Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

“Αν ήμουν Ιστορικός, θα ντρεπόμουν για αυτό το ψήφισμα”

Γράφει η Αντζελίνα Γιαννοπούλου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Κανονικά το ψήφισμα θέλει ένα ολόκληρο κείμενο για να το αναλύσει κανείς, αλλά ας μείνουμε σε μερικά χαριτωμένα, τολμώ να πω, σημεία:

  1. «Πρώτον, η επιβολή της ΕΒΕ από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, τη συρρίκνωση των περιφερειακών ΑΕΙ..», μα δεν είμαστε σοβαροί. Έχεις απέναντί σου το κόμμα του σχεδίου ¨Αθηνά¨, βλέπεις τις βάσεις των περιφερειακών πανεπιστήμιων και του τμήματός σου και δεν υποψιάζεσαι; Κυρίες και κύριοι Ιστορικοί, αυτό που με ευκολία κατανόησαν μαθητές, φοιτητές και η πλειοψηφία των καθηγητών δευτεροβάθμιας, αλλά και πλείστοι συνάδελφοι σας, πώς σας διέφυγε εντελώς;
  2. «Το μέτρο που θα μπορούσε, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΕΒΕ, να ενισχύσει τα περιφερειακά ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά θα ήταν η περικοπή στα τελευταία των προσφερόμενων θέσεων, προκειμένου να ενισχυθούν τα περιφερειακά Τμήματα της Χώρας.», δεν υπάρχουν λόγια. Καμία επιείκεια σε τέτοιες ελιτίστικες αντιλήψεις δεν πρέπει να υπάρχει. Δεν ενοχλούνται από τη μείωση των εισακτέων, την επικροτούν, μόνο που θέλουν να λειτουργεί εναντίον άλλων.
  3. «Ο ορισμός της ΕΒΕ στο 0,90 σε συνδυασμό με την οικονομική παράμετρο είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθούν στο Τμήμα Ιστορίας του Ι.Π. πολύ λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.» Εδώ λες οκ, κατάλαβαν το λάθος τους και τις αντικειμενικές συνθήκες.
  4. «Τέταρτον, στην κοινή γνώμη έχει αδίκως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι σπουδές στην Κέρκυρα αποτελούν μια «ακριβή» επιλογή λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, η ύπαρξη φοιτητικής εστίας και πανεπιστημιακής λέσχης αντισταθμίζουν την πραγματικότητα των υψηλών ενοικίων.» Δεν έχουν καταλάβει, όμως, γιατί ναι μεν δεν είναι ψέμα η ύπαρξη εστίας και λέσχης, αλλά είναι επιλεκτική προσέγγιση της πραγματικότητας. Όποιος θέλει να σπουδάσει δεν διαβάζει μόνο το επίσημο σάιτ του πανεπιστημίου, μαθαίνει και άλλα πράγματα, για το οποία η πλειοψηφία των ¨ακαδημαϊκών¨ αδιαφορεί πλήρως.
  5. «Η σημερινή εικόνα αδικεί κατάφωρα το Τμήμα Ιστορίας», εδώ θα συμφωνήσω.
    Και φτάνουμε στο πολυπόθητο λιμάνι που πλέον θέτουν τα αιτήματά τους:
  6. «Την κατάργηση της ΕΒΕ.» Οκ, κάλλιο αργά παρά ποτέ.
  7. «Σε περίπτωση συνέχισης της πολιτικής της ΕΒΕ, τη γενναία περικοπή από το Υπουργείο Παιδείας των προσφερόμενων θέσεων στα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας των κεντρικών πανεπιστημίων…», αδιόρθωτοι.

    Οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές πλήττονται στο σύνολό τους, για λόγους οικονομικούς με μια πρώτη ματιά, αλλά στην ουσία βαθιά πολιτικούς. Ένα οργανωμένο σχέδιο με καθαρή στόχευση την αλλαγή της σχέσης της ελληνικής κοινωνίας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αξιοποιεί τα οικονομικά αδιέξοδα της εποχής και υπενθυμίζει ότι δεν είναι ανάγκη να σπουδάζουν όλοι. Οι φραγμοί που μπαίνουν είναι ταξικοί, ας μην εξηγούμε πάλι πως η κοινωνική θέση και η οικονομική κατάσταση των γονιών επηρεάζουν την σχολική απόδοση των τέκνων. Εγώ αν ήμουν Ιστορικός, θα ντρεπόμουν για αυτό το ψήφισμα.

    Αντζελίνα Γιαννοπούλου

    Δείτε το εν λόγω ψήφισμα του ΙΠ για την ΕΒΕ πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ