Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΗΚΕ και τα καλλιτεχνικά σχήματα | Ο πολιτισμός στα αζήτητα

Editorial

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία και οι δυσκολίες για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού της Κεφαλονιάς, καθώς ενημερωνόμαστε ότι διανύουμε τον 4ο συνεχόμενο μήνα μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Αυτή η τραγική κατάσταση απορρέει απ’ τη Διαδημοτική (μη) Συνεργασία που όμως δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή ως δικαιολογία.

του Γιάννη Βαρούχα

Παρά την απόφαση των Δήμων της Κεφαλονιάς για το «σπάσιμο» της ΚΕΔΗΚΕ, αυτή υφίσταται σήμερα ως Διαδημοτική επιχείρηση και διαθέτει στο εργατικό δυναμικό της 12 (δώδεκα) εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις επ αόριστον. Οι δαπάνες για τις μισθοδοσίες τους πρέπει να εγκρίνονται απ’ τα τρία Δημοτικά Συμβούλια (Αργοστολίου – Ληξουρίου – Σάμης) και να καλύπτονται με τα ανάλογα ποσοστά από κάθε Δήμο.

Απ’ τη στιγμή όμως που ο Δήμος Ληξουρίου δε λαμβάνει υπηρεσίες απ’ το εν λόγω δυναμικό, αρνείται να συμμετέχει στη δαπάνη και ζητάει να έχει στη διάθεσή του μέρος των εργαζομένων, αυτό που του αναλογεί πληθυσμιακά(3 στελέχη). Ο Δήμος Σάμης απέκτησε τον έναν από τους 12 εργαζόμενους (πληθυσμιακά του αναλογούν δύο) και έτσι μαθαίνουμε ότι ψηφίζει για τις δαπάνες μισθοδοσίας και δίνει το δικό του ποσοστό.

Όταν έγινε η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν σε ποιον από τους νεοσύστατους Δήμους θα ενταχθούν. Στην περίπτωση της ΚΕΔΗΚΕ όμως, το Υπουργείο υπαγορεύει την κατανομή των υπαλλήλων με πληθυσμιακά κριτήρια. Γιατί δεν επιτρέπεται και στους υπαλλήλους της ΚΕΔΗΚΕ, όπως έγινε με τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, να επιλέξουν με αίτησή τους σε ποιο Δήμο θέλουν να υπηρετήσουν;

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των Δήμων και του Υπουργείου. Η λύση ως προς τη μισθοδοσία τους και ως προς το Δήμο που θα εργάζονται πρέπει να δοθεί άμεσα και φυσικά σε συμφωνία με τις ανάγκες τους.

Επιπροσθέτως, μεγάλα ερωτήματα μπαίνουν για τη (μη) λειτουργία των καλλιτεχνικών σχημάτων.

Τι γίνεται με τις Φιλαρμονικές του Αργοστολίου, της Λειβαθούς και του Πόρου;

Τι γίνεται με τις Χορωδίες Αργοστολίου και Λειβαθούς;

Αυτά τα καλλιτεχνικά σχήματα λειτουργούν;

Με τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά, τους μαέστρους, τι γίνεται;

Αληθεύει πως με το πρόσχημα της πανδημίας όλος αυτός ο κόσμος είναι στον αέρα; Είναι δυνατόν αυτά τα ιδιαίτερα αξιόλογα και δραστήρια σχήματα να βρίσκονται στον αέρα; Διότι αν αποφασίστηκε ότι «μας είναι βάρος» και ότι τώρα με την πανδημία είναι «ευκαιρία» να τα αποδεσμεύσουμε, με ποιο τρόπο θα μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στον τοπικό πολιτισμό εκ μέρους του Δήμου; Πως βιοπορίζονται οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες του Δήμου που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και που πληροφορίες τους φέρνουν ως απλήρωτους απ’ το Δεκέμβρη του 2019;

Εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Δήμων για το μέλλον και τη λειτουργία της ΚΕΔΗΚΕ, οι Δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν μία άμεση πολιτική λύση. Το βάρος πέφτει κυρίαρχα στο Μητροπολιτικό Δήμο Αργοστολίου(65% το ποσοστό συμμετοχής του) ο οποίος καρπώνεται τις υπηρεσίες των 11 αυτών εργαζομένων (ο ένας από τους δώδεκα μεταφέρθηκε οικειοθελώς στο Δήμο Σάμης) και γι’ αυτό θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να είχε ήδη αναλάβει την καταβολή των μισθών απρόσκοπτα και αδιάλειπτα μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Σε μία εποχή όπου τα πάντα είναι ρευστά και ο φόβος με την ανασφάλεια επικυριαρχούν μέσω της πανδημίας, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε από εμάς είναι η απώλεια του μισθού του… ας αναλάβουν οι «αρμόδιοι-αναρμόδιοι» τις ευθύνες τους!

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ