Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ενάντια στη λήθη – Εκεί που κάηκαν όλα

Γράφει η Αντζελίνα Γιαννοπούλου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Ανήμερα της πρωτομαγιάς στα Μουζακάτα, ένα χωριό που δεν υπάρχει στο χάρτη εδώ και 78 χρόνια διοργανώθηκε εκδήλωση από την Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης. Το χωριό αυτό δεν ήταν θύμα των σεισμών όπως άλλα, το χωριό αυτό πλήρωσε των ηρωικό ρόλο που είχε, καθώς ήταν η έδρα του ΕΛΑΣ Σάμης στη διάρκεια της ιταλογερμανικής Κατοχής.

*23-4-1944 «Τα Μουζακάτα κάηκαν το φως δεν σβήνει που άναψε στα στήθια μας η ΄λευτεριά»

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Διγαλετος μέλος της Κίνησης. Στην συνέχεια και καθώς ο κεντρικός ομιλητής Γιώργος Αλεξάτος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί (εξαιτίας καραντίνας), η κ. Αντζελίνα Μουστερη διάβασε την πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική ομιλία του, η οποία θύμισε ιστορικές λεπτομέρειες και φώτισε σκοτεινά σημεία. Ο Κυριάκος Θωμάς μέλος της κίνησης απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε αναφορά στην ημέρα της Πρωτομαγιάς, το σύγχρονο νόημα της και τα αιτήματα που σήμερα τίθενται.

Ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή υπήρξε η ανάγνωση από τον κ. Τάσο Καβαλιερατο ενός εκτενούς αποσπάσματος  από τα απομνημονεύματα του Σπύρου Γρηγοράτου (αδερφός του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αστραπόγιαννου), η ένταση του κειμένου και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την εποχή εκείνη, σε συνδυασμό με την τοποθεσία είναι κάτι που δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άρθρο.

Το σημείο είναι και σήμερα προσβάσιμο με κάποια προσοχή. Στην διαδρομή για τα Μουζακάτα συναντάμε τα παλιά Ζερβάτα και Αλευράτα θύματα των σεισμών. Αξίζει τον κόπο να περπατήσει κανείς την περιοχή με κατεύθυνση το μνημείο, ειδικά αν πριν από αυτό καταφέρει να ρίξει μια ματιά σε κάποια από τα αξιόλογα συγγράμματα που αναφέρονται στην ιστορία του τόπου.

Αντζελίνα Γιαννοπούλου

Ακολουθούν φωτογραφίες του Τάσου Καβαλιεράτου:

ΥΓ. 1. Το απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Σπύρου Γρηγοράτου μπορείτε να το βρείτε στο βιβλίο «Ιστορία της Κεφαλονιάς (1940-1949)», τόμος τρίτος, του Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου (Αθήνα 2020).

ΥΓ.2 Πλήρες βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωσημπορείτε να δείτε εδώ: https://kefaloniavoriospolos.blogspot.com/2022/05/blog-post.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ