Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ε.Α.Σ. :  Μεγάλες εισαγωγές μελιού από Ουκρανία και Κίνα

     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι αυξημένες ποσότητες μελιού από Κίνα και Ουκρανία εισήγαγε η Ευρωπαϊκή αγορά απ’ ότι εξήγαγε το 2021.

     Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat, το 2021, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήγαγαν 173.400 τόνους μελιού από μη Ευρωπαϊκές χώρες αξίας  405,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο, μόλις 25.500 τόνοι εξήχθησαν από τα ίδια κράτη μέλη της Ένωσης εκτός Ευρώπης. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές μελιού ανήλθαν μόνο σε 146,6 εκατομμύρια  ευρώ.

     Συγκριτικά με το 2016, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 7% σε βάρος, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 10%.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία (53.800 τόνοι, ή το 31% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός Ευρώπης), ακολουθούμενες από την Κίνα (48.000 τόνοι, 28%), το Μεξικό (15.500 τόνοι, 9 %), την Αργεντινή (14.400 τόνοι, 8%) και τη Βραζιλία (7.900 τόνοι, 5%).
     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι μπορεί ο τομέας της μελισσοκομίας να είναι μικρός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει και στα Νησιά μας, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιεργούμενες καλλιέργειες και άγρια φυτά. Η πολιτεία οφείλει να προβεί σε ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου των Μελισσοκόμων, όπως η θέσπιση συστήματος ιχνηλασιμότητας που θα προσφέρει μεγάλη διαφάνεια των αγορών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας αφενός και αφετέρου στον έλεγχο του μελιού όχι μόνο ως προς τα υπολείμματα, αλλά και ως προς την παραγωγή – το κατά πόσο συμμορφώνεται με τον ισχύοντα Κανονισμό. Τέλος, η δημιουργία εργαλείων διαχείρισης κινδύνου μέσω των Συνεταιρισμών, αλλά και δράσεων που στοχεύουν στην διαφοροποίηση των Μελισσοκομικών προϊόντων θα συντελέσουν θετικά, εξασφαλίζοντας σταθερότητα εισοδήματος για τον ντόπιο Μελισσοκόμο.

     Από  Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ &  ΙΘΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ