Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αβάσταχτη πολιτική μοναξιά του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου

Editorial

Εικόνα: Jerry Apostolatos

Ευρύ αντι-Μιχαλατικό μέτωπο φαίνεται να διαμορφώνεται λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το παράδοξο είναι ότι ενώ λίγοι είναι αυτοί που αμφισβητούν τη δυναμική του εν ενεργεία Δημάρχου, λόγω της μιντιακής υπεροπλίας που διαθέτει, της οικονομικής ευχέρειας αλλά και του Δημαρχιακού μηχανισμού, ωστόσο, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, για να μην πούμε όλες, είναι πυρ και μανία με τον Δήμαρχο Αργοστολίου!

του Γιάννη Βαρούχα

ΝΔ

Ξεκινώντας απ’ το κόμμα της ΝΔ παρατηρούμε ότι ο κ. Μιχαλάτος έχει απέναντί του τόσο την Ισχυρή Κεφαλονιά του κ. Αλέξανδρου Παρίση όσο και τη νέα δημοτική παράταξη του κ. Ανουσάκη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ που μετέχει στην παράταξη Ανουσάκη είναι γνωστός για τις σφοδρές επιθέσεις που κάνει στη Δημοτική Αρχή ενώ και η πρόεδρος της ΔΕΕΠ, με πρόσφατη παρέμβασή της, έβαλε απέναντι απ’ τον χώρο της τον κ. Μιχαλάτο. Ο πολιτικός εναγκαλισμός των κυρίων Μιχαλάτου και Καππάτου δε φαίνεται να έχει προεκτάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, σε τοπικό επίπεδο, αλλά, απεναντίας, προκαλεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις αφού υπάρχει η αίσθηση του διεμβολισμού.

Συνεργάτες του κ. Παρίση εκφράζουν σχεδόν δημόσια το παράπονο ότι απ’ τη μέρα της εκλογής του κ. Καππάτου δεν τους δόθηκε η πρέπουσα πολιτική σημασία αλλά αντιθέτως το βάρος έπεσε στον πολιτικό αντίπαλο για τον Δήμο του Αργοστολίου, τον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην παράταξη Ανουσάκη η οποία διαθέτει παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ που όμως δε συμφωνούν καθόλου με τις επιλογές του κ. Καππάτου στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του ο κ. Γιάννης Λυκούδης, που βρίσκεται στις τάξεις της Ισχυρής Κεφαλονιάς κρατώντας ένα μετριοπαθές προφίλ, κατακεραύνωσε το γεγονός ότι συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο η μιντιακή, οικονομική και πολιτική εξουσία του τόπου. Συνεπώς παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ΝΔ, με εξαίρεση τον βουλευτή, είναι ενάντια στη Δημαρχία του κ. Μιχαλάτου και διεκδικούν την αποκαθήλωσή του.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί επίσης πολιτικό μένος ενάντια στο πρόσωπο του κ. Μιχαλάτου καθώς αυτός επέλεξε να παραστεί στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Μητσοτάκη στο Αργοστόλι. Το μένος έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί μέσα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ που το 2019 επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του κ. Μιχαλάτου αλλά, τώρα που βλέπουν ότι η επιλογή που έκαναν τους γύρισε μπούμερανγκ και ενίσχυσε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζονται με θυμό ενάντια στην πολιτική πρόταση του κ. Μιχαλάτου και δηλώνουν ότι θα τον καταψηφίσουν τόσο στην 1η όσο και στην 2η Κυριακή…

Ας μην ξεχνάμε ότι με τις ψήφους των ψηφοφόρων της παράταξης του Μάκη Φόρτε που δεν πέρασε στον Β γύρο εκλέχτηκε Δήμαρχος ο κ. Μιχαλάτος κατά τη 2η Κυριακή έναντι του κ. Αλέξανδρου Παρίση.

Παράλληλα, μεγάλο ζήτημα παραμένει η στάση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υπηρετούν τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου -τόσο αυτοί που εκλέχτηκαν μαζί της όσο κι αυτοί που μεταπήδησαν σε αυτή μετά την εκλογή της- οι οποίοι φαίνεται να κινούνται περισσότερο με τις διαθέσεις του κ. Μιχαλάτου και καθόλου με τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο που διεμβολίζει ένα πολιτικό κόμμα και που παράγει πολιτικές στρεβλώσεις, θα πρέπει να γίνει μία καταμέτρηση και ένα ξεκαθάρισμα σχετικά με το ποιοι είναι πού…

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Παρόμοιο πονοκέφαλο προκαλεί ο κ. Μιχαλάτος και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς του οποίου πολλά και ιστορικά στελέχη βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα τη Δημοτική Αρχή του και σε δεύτερη τον πολιτικό χώρο που τους ανέδειξε. Τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς μπορεί να έριξαν τους τόνους της κριτικής απέναντι στη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου την προεκλογική περίοδο που μας πέρασε, αλλά δεν είδαν στην εθνική κάλπη να ανταμοίβονται ή να ενισχύονται αναλόγως. Αυτό το πολιτικό άδειασμα είναι λογικό να τους έχει θυμώσει και να τους κάνει να θέλουν να τιμωρήσουν πολιτικά τον Δήμαρχο Αργοστολίου που κινήθηκε ανοικτά υπέρ της πρότασης του κ. Καππάτου και της ΝΔ.

Παράλληλα κι ενώ το κόμμα τους κεντρικά έχει πάρει αποφάσεις για αυτόνομη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα “χέρια τους είναι δεμένα” καθώς γνωρίζουν ότι τα στελέχη τους που μετέχουν στη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου δε θα μετακινηθούν σε περίπτωση κατάθεσης αυτοδιοικητικής πρότασης.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι τα τρία πρώτα κόμματα έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τη Δημοτική Παράταξη του κ. Μιχαλάτου: έχουν διεμβολιστεί λόγω του ότι μερίδα στελεχών τους υπηρετεί τη Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου και δεν υπακούουν στις κομματικές τους γραμμές αλλά, αντιθέτως, προκαλούν σύγχυση μέσα στα κόμματά τους και προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους γραμμή. Τη γραμμή δηλαδή υπέρ του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου!

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Κεφαλονιά, νησί για όλους

Η Δημοτική Παράταξη του κ. Αλέξανδρου Παντελειού, ενώ αρχικά είχε δείξει καλή διάθεση και άπλωσε γέφυρες συνεργασίες προς τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου ψηφίζοντας πολλές φορές τις εισηγήσεις της (ειδικά το πρώτο διάστημα), εντούτοις για άγνωστους λόγους πολεμήθηκε και ταπεινώθηκε πολλάκις από τη συμπολίτευση. Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της ενώ όταν άρχισε να αρθρώνει σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο, τα οικεία ΜΜΕ της Δημαρχίας βάλθηκαν να την αποδομήσουν.

Γι΄αυτό το λόγο, αλλά και άλλους ενδεχομένως, το τελευταίο διάστημα τόσο ο επικεφαλής της παράταξης όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Διονύσης Τρωιάννος και Δημήτρης Κεκάτος, έχουν ανεβάσει τους τόνους ενάντια στη Δημοτική Αρχή και προσωπικά προς τον κ. Μιχαλάτο, διακοινώνοντας ότι θα σηκώσουν το πολιτικό τους ανάστημα με σκοπό την ανατροπή του.

Κόμμα για τα ζώα και Παντελής Ιωαννίδης

Πυρ και μανία με τον κ. Μιχαλάτο εμφανίζονται στο διαδίκτυο με ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους ο τοπικός επικεφαλής του πολιτικού φορέα “Κόμμα για τα ζώα” και υποψήφιος Βουλευτής Κεφαλληνίας, κ. Ιωάννης Κοσμάτος, καθώς και ο πρωταθλητής Ελλάδας στην ποδηλασία κ. Παντελής Ιωαννίδης. Ο πρώτος ασκεί συστηματική κριτική στη Δημοτική Αρχή σχετικά με τις ζωοφιλικές αστοχίες, ολιγωρίες ή παραλείψεις ενώ ο δεύτερος αναδεικνύει συνεχώς ζητήματα της καθημερινότητας όπου η Δημοτική Αρχή αποτυχαίνει να διεκπεραιώσει όπως η καθαριότητα στις πλαζ, η προσβασιμότητα μέσα στο Αργοστόλι, η έλλειψη υποστήριξης του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς και πράσινης μετάβασης κ.α..

Εντύπωση προκαλεί η “προσωπική βεντέτα” που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των προαναφερόμενων με συγκεκριμένα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου που αν και ο ρόλος τους είναι να ακούνε και να συνθέτουν, στην πράξη “βάζουν λάδι στη φωτιά” και εκθέτουν τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του στα πρόσωπά τους.

Με δεδομένη τη στάση της ΛΑΣΥ, παρατηρούμε ότι λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές η πρόταση του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου για τον Δήμο Αργοστολίου υποφέρει από έλλειψη συμμαχιών.

Την ίδια ώρα μεγάλη δημοσκόπηση διενεργείται στον Δήμο μας σχετικά με τις Δημοτικές Εκλογές από εταιρεία δημοσκοπήσεων. Χωρίς να γνωρίζουμε αν την έχει παραγγείλει ο Δήμαρχος ή κάποια άλλη πολιτική δύναμη, μας προκάλεσε εντύπωση ότι η εν λόγω εταιρεία επέμενε στην κλήση της προς το κινητό μας. Χρειάστηκε να μας κάνει επτά κλήσεις πριν πετύχει επικοινωνία μαζί μας… Γιατί τόση επιμονή σε ένα συγκεκριμένο πολίτη; Έτσι συνηθίζεται; Οι δημοσκοπήσεις γίνονται πλέον στα κινητά τηλέφωνα και όχι στα σταθερά; Επίσης εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι στα ερωτήματα που δεχθήκαμε είδαμε ότι συμπεριλήφθηκε και το όνομα του κ. Γιάννη Λυκούδη ως υποψήφιου Δημάρχου αν και είναι μέλος της Ισχυρής Κεφαλονιάς και όχι επικεφαλής παράταξης.

Εν κατακλείδι, η άποψή μας είναι ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραματικά και αν η Δημοτική Παράταξη του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές απ’ την 1η Κυριακή συγκεντρώνοντας το ποσοστό-δώρο (των Θεοδωρικάκου-Μητσοτάκη προς τους ισχυρούς) της τάξης του 43%, τότε ο διεκδικητής που θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον κ. Μιχαλάτο θα έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Αργοστολίου.

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται