζουν υποτίθεται– και μεγαλώνει το βάρος τους. Η Μεσόγειος διαχειρίζεται τα σκουπίδια στα νησιά. Στην Κεφαλονιά πρόσφατα, έπειτα από έλεγχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποδείχτηκε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση των σκουπιδιών και επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στον φορέα και 200.000 στον εργολάβο.  

– Όσον αφορά τις χρήσεις γης, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την επίθεση του real estate, την προστασία των περιοχών Natura κ.λπ. πώς μπορεί να παρέμβει η περιφέρεια; 

Έχουμε στα χέρια μας το χωροταξικό σχέδιο Ιονίων Νήσων του 2019, με υπογραφή του τότε υπουργού Γ. Σταθάκη, που το επεξεργαστήκαμε ως Περιφέρεια. Δυστυχώς δεν τηρούνται οι κατευθύνσεις του σχεδίου αυτού, δεν το λαμβάνει κανείς υπόψη του, γιατί προφανώς δεν εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα. Προβλέπει ζώνες, όρια οικοδομησιμότητας κ.λπ. 

– Δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω για το «Ναυάγιο». Είναι γνωστό ότι έχετε αντιταχθεί στην παράνομη αγοραπωλησία των 14.500 στρεμμάτων στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται να πάει κάποιος στην παραλία. 

Έχουμε επανειλημμένα ψέξει την κ. Κράτσα για τη στάση της απέναντι σε αυτή την παράνομη συναλλαγή («θεία τύχη για τη Ζάκυνθο» την είχε χαρακτηρίσει), αλλά έχουμε καυτηριάσει και τα πειράματα του υπουργείου με τις διάφορες επιτροπές. Σημειωτέον, το μόνο μέλος της Επιτροπής Ναυαγίου είναι η περιφερειάρχης! Εν παρόδω να σας πω ότι ένας από τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου της, ο Πέτρος Παράσχης, χαρακτήρισε «όνειδος» την Επιτροπή του Ναυαγίου, της οποίας το μοναδικό μέλος είναι η επικεφαλής της παράταξής του! 

Πρέπει να γίνουν έργα ασφαλούς θέασης στο πλάτωμα του Ναυαγίου, με προβόλους καλά αγκυρωμένους, κάτι που απαιτεί χρήματα, και πρέπει να συντηρηθεί το πλοίο «Παναγιώτης». Όσον αφορά την παραλία, εμείς με τον κ. Λέκκα είχαμε προβλέψει ζώνες που επέτρεπαν την πρόσβαση στην παραλία. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο αυτό, για να φτάσουμε φέτος στο κλείσιμο της πασίγνωστης παραλίας λόγω ελλιπούς έως ανύπαρκτης φύλαξης. Υποτίθεται ότι αυτό το καλοκαίρι που μας πέρασε η Περιφέρεια είχε αναλάβει τη φύλαξη και είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξει και ένα ακόμα πλοίο για τις περιπολίες του Λιμενικού. Το μόνο που είδαμε ήταν κάτι ταμπέλες στην άμμο… Και του χρόνου τα ίδια χάλια θα είναι. 

– Και κάτι συμπερασματικό: Ποιο είναι, τελικά, το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Να μη χαθεί άλλος χρόνος και να σταματήσουν η στασιμότητα και τα πειράματα στα Ιόνια Νησιά. Να συντονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής! 

ΠΗΓΗΕΦΣΥΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται