Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το παράδειγμα της Ιθάκης και ο καταλύτης των εκλογών για την ανάδειξη νέου βουλευτή στα νησιά μας

Editorial

Εικόνα: Jerry Apostolatos

Την τιμητική της είχε τις μέρες που μας πέρασαν το αδελφό νησί της Ιθάκης!

Παρέλαση επισήμων και κοπής πιτών είχαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Ιθάκη καθώς το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της ΟΜ Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή & Δημοσιογράφο, κ. Κώστα Αρβανίτη, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα ο βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης, κ. Παναγής Καππάτος, έκοψε την πίτα του ακριβώς στον ίδιο χώρο, σε αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου στο Βαθύ, παρουσία οπαδών, φίλων και συνεργατών.

Εικόνα: Τα ζεύγη Καππάτου και Στανίτσα στην κοπή της πίτας του βουλευτή στην Ιθάκη.

Με αφορμή μάλιστα την εν λόγω κοινωνική και πολιτική εκδήλωση, ο κ. Καππάτος προχώρησε σε ένα απολογιστικό δελτίο τύπου με το οποίο θέλησε να αναδείξει τις ενέργειές του σε σχέση με την Ιθάκη, και να εξάρει τη συνεργασία του με τον τοπικό Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τον Έπαρχο. Χαρακτήρισε μάλιστα την Ιθάκη ως παράδειγμα συνεργασίας για όλη την Ελλάδα!

Γράφει ο Γιάννης Βαρούχας

Με παρόμοιο τρόπο αναφερόταν στις δημόσιες τοποθετήσεις της και η πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία εργάστηκε για την Ιθάκη όσο για λίγα μέρη στο νομό Κεφαλληνίας. Κολοφώνας αυτής της προσπάθειας ήταν, το δίχως άλλο, η επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα (παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυτές τις μέρες τη χάνουμε…) αλλά ας μην ξεχνάμε ούτε την επίσκεψη του κ. Στανίτσα με την κ. Θεοπεφτάτου στο Μέγαρο Μαξίμου και τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ούτε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όντας Πρωθυπουργός επέλεξε την Ιθάκη ως τον τόπο απ’ τον οποίο ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό την έξοδό του απ’ τα μνημόνια.

Όσο αφορά το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δε χρειάζεται καν συζήτηση για το ποιες σχέσεις υπάρχουν με το Δήμαρχο της Ιθάκης καθώς ο τελευταίος αποτελεί στέλεχός του και είχε επιλεγεί και ως καθοδηγητής του κόμματος για τα Ιόνια Νησιά. Συνεπώς ο κ. Στανίτσας βλέπουμε ότι έχει καταφέρει να έχει άριστες σχέσεις με τους αιρετούς των κομμάτων εξουσίας και φυσικά να κυριαρχεί στον δικό του πολιτικό φορέα. Πώς όμως μεταφράζονται εκλογικά αυτές οι συνεργασίες;

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς διατήρησε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 32,45%. Κατάφερε μάλιστα να πάρει και 55 ψήφους περισσότερες απ’ το Σεπτέμβρη του 2015! Παρόλα αυτά έχασε καθώς αφενός οι δεξιές και ακροδεξιές παραφυάδες διαλύθηκαν και “μαντρώθηκαν” στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αφετέρου, πέρα απ’ την κ. Θεοπεφτάτου, δεν υπήρχε ένα όνομα με μεγάλη δυναμική στο ροζ ψηφοδέλτιο όπως ήταν για παράδειγμα αυτό του αρχιτέκτονα Γεράσιμου Βασιλάτου πίσω στο 2015.

Στην Ιθάκη το νικηφόρο ψηφοδέλτιο (2019) της ΝΔ πήρε 609 ψήφους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συγκέντρωσε 603! Δηλαδή η Θεοπεφτάτου έχασε στην Ιθάκη απ’ τον Καππάτο για μόλις 6 ψηφοδέλτια τη στιγμή που η λογική και η πραγματικότητα έλεγε, ότι βάσει του χρόνου, της ενέργειας και των αποτελεσμάτων που είχε καταφέρει για το νησί έπρεπε να εκλεγεί πανηγυρικά και με μεγάλη διαφορά! Ο κ. Καππάτος έκανε δύο προεκλογικές βόλτες στο νησί και το κέρδισε. Η κ. Θεοπεφτάτου ανεβοκατέβαινε επί τέσσερα χρόνια στα Υπουργεία και θαλασσοπνιγόταν να πηγαίνει στην Ιθάκη παντός καιρού αλλά την έχασε. Συμπέρασμα: η πολιτική της συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης ωφέλησε τον Δήμαρχο και τον τόπο αλλά όχι την ίδια και τον πολιτικό της φορέα.

Εικόνα: Σπύρος Τσιντήλας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Διονύσης Στανίτσας

Άρα το σημαντικό έργο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ιθάκη δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά και εκλογικά. Η εξήγηση είναι απλή. Ο Δήμαρχος της Ιθάκης καλώς διεκδικεί για τον τόπο του και την επανεκλογή του. Σαν έρθει η ώρα της κάλπης όμως, πάει στο κόμμα του και καλά κάνει. Το πρόβλημα έγκειται στην προσήλωση της πρώην Βουλεύτριας στο πρόσωπο του Δημάρχου της Ιθάκης, που την έφερε αντιμέτωπη με ένα κύμα δυσαρέσκειας απ’ το εσωτερικό της τοπικής οργάνωσης του κόμματός της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τον κ. Καππάτο και τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο.

Θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστα: Και τι να κάνει ο εκάστοτε βουλευτής; Να ζημιώνει τον τόπο αν δεν έχει “δικό του” αιρετό; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι. Ο οποιοσδήποτε εκλεγμένος οφείλει να υπηρετεί τον τόπο του και να συνεργάζεται με άλλες πολιτικές δυνάμεις για το κοινό καλό. Οπότε η συνεργασία με τους αιρετούς διαφορετικών κομμάτων όχι απλώς προτείνεται αλλά επιβάλλεται!

Το πολιτικό έργο που παράγεται για ένα τόπο μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί όταν υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία και η καλή κομματική οργάνωση. Οι αιρετοί άλλων κομμάτων δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη κλίμακα! Έτσι έγινε με την περίπτωση της Ιθάκης το 2019. Γι’ αυτό ο εκάστοτε βουλευτής θα πρέπει να φροντίζει για την κομματική του οργάνωση, να την ενισχύει και να την ενδυναμώνει με τις ενέργειές του. Αν θέλει οι πολιτικές του κόμματός του να έχουν την αποδοχή και την έγκριση της κοινωνίας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίζει προκειμένου η κοινωνία να τις γνωρίζει. Ύστερα πρέπει να υπάρχουν οι άνθρωποι-τα στελέχη που να τις συμμερίζονται, να τις πιστεύουν και τις μεταλαμπαδεύουν. Στον εργασιακό τους χώρο, στην οικογένειά τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ.. Δεν είναι εύκολο φυσικά αλλά τα περισσότερα σημαντικά πράγματα δε γίνονται με ευκολία!

Όσο λοιπόν κι αν προσεταιρίζεται σήμερα ο κ. Καππάτος τον Δήμαρχο της Ιθάκης ή τον Δήμαρχο του Αργοστολίου, το αποτέλεσμα θα είναι το αυτό με την περίπτωση της κυρίας Θεοπεφτάτου. Οι Δήμαρχοι θα επωφεληθούν μα όχι και ο Βουλευτής. Η έδρα δε θα κριθεί από τέτοιου είδους όψιμες συμμαχίες και συμπάθειες, αλλά απ’ τα αληθινά και αναπόδραστα προβλήματα της καθημερινότητας: ακρίβεια, κρίση θεσμών, δημόσια υγεία κτλ. Η πολιτική δύναμη που θα δώσει πειστικές λύσεις στο μέσο πολίτη και που θα τις υποστηρίξει σωστά στην επικοινωνία και στις οργανώσεις του, θα είναι αυτή που θα στείλει τον επόμενο εκπρόσωπό μας στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Γιάννης Βαρούχας

ΥΓ: Το βαρόμετρο στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη Βουλευτή στην Κεφαλονιά δεν μπορεί να είναι άλλο απ’ το Δήμο Αργοστολίου ο οποίος έχει τον περισσότερο πληθυσμό και έδωσε νίκη 10 ποσοστιαίων μονάδων στον κ. Καππάτο και τη ΝΔ το 2019 με διαφορά 1251 ψήφων (4851 έναντι 3600) … Αυτός που θα κερδίσει το Αργοστόλι θα κερδίσει και τις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ