Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δημόσια Παιδεία και Υγεία στην κόψη του ξυραφιού

Editorial

Πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο με τον οποίο είχε επιλεγεί ν’ ανοίξουν τα σχολεία της Α/βάθμιας εκπαίδευσης. Δύο εβδομάδες μετά το 1ο κουδούνι και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές μέρες που τα σχολεία δε λειτούργησαν λόγω των δυσμενών επιπτώσεων του «Ιανού», το «πείραμα» φαίνεται να είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένο και το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Παιδείας βαριά υποθηκευμένο.

Γιάννης Βαρούχας

Εστιάζουμε στο νηπιαγωγείο (νήπιο-προνήπιο) και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Εκεί δηλαδή όπου υπήρχαν οδηγίες απ΄τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μην εφαρμοστεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας μέχρι τα πέντε (5) έτη(δηλαδή μέχρι το νηπιαγωγείο), ενώ για τα παιδιά από 6 μέχρι 11 ετών ο Π.Ο.Υ. θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις-κριτήρια όπως τη δυνατότητα ορθής χρήσης από το παιδί, το αν στην περιοχή που διαμένει υπάρχει έξαρση της πανδημίας κτλ. Για λόγους που δε μας εξήγησε ποτέ κανένας, το μέτρο εφαρμόστηκε καθολικά, ανεξαρτήτου περιοχής και ηλικίας, και απέτυχε στην πράξη για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο : δεν προστατεύει τα παιδιά μας.

Από που προκύπτει τ’ ότι δεν προστατεύει τα παιδιά μας; Απ’ το γεγονός ότι αυτές τις δύο εβδομάδες (που όπως είπαμε δεν ήταν και πλήρεις λόγω διακοπής Ιανού) τα παιδιά σ’ αυτές τις βαθμίδες που συζητάμε έχουν ήδη κολλήσει κοινές ιώσεις, γαστρεντερίτιδες και ό,τι άλλο κυκλοφορεί στα σχολειά μας. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά σ’ αυτές τις ηλικίες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ορθά τη μάσκα. Αν όμως η μη ορθή χρήση της μάσκας δεν τα προστατεύει απ’ τις κοινές ασθένειες, πως είναι δυνατόν να τα προστατεύσει απ’ τον κορωναϊό;;;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλό μας. Η πραγματικότητα λέει ότι τα σχολεία είναι ανοικτά όπως-όπως, χωρίς τα ουσιαστικά μέτρα που θα έπρεπε να είχαν παρθεί, για χάρη της οικονομίας. Δηλαδή για να μπορούν οι γονείς ν’ αφήνουν κάπου τα παιδιά τους προκειμένου να επιτελούν τα καθήκοντά τους στις δουλειές τους. Αυτό όμως μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε «νταντάδες», αφού συνεχώς τρέχουν πίσω απ’ τα παιδιά να τα βοηθούν με τη μάσκα και να μην τ’ αφήνουν να τις αλλάζουν μεταξύ τους, υποβαθμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εκπαιδευτικό έργο, έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία μας να επιτελούν χρέη κέντρων φύλαξης και, κυρίως, μας αφήνει όλους απροστάτευτους έναντι της πανδημίας!

Επειδή είμαστε αναφανδόν υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης και υπέρ της δημόσιας υγείας, προτείνουμε έστω και τώρα, την ύστατη τούτη ώρα, την άμεση αποσυμφόρηση των σχολείων μας απ’ τα υπερπληθή τμήματα. Πως θα γίνει αυτό; Η κυβέρνηση και οι Δήμοι είχαν πέντε ολόκληρους μήνες στη διάθεσή τους προκειμένου να σχεδιάσουν τις άμυνές τους έναντι του 2ου κύματος της πανδημίας που όλοι τότε προεξοφλούσαν ότι θα ερχόταν το φθινόπωρο. Όπερ και εγένετο! Αυτό που δεν έκαναν όταν έπρεπε, ας το κάνουν έστω και τώρα!

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε την άμεση ανακαίνιση και εν συνεχεία τη χρήση δημοτικών-δημόσιων κτιρίων προκειμένου να σωθεί η σχολική χρονιά από ένα νέο κλείσιμο των σχολείων ή από την έξω-από-εδώ τηλεκπαίδευση. Ενδεικτικά προτείνουμε τους παρακάτω χώρους και είμαστε σίγουροι ότι η Δημοτική Αρχή μπορεί να βρει περισσότερους :

Α. Του δημοτικού κτιρίου στη ΒΙΠΕ έναντι της Αστυνομίας που προοριζόταν για τις συνεδριάσεις του συλλόγου των μελών της ΒΙΠΕ και που σήμερα ρημάζει ανεκμετάλλευτο.

Β Του δημοτικού καταστήματος στην πλατεία Π. Μπακογιάννη στις Λαϊκές Κατοικίες που έχει αφεθεί έρμαιο παράνομης κατάληψης από δυστυχείς από τις 28/4/2020 και

Γ. Το κτίριο του ΟΕΚ στις Εργατικές Κατοικίες στο Αργοστόλι.

Αν ανακαινιστούν και χρησιμοποιηθούν για το λόγο που αναφέρουμε, στη συνέχεια, όταν θα έχουμε πια αφήσει την πανδημία πίσω μας, θα είναι σε θέση να αξιοποιηθούν περαιτέρω προσφέροντας ανάσες στη λειτουργία του Δήμου μας. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Ειδικά ο Δήμος που είναι και ο κύριος των σχολικών υποδομών, θα πρέπει να συγκαλέσει ένα διαδικτυακό συμβούλιο με τους λειτουργούς της Α/βάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της μέχρι τώρα σχολικής χρονιάς, να εισακουστούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών και να κατατεθούν περισσότερες προτάσεις από τους πλέον αρμόδιους : τους Δασκάλους των παιδιών μας.

Αν για μία ακόμη φορά αφήσουμε τα πράγματα στη μοίρα τους και χωρίς κανένα σχεδιασμό, πολύ φοβόμαστε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα χειρότερα σενάρια. Μετά τις εφιαλτικές προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού! Οι υποδομές της δημόσιας υγείας που διαθέτουν τα νησιά μας δεν αντέχουν αυτήν την ολιγωρία. Βουλευτής, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά.

Στην περίπτωση του «Ιανού» υπήρξε μία κοινωνική επιείκεια, η οποία παρέλειψε αμέτρητα λάθη και μία σειρά ευθυνών, λόγω του ανθρώπινου δέους μπροστά στη δύναμη της φύσης και επειδή δεν είχαμε απώλειες ζωών. Αν όμως τα πράγματα ξεφύγουν, όσο αφορά μια ενδεχόμενη τοπική έξαρση της πανδημίας, τότε το τσουνάμι της οργής και του πόνου που θα προκληθεί δε θα αφήσει κανέναν στο απυρόβλητο…

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ