Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
19.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Συμπαραστάτης σε νέες περιπέτειες | Η ανικανότητα και η μικροπολιτική στο προσκήνιο

Εικόνα άρθρου: Το σκοτάδι σκεπάζει το Δημαρχείο του Αργοστολίου τη νύκτα… Φωτογραφία της Ελένης Ροδοθεάτου

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες και τα «μπρος-πίσω» της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου σχετικά με το θέμα της επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Σήμερα το πρωί, στις 9:38πμ, λάβαμε νέο e-mail απ’ το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου με το οποίο ανακοινώνεται η αναβολή της συνεδρίασης για την επιλογή Συμπαραστάτη. Η δικαιολογία είναι ότι θα απουσιάζουν Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ απαιτείται, όπως γράφουν, η φυσική τους παρουσία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο νόμος γράφει ότι «Ο Συμπαραστάτης επιλέγεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την ανωτέρω μυστική ψηφοφορία και με ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των παρόντων μελών του». Δε γράφει πουθενά ότι απαιτείται να είναι όλοι παρόντες, αλλά ότι απαιτούνται τα 3/5 επί των παρόντων! Άρα, τι σημαίνει αυτό; Μήπως σημαίνει ότι «δεν της βγαίνουν τα κουκιά» της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου και γι’ αυτό πάει σε νέα αναβολή; Μήπως υπάρχουν σοβαρές ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις για την επιλογή του προσώπου;

Σε κάθε περίπτωση εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν ακόμη πολιτικό διασυρμό για το θεσμό του Συμπαραστάτη.

Επιπροσθέτως, υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει την επιλογή Συμπαραστάτη με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς τη φυσική παρουσία. Που είδε λοιπόν η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου την ανάγκη φυσικής παρουσίας; Ανικανότητα ή πολιτικαντισμοί; Ό,τι και να επιλέξετε είναι ενάντια στο συμφέρον του κοινού καλού.

Για του λόγου το αληθές και για να ενημερώσουμε την «αδιάβαστη» Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου παραθέτουμε το νόμο:  
Νόμος 4795/2021
Άρθρο 66 

Δυνατότητα επιλογής συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων – Προσθήκη πέμπτου εδαφίου στην παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 3852/2010 

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθενται δύο εδάφια, ως εξής: «Η μυστική ψηφοφορία επιλογής του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης δύναται να πραγματοποιηθεί και με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου της διαδικασίας.». 

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία επιλογής Συμπαραστάτη είχε ξαναμπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις 14 Ιουλίου 2021, αλλά είχε και τότε αποσυρθεί με τη δικαιολογία ότι δεν εξασφαλιζόταν η απαιτούμενη μυστική ψηφοφορία… τι σημαίνει αυτό,  Κύριος οίδε!

Είχαμε την αισιοδοξία ότι η αρχική μας παρέμβαση θα ήταν χρήσιμη για τα κοινά και ότι η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου θα την αξιοποιούσε για να οδηγηθούμε ως Δήμος σε καλύτερους δρόμους. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία νέα αναβολή, χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά με εμφανή την προσπάθεια να προφυλαχθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου ως αντίδραση στην κριτική που δέχθηκε, ήταν ν’ ανοίξει το θέμα στην κοινωνία προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και συμμετοχή, και όχι να το αποσύρει με αιτιολογία που δε συμβαδίζει με το νόμο. Αυτές οι τακτικές τοποθετούν τη μικροπολιτική στο προσκήνιο και το δημόσιο συμφέρον στο παρασκήνιο γι’ αυτό και θα πρέπει, επιτέλους, να εκλείψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ