Εικόνα: Ελένη Ροδοθεάτου
Με δευτεραθλήτρια την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στο πεδίο της αποχής, τα τοπικά εκλογικά αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγάλες προκλήσεις, εντυπωσιακά συμπεράσματα και σοβαρά ζητήματα που χρήζουν μελέτης, προβληματισμού και άμεσων πρωτοβουλιών.
Τα δύο κυρίαρχα σενάρια πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ήταν τα εξής: είτε το εκλογικό σώμα θα αντιδρούσε στους διαμορφωμένους απ’ τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου πολιτικούς συσχετισμούς, είτε θα επικύρωνε το αποτέλεσμα με αδιαφορία και παθητικότητα. Τελικά επικράτησε το 2ο σενάριο που ήταν και το πιο ρεαλιστικό δεδομένης της απογοήτευσης και της απενεργοποίησης που υπήρξε στον κεντροαριστερό χώρο.
Ωστόσο, όπως έχει γραφτεί και ειπωθεί πολλές φορές, η αποχή δίνει το δικαίωμα σε κάποιους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Σε αντίθεση με την απογοήτευση και τη μη συμμετοχή στις προοδευτικές τάξεις, ο φανατισμός οδήγησε ολοκληρωτικές δυνάμεις σε άνετη εκλογή και είσοδο στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Όσο περιορίζεται η συμμετοχή στο εκλογικό σώμα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες δίνονται σε ομάδες του περιθωρίου να επικρατήσουν και να υπάρξουν στο πολιτικό στερέωμα.
Στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν 23.774 Θιακοκεφαλονίτες που αντιστοιχούσαν στο 43,17% των εγεγγραμμένων. Δηλαδή ήδη από το Μάη είχαμε στα νησιά μας μεγάλη αποχή που προσέγγιζε το 57%. Στην κάλπη του Ιούνη τα ποσοστά της αποχής διευρύνθηκαν περαιτέρω κατρακυλώντας τη συμμετοχή στο 37,52% και τις 21.107 ψήφους. Δύο χιλιάδες εξακόσιοι εξήντα επτά (2.667) πολίτες των νησιών μας δεν ψήφισαν τον Ιούνιο, ενώ είχαν ψηφίσει το Μάη, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό αποχής στο δυσμενές 62,48%.
Η ΝΔ απώλεσε σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου μόλις 515 ψήφους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε 1922 ψηφοδέλτια. Προφανώς η απογοήτευση του δεύτερου αναμετρήθηκε με τη συσπείρωση και την αποφασιστικότητα του πρώτου καθώς είδαμε το επιτελείο της ΝΔ να δίνει τη δεύτερη μάχη ήδη απ’ τις 22 Μαΐου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άργησε να βγει προς τα έξω και, όταν το έκανε, δεν παρουσίασε κάτι νέο πέρα απ’ τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στα διάφορα σημεία του νομού. ‘Ετσι, ενώ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αρχικά φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι εκλογές του Ιούνη το εναρμόνισαν με το πανελλαδικό-έστω και με δύο μονάδες παραπάνω.
Το ΚΚΕ διατηρήθηκε ως η 3η πολιτική δύναμη στα νησιά μας παίρνοντας σχεδόν τις ίδιες ψήφους και στις δύο εκλογικές διαδικασίες (2530 το Μάη έναντι 2577 τον Ιούνη).
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πήρε λιγότερες ψήφους στις δεύτερες εκλογές καθώς η κάλπη της 25ης Ιουνίου του καταμέτρησε 2.180 ψηφοδέλτια ενώ το Μάη είχε λάβει 2.250. Έχασε δηλαδή 70 ψήφους αλλά, λόγω της αποχής που διαμόρφωσε εκ νέου τα γενικά ποσοστά, φάνηκε να αυξάνει το ποσοστό του από το 9,74% στο 10,45%.
Κυριολεκτικά απ’ το πουθενά ήρθαν οι Σπαρτιάτες και έλαβαν το 4,9% του εκλογικού σώματος των Θιακοκεφαλονιτών που αντιστοίχισε σε 1023 ψήφους ενώ το Μάη δεν είχαν πάρει καμία ψήφο αφού δεν υπήρχαν! Εντυπωσιάζει με αρνητικό τρόπο η δυναμική του εν λόγω μορφώματος στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν οι ένστολοι με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να μας προβληματίσει για το βαθμό του εκδημοκρατισμού που υπάρχει στα σώματα ασφαλείας και τις ιδέες που κυκλοφορούν στις δυνάμεις που έχουν την αποστολή να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και όχι να τον θέτουν σε κίνδυνο.
Στα υπόλοιπα μικρά κόμματα που συμμετείχαν και στις δύο εκλογικές διαδικασίες σημειώθηκαν ορισμένες αυξομειώσεις. Το κόμμα του κ. Βελόπουλου που ενδεχομένως να είχε διαρροές προς τους Σπαρτιάτες, έλαβε 29 ψήφους λιγότερες (646 από 675). Η κ. Κωνσταντοπούλου έλαβε 11 ψηφοδέλτια παραπάνω (816 έναντι 805). Το ΜέΡΑ25 υποχώρησε από τις 631 ψήφους στις 415 χάνοντας έτσι 216 ψήφους. Τέλος, η ΝΙΚΗ σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις της αφού από 246 ψήφους που πήρε το Μάη, τον Ιούνη έφτασε στις 409! Το Πράσινο και Μωβ με υποψήφιο τον κ. Ιωάννη Κοσμάτο έλαβε μόλις 86 ψηφοδέλτια και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επικεφαλής την κ. Ευανθία Γαϊτανίδου πήρε 72 ψηφοδέλτια αντί των 147 που είχε πάρει το Μάη.
(Όλα τα στοιχεία είναι από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών με την ενσωμάτωση στο 99,26%)
Συμπεράσματα και σκέψεις
Η Εθνική Αντιπροσωπεία θα φιλοξενήσει στα έδρανά της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (εκτός απροόπτου) 192 δεξιούς και ακροδεξιούς βουλευτές. Τα 2/3 της Βουλής πέρασαν στη συντήρηση.
Η καλπονοθευτική ενισχυμένη αναλογική αφαίρεσε απ’ όλα τα κόμματα πέραν του πρώτου, όπως είχαμε προβλέψει αμέσως μετά τις κάλπες του Μάη, πολλές βουλευτικές έδρες. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε 23 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχασε 9 έδρες, το ΚΚΕ έχασε 6 έδρες και η Ελληνική Λύση 4. Απλούστατα είναι οι έδρες που πήγαν υπέρ του πρώτου με το περίφημο μπόνους(sic!) των 50 εδρών! Η Απλή Αναλογική καταδικάστηκε απ’ τις πολιτικές δυνάμεις και θάφτηκε κάτω απ’ την πολιτική επιφάνεια τη στιγμή που η κοινωνία την έχει ανάγκη.
Αυτοί που κάποτε καλωσόριζαν τον Αδόλφο Χίτλερ στην Ελλάδα ως κυβερνήτη έδειξαν τη δύναμή τους καθώς η παρέμβασή τους έπαιξε άμεσο ρόλο στους πολιτικούς συσχετισμούς.
Σχεδόν 200.000 χιλιάδες ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους σε πολιτικούς που θεωρούν ότι το εμβόλιο έναντι του COVID-19 τους κατέστησε μαγνήτες και κολλούν επάνω τους μεταλλικά αντικείμενα!
Η αποχή ευνόησε την κ. Κωνσταντοπούλου που αν και έλαβε πανελλαδικά περίπου πεντέμιση χιλιάδες ψήφους λιγότερες, εντούτοις, πάλι λόγω της αποχής, αύξησε το ποσοστό της και μπήκε στη ΒτΕ με 8 εκπροσώπους παρά το ανεπανάληπτο κόψιμο-ράψιμο που έκανε στις λίστες του κόμματός της κατά το δοκούν. Στην 1η της δήλωση ανέφερε μάλιστα ότι η ίδια κάνει για 100 βουλευτές και ως εκ τούτου αυτή θα είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση! Θυμίζουμε ότι λόγω του ότι είναι πρώην Πρόεδρος της Βουλής (Αλέξη έκανες κι εσύ τα λάθη σου!), έχει αυξημένο δικαίωμα λόγου και άρα εκ του κανονισμού αναμένεται να την ακούμε συχνά…
Αξιόλογα στελέχη του ΜέΡΑ25 όπως οι κύριοι Κρίτων Αρσένης και Κλέων Γρηγοριάδης έμειναν εκτός Βουλής και αυτό θεωρούμε πως αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχασε ψήφους τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Δεν μπόρεσε να αντλήσει καθόλου απ’ την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό δείχνει ότι έχει “χτυπήσει ταβάνι” και ότι θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στρατηγική του που μέχρι χθες ήταν ο διεμβολισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν η ΝΔ “καθαρίσει” και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν μέσα σε λίγους μήνες, τότε τα πράγματα θα πάρουν μία τροπή που δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει με ασφάλεια…
Το ΚΚΕ είναι κατευχαριστημένο και βγήκε να πανηγυρίσει με πυρσούς στο Σύνταγμα(sic!) το θρίαμβό του! Ποιό Θρίαμβο; Πήρε 26 περίπου χιλιάδες ψήφους λιγότερες και έχασε έξι βουλευτές που είχε εκλέξει το Μάη με την Απλή Αναλογική! Η πολιτική παραφροσύνη στον Κολοφώνα της! Το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα, είναι ευχαριστημένο που έμεινε στη “οικεία γωνίτσα” του με το ψίχουλό του στην πλάτη του…
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Αφενός πρέπει να κινηθεί γρήγορα στις εσωτερικές του διαδικασίες και να κάνει την απαραίτητη αυτοκριτική για τα λάθη που τον οδήγησαν σε αυτήν τη μεγάλη υποχώρηση. Αφετέρου πρέπει να βγει μέσα απ’ τον αναστοχασμό του πιο δυνατός και υπεύθυνος από ποτέ προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες πέτρες της δεξιάς και της ακροδεξιάς με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Ο χρόνος είναι ελάχιστος καθώς στα τέλη Αυγούστου κλείνουν τα ψηφοδέλτια για τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει απαραιτήτως να επανακαθορίσει τη στάση και τη στρατηγική του. Μπορεί οι πρωτοβουλίες να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά οι αποφάσεις και οι ευθύνες που μένει να αναληφθούν ανήκουν σε όλο τον προοδευτικό χώρο…
Γιάννης Βαρούχας