Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δεν είναι όλα για (ξε)πούλημα κύριε Μιχαλάτε!

Editorial

Εικόνα άρθρου: Κοχύλια κι αστέρια. Δημιουργία graffiti από τον Παναγιώτη Αγάθο – Καλλιθέα Λακήθρας 17-18 Ιουλίου 2019.

Με μεγάλη αναστάτωση η τοπική κοινωνία της Λακήθρας και της ευρύτερης περιοχής, υποδέχτηκε την ενημέρωση για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου σχετικά με την ανάπλαση του Άλσους Καλλιθέας. Το τοπικό συμβούλιο συνεδρίασε στις 7/11/21 με ελλιπή ενημέρωση για τα ακριβή σχέδια του Δήμου, αλλά με έκδηλη την ανησυχία όλων για το πως θα εγκατασταθεί στο χωριό τους ένα μεγαθήριο της τάξης των 745,31τμ

Γιάννης Βαρούχας

Οι περισσότεροι θυμόμαστε ότι παλαιότερα υπήρχε ένα μικρό κτίριο στην Καλλιθέα, το οποίο λειτουργούσε ως εστιατόριο και ανήκε στο Δήμο Λειβαθούς. Η προνομιακή θέση του, με την πανέμορφη θέα νότια της Κεφαλονιάς και το ειδυλλιακό αλσύλλιο που το περιέβαλε, είναι πράγματι μοναδική. Η εγκατάλειψη, ωστόσο, κατέστησε το κτίριο ετοιμόρροπο και ο τότε Δήμαρχος, κ. Φραντζής, αποφάσισε την κατεδάφισή του και την αναστύλωση ενός νέου κτιρίου στη θέση του. Τον κ. Φραντζή διαδέχτηκε στο «τιμόνι» του Δήμου Λειβαθούς ο κ. Μιχαλάτος ο οποίος, ως Δήμαρχος Λειβαθούς, δεν κατάφερε τίποτα κατά τη διάρκεια της θητείας του για την ανάπλαση της περιοχής.

Ο κ. Μιχαλάτος επανέρχεται σήμερα, ως Δήμαρχος Αργοστολίου, και προτείνει – σύμφωνα με δημοσιεύματα και μαρτυρίες αφού επίσημα δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση που να έχει υποπέσει στην αντίληψή μας – την ανάληψη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να γίνει μία επένδυση-μαμούθ με σύμπραξη!

Πρόκειται ασφαλώς για ένα ισοπεδωτικό και ολοκληρωτικό σχέδιο αφού στην εν λόγω επένδυση αφενός δε θα μπορεί να συμμετέχει ο καθένας από εμάς (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου € που μόνο ελάχιστοι μπορούν να διαθέσουν), κι αφετέρου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου εστίασης, ενδεχομένως με κάποιο επώνυμο brand μιας ακόμη πολυεθνικής από αυτές που περιστοιχίζουν το περιβάλλον του κ. Δήμαρχου, σε αυτόν τον μοναδικής φυσικής ομορφιάς χώρο θα λειτουργήσει και ως «ταφόπλακα» για τις δεκάδες μικρές επιχειρήσεις εστίασης της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι όμως μόνο ότι θα καταστρέψει οικονομικά αυτούς που έχουν αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή και όλες τους τις οικονομίες για να ζουν στα χωριά τους και να λειτουργούν κάποιο χώρο εστίασης ή κάποιο άλλο κατάστημα, θα αλλοιώσει επίσης σημαντικά τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία ενός δημόσιου χώρου, που πλέον θα εποπτεύεται από ιδιώτη, αποκλείοντας ενδεχομένως και την επετειακή πλέον διοργάνωση του εξαιρετικά επιτυχημένου φεστιβάλ του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης «Τραβέρσο».

Φωτογραφία από Ρεφενέ Αυτό-οργανωμένο Πανηγύρι του Τραβέρσο στο Άλσος Καλλιθέας. Μία από τις πολλές δραστηριότητες με απόλυτη επιτυχία που γίνονται στην περιοχή. Θα μπορούν άραγε να συνεχίσουν να υφίστανται εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου;

Γνωρίζουμε ότι τα έντονα πολιτικοποιημένα δημοσιεύματα δεν έχουν μεγάλη απήχηση καθώς ο κόσμος προτιμά πιο ανάλαφρα αναγνώσματα για τον ελεύθερο χρόνο του. Γνωρίζουμε ότι οι Δημοτικές Εκλογές συνήθως συνοδεύονται από δηλώσεις του τύπου «τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν χρώμα». Γνωρίζουμε ότι οι «προσωπικές υποχρεώσεις» επικρατούν ως κριτήριο για την ψήφιση ή την καταψήφιση κάποιου δημοτικού σχήματος. Όμως, μετά και από την παραπάνω είδηση δεν μπορούμε να «αποδράσουμε» απ’ τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν!

Το να επιλέγει μία Δημοτική Αρχή την εκχώρηση της Δημοτικής περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι μία εξόχως πολιτική απόφαση που προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου προχωρεί βάσει αυτής της λογικής. Θυμηθείτε το παράδειγμα με το αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας. Η Δημοτική Ενότητα Λειβαθούς που τίμησε περισσότερο από κάθε άλλη την παράταξη του κ. Μιχαλάτου, «ξεπουλιέται» κομμάτι-κομμάτι αλλά για τα κρίσιμα προβλήματά της, όπως για παράδειγμα το βιολογικό καθαρισμό Λειβαθούς, δε γίνεται ούτε λόγος!

Το αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας μπήκε στην ίδια λογική από τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου. Δηλαδή να εκχωρηθεί σε ιδιώτη μιας και ο Δήμος Αργοστολίου δεν είχε τα οικονομικά μεγέθη ή την τεχνογνωσία να το αναλάβει. Ωστόσο, το πρόγραμμα της Δημοτικής Συμπολιτείας προεκλογικά δεν έκανε πουθενά λόγο για κάτι τέτοιο, ενώ οι αντιδράσεις από τους ψαράδες της περιοχής που το χρησιμοποιούν ήταν μεγάλες.
Φωτο: Σπυρονιόνιος Μεσολωράς.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι αφού ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα τι να κάνει, να το αφήσει να ρημάξει; Η απάντησή μας είναι ότι ακόμη κι αν δεχτούμε αυτό το διάτρητο επιχείρημα, η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου δεν έπραξε τίποτα στη Λειβαθώ ακόμη κι απ’ αυτά που δεν κοστίζουν. Όλοι μας επισκεφτήκαμε κάποια παραλία της Λειβαθούς το καλοκαίρι που πέρασε και είδαμε τις αμέτρητες «αυτοσχέδιες χωματερές» που αποτελούσαν “ατραξιόν” για τους επισκέπτες μας. Όλοι είδαμε γυναίκες με καρότσια και ηλικιωμένους να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητά μας καθώς περπατούσαν στο πλάι του δρόμου χωρίς κανένα πεζοδρόμιο. Για όλα αυτά και πολλά άλλα ζητήματα της καθημερινότητας φταίει επίσης η οικονομική δυσπραγία του Δήμου;;;

Η κοινωνική απαίτηση, για να επιστρέψουμε στο Άλσος της Καλλιθέας, είναι να μη γίνει τίποτα χωρίς διαβούλευση. Τα χωριά της κάτω Λειβαθούς πρέπει να ενημερωθούν ενδελεχώς για τα επιχειρούμενα σχέδια και να γνωμοδοτήσουν μέσω των τοπικών συμβουλίων-λαϊκών συνελεύσεών τους. Δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται μία τόσο δυναμική επένδυση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δεν είδαμε πουθενά στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης Μιχαλάτου αυτούς τους σχεδιασμούς, συνεπώς ο κόσμος ψήφισε χωρίς να τους γνωρίζει και δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς κοινωνική αποδοχή.

Αν νομίζει η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου ότι θα υλοποιήσει τα επιχειρηματικά σχέδιά της ερήμην του κόσμου και ότι αυτά θα ξεχαστούν μέχρι τις επόμενες κάλπες, κάνει μεγάλο λάθος καθώς οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν θα είναι τόσο μεγάλες που θα προκαλέσουν την απομάκρυνση απ’ το «άρμα» της Δημοτικής Συμπολιτείας ακόμη κι αυτών που μέχρι πρότινος ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου να «στρίψει» το τιμόνι και να βάλει το ζήτημα χθες στη δημόσια διαβούλευση. Διότι ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση και η περιουσία του δεν είναι μόνο λογιστικά υπόλοιπα…

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ