Εικόνα άρθρου: Εκπρόσωποι από τον εκπαιδευτικό κυρίως κόσμο παρακολουθούν την εξέλιξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου. Ελάχιστοι γονείς παραβρέθηκαν μεταξύ τους…
Ας ξεκινήσουμε από το τέλος!
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στο εξής ΔΣ) μετά την κατ’ επείγουσα συνεδρίαση που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο Αργοστόλι και στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, ήταν αφενός να μεγαλώσει η σύνθεση του Συμβουλίου Παραβατικότητας, οπότε τα μέλη του να γίνουν έντεκα αντί για επτά που ήταν, και να ζητηθεί από το Αρμόδιο Υπουργείο και την Αστυνομική Διεύθυνση η αποκατάσταση της τάξης. Επιπροσθέτως, γράφτηκε στην απόφαση να γίνει νέα συνεδρίαση σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες που αποφασίστηκαν θα έχουν αποτέλεσμα. Για ποιες ενέργειες μιλάμε;;;
Με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας το ΔΣ Αργοστολίου μπορεί μεν να συνεδριάζει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, αλλά κανείς δε δέχεται να γίνεται και ένα “θέατρο του παραλόγου” εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του τόπου.
Παρακολουθήσαμε ολόκληρη τη συνεδρίαση, από την αρχή μέχρι το τελευταίο γράμμα της, μαζί με λίγους ακόμη συμπολίτες μας που είχαν την αντοχή και το σθένος… Αφήνοντας κατά μέρος τα παρατράγουδα που υποβάθμισαν τη διαδικασία, αντλήσαμε μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και κυριολεκτικά έδωσε τα φώτα της προς το τοπικό πολιτικό προσωπικό. “Φώτα” που δυστυχώς η τελική απόφαση φρόντισε να τα σβήσει!
Οι εκπαιδευτικοί μας μίλησαν μετά λόγου γνώσεως. Είπαν για τις συνθήκες που επικρατούν στις σχολικές υποδομές και που αυξάνουν τη βία και την παραβατικότητα. Είπαν για τους πολιτικούς σχεδιασμούς που καθιστούν τα σχολεία “εργοστάσια παραγωγής φτηνών εργατικών χεριών” και που εντείνουν τους ανταγωνισμούς ήδη από το νηπιαγωγείο! Τι άλλο ήθελε να ακούσει το πολιτικό προσωπικό για να “κουνηθεί” από τη θέση του; Τι άλλο χρειαζόταν να δει προκειμένου να αποφασίσει άμεσες παρεμβάσεις στα σχολεία μας και όχι να ξεντώσει μία επιτροπή που έχει συσταθεί από πέρυσι και που δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια;
Διότι αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με την περιβόητη επιτροπή, αυτή που ονόμασαν Συμβούλιο Παραβατικότητας(sic!). Συστήθηκε πέρυσι από το ΔΣ, μετά τον ξυλοδαρμό ενός ακόμη ανηλίκου, αλλά έκτοτε η τύχη της αγνοείται… Πέρα απ’ την πολιτική διαφωνία με το ίδιο το περιεχόμενο αυτής της δομής που μπορεί κανείς να έχει (η ΛΑΣΥ διαχώρισε τη θέση της και την αρνήθηκε συλλύβδην με επιχειρήματα), η πράξη μας έδειξε ότι είναι ανενεργή, αναποτελεσματική και αδιάφορη.
Οπότε τι να σκεφτεί κανείς όταν μετά από ένα χρόνο, κι αφού έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, το ΔΣ έρχεται και αποφασίζει την επέκταση της σύνθεσης αυτής της επιτροπής; Τι αντίκρισμα μπορεί να έχει αυτή η απόφαση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε;
Φεύγοντας από τη συνεδρίαση ακούσαμε πολλούς συμπολίτες μας να λένε απογοητευμένοι: “Όταν δε θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μία επιτροπή”… “Για ποιες επιτροπές μιλάμε, αν συμβεί το οτιδήποτε στα παιδιά μας θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας”… “Σπαταλήσαμε τέσσερις ώρες από τις ζωές μας χωρίς λόγο”…
Αυτά και άλλα χειρότερα ακουγόντουσαν στους διαδρόμους του Θεάτρου αλλά εμείς θέλουμε να εστιάσουμε στη φράση “θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας“. Εδώ χρειάζεται την απόλυτη προσοχή μας. Διότι αν η συνεδρίαση για την οποία μιλάμε τελικά κατέληξε να έχει έναν αμιγώς επικοινωνιακό χαρακτήρα για τους συμμετέχοντες, αυτό δε σημαίνει ότι οι θιγόμενοι γονείς και τα θύματα της παραβατικότητας θα ηρεμήσουν. Αντιθέτως, αυτή η χτυπητή παραφωνία της αντιπαραγωγικής απόφασης που πάρθηκε, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις που κανείς δε θέλει…
Ο κ. Δήμαρχος έδειξε ένα μετριοπαθές προφίλ με ήπιο λόγο το οποίο το χρειαζόταν η συνάντηση. Ωστόσο, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, ως 1ος Δημότης αυτής της πόλης, δεν έκανε ουσιαστικά εισήγηση, αφού πέταξε το “μπαλάκι” στους επικεφαλείς των παρατάξεων για να “στρώσουν το έδαφος”, προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις των κυρίων Παρίση και Παντελειού. Ο κ. Δήμαρχος δεν έφερε τις δικές του προτάσεις στο σώμα αλλά παρακολούθησε τη συζήτηση, φρόντισε να αποποιηθεί ορισμένων ευθυνών που του είχαν καταλογιστεί στα ΜΜΕ κάνοντας ερωτήσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες, και κατέληξε σε ένα ψήφισμα το οποίο δε μας δημιουργεί κανένα αίσθημα ασφάλειας. Επιμένει σε μία επιτροπή που δε λειτούργησε ποτέ και πετάει το μπαλάκι στο αρμόδιο Υπουργείο…
Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Θ. Αλυσανδράτος, ρώτησε τον κ. Δήμαρχο ποιο είναι το περιεχόμενο και ποιες οι αρμοδιότητες αυτής της επιτροπής. Ξέρετε τι του απάντησε; Το περιεχόμενο είναι πολύ μεγάλο για να σου το απαντήσουμε τώρα και θα σου στείλουμε με e-mail τη σχετική διάταξη… ουδέν σχόλιον!!!
Αν το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου δεν είναι σε θέση να αφουγκραστεί τους πολίτες και να ενσωματώσει στις αποφάσεις του τις προτάσεις τους, τότε το μόνο που καταφέρνει είναι να απομακρύνει τον κόσμο περισσότερο. Διότι το κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου δεν είναι ένα μέσο ψυχολογικής εκτόνωσης ή ένα μέσο επικοινωνιακής χρήσης, είναι ένα αποφασιστικό όργανο που οφείλει να ακούει τους πάντες και εν συνεχεία να παίρνει αποφάσεις. Χθες, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η εφηβική παραβατικότητα, απέτυχε οικτρά να υπηρετήσει το σκοπό του.
Γιάννης Βαρούχας