Να τρέξετε όλοι στην Θηνιά, έχει κι αγώνα με σχοινιά!
Κείμενα –ρεπορτάζ: Σαμόλη Ευαγγελία-Φωκά Αικατερίνη
Τούτη την φορά θα περιπλανηθούμε στα μονοπάτια της Θηνιάς όπως παλιά , τότε που οι άνθρωποι καλωσόριζαν την ανατολή και ξεπροβόδιζαν την δύση το σούρουπο, πάντα καβάλα στον πιστό γαϊδουράκο, σύντροφο και συνοδοιπόρο της φαμίλιας. Ο γαϊδουράκος σχεδόν πάντα φορτωμένος υπέμενε στωικά, αγόγγυστα, τις πραμάτειες, το καλούδια της εσοδείας, τους ανθρώπους. Φορτωμένος, στο λιοπύρι, στην βροχή και στο κρύο, πλάι στον κύρη του. Έτσι ήταν χτες, έτσι παρέμεινε σήμερα. Πλαί στον κύρη του.
Το σημερινό του όνομα είναι Μάρκος, Μάρκος ο Γαιδουράκος της Θηνιάς. Ο Μάρκος θα είναι νοερά, νοσταλγικά, ο ξεναγός μας στα μέρη του. Στέκει κάπου εκεί στο 3ο χιλιόμετρο της διαδρομής του αγώνα την οποία έχει βαδίσει αργά, σταθερά, συντροφικά, επί σειρά ετών, παρέα με τον θηνιάτη ιδιοκτήτη του. Σαν τον χαιρετίσετε θα σας γνέψει και αυτός ήρεμα, γαλήνια, παιχνιδίζοντας με την ουρά του και σηκώνοντας την όμορφη λευκή κεφαλή του για να σας κοιτάξει θαρρετά στα μάτια. Δεν φοβάται να σας κοιτάξει στα μάτια. Μαχητής και αυτός, αθλητής με το δικό του τρόπο, κατ΄ ανάγκη κι όχι κατ επιλογή διδάχθηκε στον χρόνο, να αντέχει, να υπομένει και να συνεχίζει, να προχωρά, χωρίς στάσεις και πισωγυρίσματα, έως το τέρμα.
Κι ο δικός του αγώνας δυστυχώς δεν ολοκληρώνεται στα 7κμ, δεν επιβραβεύεται με το μετάλλιο της συμμετοχής, δεν δικαιώνεται με την επίδοση ή την διάκριση. Ο δικός του αγώνας παραμένει διαρκής και επίπονος. Με στρώμα του λίγη στρωμνή στο χώμα και σκέπη του την φυλλωσιά μια συκιάς, κάθε ξημέρωμα γυρεύει το δείλι του. Μόνη του προσμονή, νερό, τροφή, λιγότερη θέρμη τις μέρες του καλοκαιριού, λιγότερο κρύο στο πέρασμα του χειμώνα, περισσότερη σημασία και πιθανά ένα χάδι από εμάς τους περαστικούς, σαν τον απαντούμε στο διάβα μας.
Αν είχε ανθρώπινη λαλιά θα μας έλεγε πολλά για τούτα τα μέρη, ιστορίες από τα παλιά , θύμησες των προγόνων του, όπως: για κείνη την μεγαλόπρεπη εκκλησιά της Παναγίας στα Καρδακάτα, σταθμό της αναστροφής του αγώνα στα 3550 μέτρα του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1912. Το καμπαναριό της ήταν προσφορά ρώσων, μεταναστών στο νησί, και αντηχεί έως απέναντι, στην γείτονα Παλλική χαιρετίζοντας τους επισκέπτες και αφυπνίζοντας τους πιστούς.
Θα διηγούταν, πως ο ναός γκρεμίστηκε, από την σφοδρότητα των σεισμών το 1953, και χτίστηκε εκ νέου με έρανο των χωριανών και πως ξανά πάλι καταστράφηκε και ανεγέρθηκε την δεκαετία του 80, διεκδικώντας περήφανα την θέση του στην γη, στην ιστορία και στην καρδιά των κατοίκων της Θηνιάς.
Θα μας έλεγε, για τα μοναδικά προϊόντα του τόπου του, τυρί, κρασί, λάδι, κηπευτικά. Αγνά, ποιοτικά, με γεύση μεστή, αυθεντική, αναντικατάστατη. Προϊόντα στα οποία, μαζί με την μαεστρία των μαγειρισσών, οφείλεται η μοναδική νοστιμιά της κουζίνας της περιοχής. Δείγμα της κουζίνας αυτής, γεύονται οι αθλητές στον τερματισμό, σε ειδικά διαμορφωμένο μπουφέ στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας του Αγκώνα.
Θα μιλούσε για τους εντυπωσιακούς κήπους, αυτούς τους παλαιούς φροντισμένους κεφαλλονίτικους κήπους, διατηρημένους πάππου προς πάππου με γνώση αγάπη και μεράκι, που κοσμούν τις μονοκατοικίες στα Καρδακάτα, στο Νύφι, στον Αγκώνα.
Θα περιέγραφε με ζέση, πως ξαποσταίνει από το φορτίο, πως δυναμώνει όταν το βλέμμα του ανταμώνει το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας. Της θάλασσας που μερεύει το βουνό, της θάλασσας που δροσίζει και απαλύνει το απόκρημνο των βράχων, της όμορφης θάλασσας του ιονίου, στην παραλία της Αγ.Κυριακής, εκεί στο δρόμο Νυφίου- Αγκώνα.
«Πάρτε μια ανάσα, ανάσα βαθιά, να αισθανθείτε το αέρινο χάδι της μοσχοβολιάς. Βασιλικός, μπουγαρίνι, γαρδένια, γαζία. Βάλσαμο, στο σώμα, βάλσαμο στο πνεύμα!» ήταν περίπου τα λόγια της κας Σοφρώνης Ζαφειράτου, ξεναγώντας μας στην εντυπωσιακή ανθοστόλιστη περίβολο του σπιτιού της, σχεδόν δίπλα στην εκκλησία της αφετηρίας, στον Αγκώνα. Σίγουρα έτσι θα μας παρότρυνε κι ο Μάρκος για κάθε ξεχωριστή αυλή στην διαδρομή μας. Οι δρομείς άλλωστε γνωρίζουν καλά, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις ζωτικές ευωδιαστές ανάσες που προσφέρουν ρυθμό, ενέργεια και τόνωση στην προσπάθεια.
Ο Μάρκος θα μας έλεγε κι εκείνα τα άλλα τα πονηρά, τα πιπεράτα, που σιγοψιθυρίζουν οι κάτοικοι στην πλατειούλα στο Νύφι. Ξέρετε….., αυτά που δίνουν χρώμα, νόημα και ενδιαφέρον στα απογεύματα του καλοκαιριού στο χωριό. Ειδήσεις διανθισμένες με μπόλικη σάλτσα και αλατοπίπερο, πάντα με εκείνη την παραπάνω δόση που βάζει καθείς καθώς τις μεταφέρει επιτηδευμένα στον συνομιλητή του. Οι ειδήσεις μετατρέπονται σχεδόν «σε έργα τέχνης», ικανά να αναλύονται επί ώρες ή μέρες διασκεδάζοντας τους εμπνευστές και κοινωνούς τους. Άραγε πόσα ανομολόγητα μυστικά της πλατείας που παραμένει κέντρο του χωριού επί σχεδόν δύο αιώνες, θα μαρτυρούσε το γαϊδαράκι μας αν είχε λόγο και φωνή ανθρώπου; όμως αυτό απλά περπατά σκυφτό, αφήνοντας χνάρι από το πάτημά του στον δρόμο που τρέχουμε. Χνάρι από την γνώση, την σκέψη και την ψυχή του. Χνάρι από την αλήθεια κάθε τόπου που συναντούμε στις δρομικές μας περιπλανήσεις.
«Όσοι τρέξετε στον 3ο δρόμο θηναίας γης, εκεί περίπου στο 3Ο κμ καθώς πηγαίνετε ή στο 4ο κμ καθώς επιστρέφετε, σας παρακαλώ πείτε ένα γεια και σε μένα που θα είμαι εκεί, ήρεμος, σιωπηλός, υπομονετικός κι εγώ θα σας νεύσω με την ουρά ή το κεφάλι μου, ικανοποιημένος, απλώς γιατί με προσέξατε. Προσέξατε πως υπάρχω κι εγώ, η μνήμη και η ιστορία μου!
υπάρχω κι εγώ!αντέχω, ζω ακόμη, υπάρχω κι εγώ !!»
“Δεν έχω ανθρώπινη λαλιά
Μα σας μιλώ με την καρδιά»
ΥΓ. Να τρέξετε όλοι στην Θηνιά
Έχει κι αγώνα με σχοινιά!
Σας ευχαριστώ
Ο ΜΑΡΚΟΣ Ο ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΘΗΝΙΑΣ
7ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΗΝΑΙΑΣ ΓΗΣ 7/8/2022
“Δεν έχω ανθρώπινη λαλιά
Μα σας μιλώ με την καρδιά»
ΥΓ. Να τρέξετε όλοι στην Θηνιά
Έχει κι αγώνα με σχοινιά!
Σας ευχαριστώ
Ο ΜΑΡΚΟΣ Ο ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΘΗΝΙΑΣ
ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ
Η ΠΕ Κεφαλληνίας, και Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκώνα, διοργανώνουν για 6η χρονιά, έναν αγώνα δρόμου μήκους 7100 μέτρων, τον 7ο Δρόμο Θηναίας Γης τις 7/8/2022.
O αγώνας θα διεξαχθεί στην ίδια ενδιαφέρουσα κυκλική διαδρομή, μέτριας δυσκολίας, που αναδεικνύει το τοπικό χρώμα και την θρησκευτική παράδοση της περιοχής «συνδέοντας» τις δύο εκκλησίες της, αυτήν της Παναγίας στον Αγκώνα και εκείνη της Παναγίας στα Καρδακάτα. Η διαδρομή
προσφέρεται για δρομείς αλλά και αρχάριους. Προσδοκούμε στη μαζική παρουσία αθλητών αλλά και μη αθλητών όλων των ηλικιών που θα αγωνιστούν όχι με κίνητρο την διάκριση, αλλά την ψυχαγωγική άθληση και την διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Θα υπάρξουν ηλικιακές κατηγορίες ενώ θα δοθούν έπαθλα στους νικητές και μετάλλια σε όλους.
Ας αρχίσουμε με το τι είναι η Θηναία Γη για όσους δεν γνωρίζουν και για όσους δεν συμμετείχαν τα προηγούμενα έτη στον αγώνα!
Θηναία Γη είναι η γη της «Αθηναίας», της Πρόκρις, κόρης του Βασιλιά Ερεχθέα, προς τιμήν της οποίας ο Κέφαλος φύτευση, συμβολίζοντας την γονιμότητα, το πρώτο αμπέλι στην Κεφαλονιά, εκεί όπου η άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου, ημερεύει αρμονικά στην καταπράσινη φύση, η εκπληκτική θέα μαγεύει και συγκινεί και το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας προσκαλεί και προκαλεί τους επίδοξους ταξιδευτές, σε ένα μέρος αλώβητο από το χρόνο.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε μια ενδιαφέρουσα κυκλική διαδρομή, μέτριας δυσκολίας, που αναδεικνύει το τοπικό χρώμα και την θρησκευτική παράδοση της περιοχής «συνδέοντας» τις δύο εκκλησίες της, αυτήν της Παναγίας στον Αγκώνα και εκείνη της Παναγίας στα Καρδακάτα.
Ο αγώνας προσφέρεται για δρομείς αλλά και αρχάριους. Προσδοκούμε στη μαζική παρουσία αθλητών αλλά και μη αθλητών όλων των ηλικιών που θα αγωνιστούν όχι με κίνητρο την διάκριση, αλλά την ψυχαγωγική άθληση και την διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Θα υπάρξουν ηλικιακές κατηγορίες ενώ θα δοθούν έπαθλα στους νικητές και μετάλλια σε όλους. Η χρονομέτρηση του αγώνα θα λάβει χώρα ηλεκτρονικά.
Οι κατηγορίες του αγώνα των 7100 μ παρουσιάζονται ακολούθως:
14-25 ΕΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
14-25 ΕΤΩΝ ΑΓΟΡΙΑ
25- 35 ΕΤΩΝ ΑΓΟΡΙΑ
25-35 ΕΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
35-50 ΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
35-50 ΕΤΩΝ ΑΝΔΡΕΣ
50-60 ΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
50-60 ΕΤΩΝ ΑΝΔΡΕΣ
60 + ΓΥΝΑΙΚΕΣ
60 + ΑΝΔΡΕΣ
Στα πλαίσια του 6ου Δρόμου Θηναίας Γης θα διενεργηθούν και ειδικές διαδρομές για μικρότερους συμμετέχοντες
Διαδρομή 50 μ
Έως 5 ετών κορίτσια
Έως 5 ετών αγόρια
Διαδρομή 200 μ
-6-7 ετών αγόρια
–6-7 ετών κορίτσια
– 8-10 ετών αγόρια
-8-10 ετών κορίτσια
Διαδρομή 300 μ (αναλόγως)
11-13 ετών αγόρια
11-13 ετών κορίτσια
Δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα δρόμου θα λαμβάνουν χώρα από τις 18.00 έως τις 19.15 στην αφετηρία του αγώνα στην εκκλησία της Παναγίας στον Αγκώνα.
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Η προσέλευση των αθλητών μπορεί να ξεκινά από τις 18.00 και ημέρα Κυριακή όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία των εγγραφών. Για τις εγγραφές απαιτείται η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης την οποία και παραλαμβάνετε από ειδικό ξεχωριστό –από τον χώρο των εγγραφών- τραπέζι εντός του προαύλιου της εκκλησίας της Παναγίας του Αγκώνα που συνιστά και την αφετηρία του αγώνα.
Οι υπεύθυνες δηλώσεις είναι δύο ειδών. Αυτές που αφορούν στους συμμετέχοντες στον δρόμο των 7100 και εκείνες για τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στις μικρότερες διαδρομές οι οποίες συμπληρώνονται από τον κηδεμόνα.
Αφού παραληφθεί η υπεύθυνη δήλωση, την προσκομίζετε στην γραμματεία, στο υπεύθυνο της ηλικιακής κατηγορίας στην οποία ανήκετε, όπου καταγράφονται τα στοιχεία σας και λαμβάνετε τον αριθμό σας
ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ
Η Αγωνιστική διαδικασία ξεκινά ώρα 19.30 αναλόγως της ροής των εγγραφών, με τον αγώνα των λιλιπουτείων αθλητών και ακολουθεί ο αγώνας των 7100 μόλις ολοκληρωθούν τα αγωνιστικά δρώμενα των παιδιών.
Στις 20.40 εκτιμάται η λήξη του, με τον τερματισμό των περισσοτέρων δρομέων. Κατά τον τερματισμό θα προσφέρονται τοπικά γλυκά, χυμοί και νερά σε όλους. Σταθμός με νερά θα υπάρχει στα 3.500 μ έμπροσθεν της εκκλησίας στα Καρδακάτα αλλά θα υπάρχει και ενδιάμεση παροχή.
ΔΙΕΛΚΥΝΣΤΙΔΑ
Οι εγγραφές των ομάδων για την διελκυστίνδα θα λαμβάνουν χώρα από τις 18.00 αλλά και έως την έναρξη του αγωνίσματος δηλαδή τις 20.50 με την ολοκλήρωση των τερματισμών του αγώνα δρόμου. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , άνδρες, γυναίκες και παιδάκια.
Εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Οι κανονισμοί του αγώνα θα ανακοινωθούν πριν την έναρξή του από τον αρμόδιο γυμναστή και θα παρουσιάζουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τους επίσημους κανονισμούς για λόγους ασφαλείας και διευκόλυνσης της αγωνιστικής διαδικασίας
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ώρα 21.15 θα ξεκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και οι απονομές όλων των αθλημάτων! Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν και θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην διεξαγωγή του αγώνα. Τα ονόματα όσων προσέφεραν αλλά και των ΜΜΕ που προέβαλλαν την διοργάνωσή μας θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά και σε ξεχωριστό δελτίο τύπου μετά το πέρας αυτού.
ΥΓ. Θα υπάρξει προσεχώς ανακοίνωση και για ηλεκτρονικές εγγραφές.
(επικοινωνία εκ μέρους του ΠΣ Αγκώνα πρόεδρος κα Ρεγγίνα Κουλουμπή τηλ 6930983384)
Εις τις επτά το μήνα αυτό
Κει στο χωριό το ξακουστό
Πάμε το δρόμο το γνωστό
επτά χιλιόμετρα, εκατό
Αρχίζουμε απ΄ την εκκλησιά
Γυρίζουμε στην μισωσιά
Ξανά στην ίδια περασιά
Και λήγουμε στην εκκλησία
Άγγελο στέλνει η Παναγιά
να τρέξει εγγόνι και γιαγιά
Είναι χαρά , είν΄ ευλογιά
μικροί μεγάλοι μια μαγιά
Στο τέλος της διαδρομής
θα σε τρατάρουμε κι εμείς
ότι γευτείς, θα το χαρείς
Και δύναμη θα ξαναβρείς
Είναι γνωστό πως στην θηνιά
Γίνονται μάχες με σχοινιά
θα έχετε φάει για εννιά
και θα φανούν σαν πετονιά
Μπορείς εσύ, μπορώ κι εγώ
Πάμε μαζί για το καλό
Για τρέξιμο ή για σκοινιά
Επτά του μηνά στην Θηνιά
Σας περιμένουμε όλους!!!!!!
Στα μονοπάτια της Θηνιάς, έτσι απλά , όπως παλιά
« Κει στου Αγκώνα την μεριά
έχει δροσιά, καλοκαιριά
έχει βουνό, έχει γιαλό
Ζει το καλό και το κουρλό»
Κείμενα –ρεπορταζ: Σαμόλη Ευαγγελία-Φωκά Αικατερίνη
Θα περιπλανηθούμε φέτος ξανά στα μονοπάτια της Θηνιάς, στον 7ο τούτη τη φορά δρόμο της. Παλιά συντρόφευσε το διάβα μας ο Μάρκος, ένα γαϊδουράκι που ανταμώναμε στο 3ο χιλιόμετρο. Ένας υπομονετικός φίλος που ανέσυρε θύμησες αλλοτινές , τότε που οι άνθρωποι καλωσόριζαν την ανατολή και ξεπροβόδιζαν την δύση το σούρουπο, πάντα καβάλα στον πιστό γαϊδουράκο, σύντροφο και συνοδοιπόρο της φαμίλιας.
Στο προηγούμενο ταξίδι μας, μας διηγήθηκε, σιωπηρά αλλά τόσο περιγραφικά πολλά για τούτα τα μέρη, ιστορίες από τα παλιά , εικόνες των προγόνων του, όπως: για κείνη την μεγαλόπρεπη εκκλησιά της Παναγίας στα Καρδακάτα, σταθμό της αναστροφής του αγώνα στα 3550 μέτρα του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1912. Το καμπαναριό της ήταν προσφορά ρώσων, μεταναστών στο νησί, και αντηχεί έως απέναντι, στην γείτονα Παλλική χαιρετίζοντας τους επισκέπτες και αφυπνίζοντας τους πιστούς.
Μας εξιστόρησε, πως ο ναός γκρεμίστηκε, από την σφοδρότητα των σεισμών το 1953, και χτίστηκε εκ νέου με έρανο των χωριανών και πως ξανά πάλι καταστράφηκε και ανεγέρθηκε την δεκαετία του 80, διεκδικώντας περήφανα την θέση του στην γη, στην ιστορία και στην καρδιά των κατοίκων της Θηνιάς.
Επαίνεσε ώρα πολύ, τα μοναδικά προϊόντα του τόπου του, τυρί, κρασί, λάδι, κηπευτικά. Αγνά, ποιοτικά, με γεύση μεστή, αυθεντική, αναντικατάστατη. Προϊόντα στα οποία, μαζί με την μαεστρία των μαγειρισσών, οφείλεται η μοναδική νοστιμιά της κουζίνας της περιοχής. Δείγμα της κουζίνας αυτής, γεύονται οι αθλητές στον τερματισμό, σε ειδικά διαμορφωμένο μπουφέ στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας του Αγκώνα.
Καυχήθηκε με περισσή περηφάνια, για τους εντυπωσιακούς κήπους, αυτούς τους παλαιούς φροντισμένους κεφαλλονίτικους κήπους, διατηρημένους πάππου προς πάππου με γνώση αγάπη και μεράκι, που κοσμούν τις μονοκατοικίες στα Καρδακάτα, στο Νύφι, στον Αγκώνα. «Πάρτε μια ανάσα, ανάσα βαθιά, να αισθανθείτε το αέρινο χάδι της μοσχοβολιάς. Βασιλικός, μπουγαρίνι, γαρδένια, γαζία. Βάλσαμο, στο σώμα, βάλσαμο στο πνεύμα!» σιγόνταρε τότε τον Μάρκο η Σοφρώνη Ζαφειράτου μια αρχόντισσα του αγκώνα, αρχόντισσα στο πνεύμα, τον τόπο και την ψυχή.
Περιέγραψε με ζέση, πως ξαποσταίνει από το φορτίο, πως δυναμώνει όταν το βλέμμα του ανταμώνει το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας. Της θάλασσας που μερεύει το βουνό, της θάλασσας που δροσίζει και απαλύνει το απόκρημνο των βράχων, της όμορφης θάλασσας του ιονίου, στην παραλία της Αγ.Κυριακής, εκεί στο δρόμο Νυφίου- Αγκώνα.
«Πάρτε μια ανάσα, ανάσα βαθιά, να αισθανθείτε το αέρινο χάδι της μοσχοβολιάς. Βασιλικός, μπουγαρίνι, γαρδένια, γαζία. Βάλσαμο, στο σώμα, βάλσαμο στο πνεύμα!» ήταν περίπου τα λόγια της κας Σοφρώνης Ζαφειράτου, ξεναγώντας μας στην εντυπωσιακή ανθοστόλιστη περίβολο του σπιτιού της, σχεδόν δίπλα στην εκκλησία της αφετηρίας, στον Αγκώνα.
Είπε και εκείνα τα άλλα τα πονηρά, τα πιπεράτα, που σιγοψιθυρίζουν οι κάτοικοι στην πλατειούλα στο Νύφι. Ξέρετε….., αυτά που δίνουν χρώμα, νόημα και ενδιαφέρον στα απογεύματα του καλοκαιριού στο χωριό. Ειδήσεις διανθισμένες με μπόλικη σάλτσα και αλατοπίπερο, που φεύγουν με το αγέρι από το ένα στόμα στο άλλο συμπαρασύροντας σε κάθε πέρασμα, λίγο ακόμη, κάτι ακόμη ως που στο τέλος γίνεται η κόρη, παστρικιά και ο αφέντης, δούλος.
Ο Μάρκος μίσεψε για μέρη αλαγρινά, μα η εικόνα του παρέμεινε αναλλοίωτη στην σκέψη και την καρδιά μας, αντάμα, με την όμορφη εμπειρία του αγώνα, την ζεστασιά και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.
Εις τις επτά το μήνα αυτό
Κει στο χωριό το ξακουστό
Πάμε το δρόμο το γνωστό
επτά χιλιόμετρα, εκατό
Αρχίζουμε απ΄ την εκκλησιά
Γυρίζουμε στην μισωσιά
Ξανά στην ίδια περασιά
Και λήγουμε στην εκκλησία
Άγγελο στέλνει η Παναγιά
να τρέξει εγγόνι και γιαγιά
Είναι χαρά , είν΄ ευλογιά
μικροί μεγάλοι μια μαγιά
Στο τέλος της διαδρομής
θα σε τρατάρουμε κι εμείς
ότι γευτείς, θα το χαρείς
Και δύναμη θα ξαναβρείς
Είναι γνωστό πως στην θηνιά
Γίνονται μάχες με σχοινιά
θα έχετε φάει για εννιά
και θα φανούν σαν πετονιά
Μπορείς εσύ, μπορώ κι εγώ
Πάμε μαζί για το καλό
Για τρέξιμο ή για σκοινιά
Επτά του μηνά στην Θηνιά