Κεντρική αγορά Αργοστολίου
Ηλίας Μπεριάτος
Και πάλι για το κτηριακό συγκρότημα της Αγοράς
Πληροφορούμαστε ότι ο δήμος Αργοστολίου συνεχίζει το έργο της κεντρικής αγοράς, ελευθερώνοντας στοές που είχαν κλειστεί αυθαίρετα, πράγμα που είναι θετικό. Ακόμα θετικότερο θα ήταν, αυτή η ‘απελευθέρωση’ να γίνει παντού. Ελπίζουμε μόνο, ο δήμος, να μην σχεδιάζει να γκρεμίσει και το ίδιο το ιστορικό κτήριο της αγοράς το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο της μετασεισμικής κτισμένης κληρονομιάς…
Όπως έχουμε προτείνει (βλέπε ανακοίνωση μας στις 25-2-2023) εκείνο που πρέπει να γίνει στη συνέχεια, έστω και καθυστερημένα, είναι η κήρυξη του κτηριακού συγκροτήματος ως διατηρητέου και η αποκατάσταση του ώστε να ανακαινιστεί και να αποδοθεί στους πολίτες με ήπιες χρήσεις (αναψυχή, πολιτισμός, εμπορικά κλπ.). Το κτήριο κατασκευάστηκε όπως όλα τα δημόσια κτήρια της πόλης (δημαρχείο, διοικητήριο, λιμεναρχείο κλπ.) στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης των Ιονίων Νήσων (βλέπε ειδικό τεύχος των «τεχνικών χρονικών» Ιανουάριος 1959).
Έτσι, ο δήμος θα μπορέσει να αξιοποιήσει επιχειρησιακά, με τον πιο οικονομικό τρόπο, το κτήριο της αγοράς ενώ η πόλη θα αναβαθμιστεί σε μια κεντρική περιοχή της, σεβόμενη την ιστορία της, που έχει γραφτεί και με την παρουσία αυτού του κτηριακού συγκροτήματος.
Από την άλλη πλευρά, μελέτη αρχιτεκτονικής και οικοδομικής αποκατάστασης του συγκροτήματός, δεν έχουμε δει ως τώρα, πράγμα που μας βάζει σε σκέψεις… Μόνο για μια μελέτη στατικής επάρκειας έχουμε ακούσει και τίποτε άλλο.
Επαναλαμβάνουμε ότι το κτήριο αυτό είναι ιστορικό, γιατί σχεδιάστηκε αμέσως μετά τους σεισμούς του ‘53, από την τότε αξιόλογη και πρωτοπόρα ομάδα αρχιτεκτόνων του υπουργείου δημοσίων έργων. Ξεχωριστό δείγμαμιας σημαντικής ιστορικής περιόδου της πόλης. Συγκεκριμένα φτιάχτηκε με σχέδια του κορυφαίου επτανήσιου αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα ο οποίος εκπόνησε τη πρωτοποριακή μελέτη αναβίωσης της συνοικίας της Πλάκας στην Αθήνα και ο οποίος έχει βραβευτεί από την Europa Nostra και από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης με το Βραβείο GottfriedvonHerder για το σύνολο του έργου του.
Κτίριο διοικητικών υπηρεσιών Σάμης.
Ο αείμνηστος Δ. Ζήβας έχει έρθει αρκετές φορές στην Κεφαλονιά και μας έχει υποστηρίξει για την αναστύλωση της Γέφυρας και τη χρήση της ως πεζόδρομου, όταν η πλειονότητα των τοπικών παραγόντων ήθελε, το μνημείο, να γίνει δρόμος οχημάτων… Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τον Δ. Ζήβα σχεδιάστηκε και το διοικητήριο (κτήριο δημοσίων υπηρεσιών) της Σάμης.
Επειδή λοιπόν, ένα από τα «κακά» σενάρια που σκέφτεται ο δήμος (βλέπε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου αντιδημάρχου τον Φεβρουάριο 2023) είναι και η κατεδάφιση, παρακαλούμε την δημοτική αρχή να πληροφορήσει τους πολίτες τι σκοπεύει να κάνει, γιατί μέχρι σήμερα κυριαρχεί μια τακτική, που δεν συνάδει με την πάγια και συνήθη διαδικασία για τα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης (διαβούλευση με πολίτες, χρήστες κλπ.).
Ευχόμαστε ειλικρινά, ο δήμος Αργοστολίου, να ακολουθήσει το παράδειγμα αποκατάστασης και ανάδειξης των κτηρίων των δημοτικών αγορών άλλων ελληνικών πόλεων, στις οποίες, τα κτήρια αυτά είναι κομμάτι της ιστορίας τους.
Σχέδια της κύριας όψης και κάτοψης της δημοτικής και ιδιωτικής Αγοράς: