Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
10 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μηνύματα για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

          Μπορεί να έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης, έχει όμως αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της αγωνιστικής και καλλιτεχνικής του προσφοράς.

          Δημιούργημα ο ίδιος της εποχής του – μιας εποχής έντονης πολιτικοποίησης, συνεχών πολιτικοκοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων – δημιούργησε με τη δική του συμμετοχή και δράση εποχή, έγραψε τη δική του ιστορία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και υπερβαίνοντας τα μέτρα του καιρού του. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί τη συμπύκνωση της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας.

          Με τους αγώνες του αντιτάχθηκε στην ξενοκρατία και το φασισμό, υπερασπίστηκε την ελευθερία της σκέψης και την κοινωνική δικαιοσύνη, αγωνίστηκε για την εθνική μας αξιοπρέπεια και τη συναδέλφωση των λαών. Πληθωρικός ο ίδιος, δεν απέφυγε κάποτε αντιφάσεις και παλινωδίες, χωρίς αυτό να μειώνει σε τίποτε την πίστη του στα ζυμωμένα με προσωπικούς αγώνες και θυσίες ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προόδου.  

          Πολυτάλαντος μουσικός, στο έργο του συνυπάρχουν όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Ιδιαίτερα όμως με τις νότες του έφερε κοντά στο λαό τους μεγάλους μας ποιητές. Λάμπρυνε με τη μουσική του τη ζωή και το μεροκάματο των απλών ανθρώπων, αλλά και τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας. Γι’ αυτό τα τραγούδια του ήταν και παραμένουν αστείρευτη πηγή ελπίδας και ανάτασης, δύναμης και ανατροπής.

          Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε ένα σύντομο χρονικό διάστημα της παιδικής ζωής του στην Κεφαλονιά. Και εκείνο το πέρασμα το «κουβαλούσε» πάντοτε μέσα του, καθώς σε κάθε ευκαιρία  ομολογούσε ότι στην Κεφαλονιά ανακάλυψε «τη μυστηριακή σχέση του με τη μουσική». Άλλωστε, ίχνη της επτανησιακής μουσικής ανιχνεύονται στο μουσικό του έργο.  

          Στον Μίκη της Κεφαλονιάς, στον Μίκη της Ελλάδας, στον Μίκη του Κόσμου            υποκλινόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Π-Σ αποχαιρετά  τον Μίκη Θεοδωράκη.

Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Έλληνα, έναν τεράστιο δημιουργό, έναν παγκόσμιο μουσικοσυνθέτη.

Τον Μίκη που εμπνεύστηκε από τα Κεφαλονίτικα μουσικά ακούσματα των παιδικών του χρόνων και ο οποίος κατάφερε να δέσει τη λαϊκή μουσική που σύνθεσε με επιρροές από την Επτανησιακή Μουσική Σχολή.

Η προσφορά του με την ανάδειξη του ελληνικού τραγουδιού παγκόσμια, είναι τεράστια και η απώλειά του για την ελληνική μουσική μεγάλη. Εξέφρασε με μοναδικό μουσικό τρόπο, πάθος και παλμό τον  προοδευτικό κόσμο της Ελλάδας και τους αγώνες του για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα και αυτοδιάθεση. Ενέπνευσε τους αγώνες πολλών νεότερων γενιών και τα τραγούδια του είναι άμεσα συνυφασμένα με τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και διευθυντής ορχήστρας που με το έργο του, την πέννα του και την μπαγκέτα του έβαλε την υπογραφή του στον ελληνικό πολιτισμό και άφησε χαραγμένο ανεξίτηλα το αποτύπωμά του στον καλλιτεχνικό χάρτη του κόσμου. Ως ένας εκ των κορυφαίων συνθετών, άλλαξε την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Σαν Κεφαλονίτες είμαστε υπερήφανοι που στον τόπο μας, που ανάμεσα στους παππούδες μας και τους γονείς μας έζησε τα παιδικά του χρόνια ένας τέτοιος άνθρωπος. Ο Μίκης Θεοδωράκης που τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο, αφού από το 1996 επί δημαρχίας Γεράσιμου Φόρτε, έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αργοστολίου.

Αποτίουμε φόρο τιμής στον αγαπημένο μας Μίκη και εκφράζουμε την θλίψη και την οδύνη μας για την απώλειά του.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για το Θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του μία απέραντη μουσική δημιουργία, παρακαταθήκη για το μέλλον και μια πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή, που συνομιλεί με το μεγαλείο και την τραγωδία της Αριστεράς της εποχής του.

Το «μαγικό βουνό» της μεταπολεμικής μουσικής δημιουργίας, ψηλός, πληθωρικός σε όλα του και τεράστιος στο έργο του, χαρακτηρίστηκε από τις «απάτητες κορφές» των τραγουδιών του και της πολιτικής του δράσης από τον Δεκέμβρη και τους Λαμπράκηδες μέχρι τον αντιδικτατορικό αγώνα και τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις. Τόσο οι ψηλές κορυφές όσο και οι βαθιές χαράδρες της πορείας του αντανακλούν, με ένα ιδιαίτερο τρόπο, την ίδια την πορεία της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις κυρίαρχες εκφράσεις της: Από τη μια ολόψυχη ταύτιση με το δίκιο του λαού και ανιδιοτελής στράτευση στους αγώνες του, από την άλλη ταλαντεύσεις απέναντι στην αστική πολιτική και αναζήτηση «αναγνώρισης» από τον εκάστοτε νικητή. Ο Μίκης και μέσα από το έργο του απέδειξε και ανέδειξε την τεράστια δημιουργική δύναμη των εργατών, των φτωχών, των αγωνιζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων. Τα πολιτικά του όρια δεν ήταν αποκλειστικά δικά του αλλά των κυρίαρχων ρευμάτων της Αριστεράς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μίκης απέδειξε ότι η “μεγάλη τέχνη” πηγάζει βαθιά από τον λαό και τους αγώνες του, από τα βάσανα και τις ελπίδες του, από τις απογοητεύσεις και τα όνειρά του. Ότι δεν είναι απρόσιτη για τους εργάτες και τους φτωχούς ανθρώπους. Το αντίθετο. Η δημιουργία του κατάφερε να μπει και στο τελευταίο σπίτι, να γίνει χορός στο γλέντι, τραγούδι στην διαδήλωση και την απεργία, ψίθυρος στους καημούς, τις λύπες και τους έρωτες ενός ολόκληρου λαού. Ο Θεοδωράκης βρήκε και ανέδειξε το νήμα της μεγάλης τέχνης που στηρίζεται στον πλούτο της παράδοσης, στον πολιτισμό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μπόρεσε να την μετουσιώσει σε σύγχρονη τέχνη ξεπερνώντας και το φολκλόρ και την άρνησή της.

Οι πιο μεγάλες του στιγμές ήρθαν, ακριβώς τότε, όταν με τα τραγούδια του έδωσε φωνή και μελωδία, δύναμη και αυτοπεποίθηση, στην κραυγή ολόκληρων γενιών που αγωνίστηκαν και μάτωσαν για ελευθερία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ήρθαν στην πιο αντιστασιακή, την πιο «αντάρτικη» περίοδο της ζωής του, όταν ήταν εξόριστος, κρατούμενος, κυνηγημένος και δακτυλοδεικτούμενος από το μετεμφυλιακό κράτος, τη χούντα, τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τους συστημικούς κύκλους της μεταπολίτευσης.

Η ζωή και το έργο του Θεοδωράκη ταυτίστηκε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του, με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς και για αυτό δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν οι εκπρόσωποι του αστικού κόσμου που επιδιώκουν να το κάνουν σύμβολο της δικής τους Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Στον τάφο μου θέλω να γράφει “Πολέμησε τον Δεκέμβρη”». Η τέχνη του υπηρέτησε την Ελλάδα των καταπιεσμένων, του κοινωνικού αγώνα, του μεγαλείου του αντιφασιστικού αγώνα, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, τον πόνο του εμφύλιου και της εξορίας, τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Ο Επιτάφιος και το Άξιον Εστί, τα Επιφάνεια και το Canto Heneral είναι ακούσματα ψυχής για όσους ποθούν και παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, όχι για τα μούτρα των πρωθυπουργών και των υπουργών του συστήματος και των ακολούθων τους, που οι αξίες τους είναι η εκμετάλλευση, ο ανταγωνισμός, ο ατομισμός, η υποταγή.

Παράλληλα, όμως, πολιτικά, ενσάρκωσε την πορεία, τις τραγικές στιγμές και τις αντιφάσεις της αριστεράς. Το «Καραμανλής ή τανκς» έκφραζε τότε όχι μόνο τον φόβο τμημάτων του λαού, αλλά και τον συμβιβασμό τμημάτων της αριστεράς, στην οποία τότε ανήκε. Η υπουργοποίηση του από τον Απρίλη του 1990 μέχρι το Μάρτη του 1992 στην πιο βάρβαρη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης με πρωθυπουργό τον Κων. Μητσοτάκη έγινε αμέσως μετά την περίοδο που ο ενιαίος Συνασπισμός είχε συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και στην «οικουμενική» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα ενός ενιαίου έθνους που κινδυνεύει από τον «αλυτρωτισμό των Σκοπίων» (ανάλογη φιλολογία υπήρχε και σε ορισμένες δυνάμεις της αριστεράς) συμμετείχε και στα «μακεδονικά συλλαλητήρια», στα οποία κυριαρχούσαν ακροδεξιές δυνάμεις.

Και να τι κρατάμε εμείς από τον Μίκη. Την ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ. Τον Κόκκινο Δεκέμβρη του 44. Την μάχη ζωής και αξιοπρέπειας στην Ικαρία και την Μακρόνησο. Το “και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό“. Κρατάμε την εμπιστοσύνη και την συστράτευση με τον λαό. Κρατάμε την ευγνωμοσύνη γιατί μάς “γνώρισε” τον Ρίτσο και τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Νερούδα. Την στρατευμένη του τέχνη που, ανεξάρτητα από τις επιλογές του δημιουργού της, έμαθε γενιές και γενιές “να κρατάνε την ζωή τους”, να την παίρνουν στα χέρια τους, να βρίσκουν την έμπνευσή τους στα ιδανικά της ανθρωπιάς, του αγώνα, της δημοκρατίας, της επανάστασης και του κομμουνισμού.

Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 2 Σεπτεμβρίου 2021 

συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Όλη η Ελλάδα θρηνεί για έναν μεγάλο Έλληνα, για έναν άνθρωπο που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, έναν αστείρευτο μουσικοσυνθέτη, έναν ακούραστο αγωνιστή.

Συνθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς και  ακατάβλητος αγωνιστής  της δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια του βίου του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε κορυφαία προσωπικότητα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Πήρε τις ελπίδες και τα πάθη του ελληνικού λαού και τα έκανε τραγούδια που “μιλούν” στην ψυχή συμπυκνώνοντας αξίες και εικόνες ενός ολόκληρου λαού. 

Η ανεκτίμητη παρακαταθήκη των τραγουδιών και των μελοποιημένων ποιημάτων, οι αγώνες και η εθνική προσφορά που αφήνει πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης, αποτελούν σημαντικότατα κειμήλια για τις επόμενες γενιές.

Η ρωμιοσύνη θρηνεί! Η ρωμιοσύνη δεν θα ξεχάσει ποτέ!

Από το Γραφείο Τύπουτου Δήμου Σάμης


Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή.

Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης.

Αλέξης Τσίπρας


Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη είναι μεγάλη.

Δεν θα κρύψω ότι δάκρυσα στο άγγελμα του θανάτου του. Πως να μην δακρύσει ο Έλληνας όταν τα τραγούδια του αποτελούν κομμάτι του και διαχρονικό στοιχείο του πολιτισμού του.

Ενθουσιώδης πατριώτης, κεφάλαιο του εθνικού μας πολιτισμού και του πνεύματος, παγκόσμιου βεληνεκούς καλλιτέχνης.

Ζήσαμε μαζί του πολλές ιστορικές στιγμές και σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

Μεγάλωσα και μεγαλώσαμε με το Μίκη. Στη μνήμη και στη καρδιά μας πέρασαν τα τραγούδια του και μας καθόρισαν και θα μας καθορίζουν.

Ο Μίκης υπήρξε και θα υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως παγκόσμιος Έλληνας.

Σήμερα, του οφείλουμε μαζί με το στερνό αποχαιρετισμό ένα τεράστιο ευχαριστώ.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε Μίκη Θεοδωράκη. Δεν θα σε ξεχάσει κανείς!


ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

H Ελλάδα σήμερα πενθεί για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη .

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλά ένας καλλιτέχνης, ήταν μία ιστορική μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς η μουσική του, οι στίχοι του και η στάση ζωής του σημάδευσαν την πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας, συστήνοντάς μας ξανά στα πέρατα του κόσμου.

Στον αγώνα για κάθε τι καλύτερο πάντα θα κρύβεται το έργο και ο Λόγος του. Η παρακαταθήκη που μας αφήνει βαριά.

Οι δεσμοί του με την Κεφαλονιά και η αγάπη του για τον τόπο μας, μας τιμά.

Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος όλων των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ,

Σταύρος Σπαθής


Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης 

Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

τίμησε το έργο του και σήμερα τιμά την μνήμη του

H είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, διότι υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνης και εμβληματικός παγκόσμιος Έλληνας. Αποτέλεσε μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της ανάδειξης του μνημειώδους έργου του και της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη τίμησε το έργο του μέσα από μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και στην Ζάκυνθο, ενώ σχεδιάζεται εκδήλωση στην Κέρκυρα.

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον αύλειο χώρο του Ξενία στο Αργοστόλι από την ομώνυμη ορχήστρα, όπου παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, αθρόα προσέλευση και συγκίνηση του κοινού, μέρος του έργου και της μουσικής δημιουργίας του.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στο Ληξούρι όπως και την Ζάκυνθο με τίτλο “Τραγουδώντας για τη Ρωμιοσύνη… 200 χρόνια μετά”, με θέμα την σύνθεση και τα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού, συνοδεία της ορχήστρας του Παναγή Μπαρμπατη.

Όλες οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μία λαϊκή και βαθιά προσέγγιση του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη και ανθρώπου, με την ευθύνη και τη σοβαρότητα που επιβάλλει η προσωπικότητά του, με τρόπο εύληπτο στο κοινό όλων των ηλικιών των νησιών μας αλλά και των επισκεπτών μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αργοστολίου, γεγονός που συνιστά τιμή για τον τόπο μας και μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, με περηφάνια και σεβασμό τα ίχνη της επιρροής της επτανησιακής μουσικής παράδοσης σε κάποιες συνθέσεις του.

Το “θρανίο” του στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου παραμένει τιμή και μνήμη της ζωής του στην Κεφαλονιά και το Σχολείο θα πάρει το όνομά του.

(ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)

*Το τελευταίο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη στην Κεφαλονιά κατα την εκδήλωση προς τιμη του έργου του, το οποίο ανέγνωσε από το Αργοστόλι η κόρη του Μαργαρίτα:

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 24.08.2021

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου.

Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!

Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους.

Σας Ευχαριστώ όλους !

Με θερμούς χαιρετισμούς

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ        

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ                                  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ              

Πλατεία Βαλλιάνου

28100, Αργοστόλι                                                                  

Αργοστόλι, 02-09-2021

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Μίκης του Κόσμου

Ο Μίκης της Ελλάδας

Ο Μίκης της Κεφαλονιάς και του Αργοστολίου δεν είναι πια μαζί μας.

Έφυγε για την «Όμορφη πόλη» της Αθανασίας του μετά την συγκλονιστική του παρουσία στον δικό μας κόσμο.

Στην διαδρομή των 96 χρόνων του μας σημάδεψε ανεξίτηλα με τις μουσικές, τα τραγούδια, τους αγώνες του, την παγκόσμια ακτινοβολία του.

Εμπνευσμένος συνθέτης που διαμόρφωσε για πολλές δεκαετίες την ελληνική μουσική της έδωσε διεθνή διάσταση, την πάντρεψε με τον λόγο των μεγάλων ποιητών, ακούμπησε με τους ήχους του τις ψυχές των Ελλήνων και τους  μετέφερε στις  γειτονίες του κόσμου.

Φλογερός Πατριώτης, ήταν παρών στους μεγάλους αγώνες του λαού της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Αγωνίστηκε για υψηλά Ιδανικά και κατέβαλε το βαρύ προσωπικό τίμημα των Ιδεών του, κατέστη δε διεθνές σύμβολο Ειρήνης, Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανεξαρτησίας των λαών.

Είναι τιμή για τον τόπο μας που ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε και στο Αργοστόλι κάποια νεανικά του χρόνια. Η τιμή αυτή γίνεται τεράστια όταν ο ίδιος σε πάμπολλες αναφορές, αλλά και κατά μοιραία ιστορική συγκυρία με το τελευταίο γραπτό μήνυμα της ζωής του προ οκταημέρου  στην συναυλία της ορχήστρας του,  ομολογεί πως η παραμονή του στο Αργοστόλι επηρέασε καθοριστικά την μουσική του ιδιοφυία. 

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Μεγάλο Έλληνα τον Μεγάλο Συνθέτη.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Επίτιμο Δημότη της πόλης του Αργοστολίου.

Το αφιερωμένο στην πόλη μας τραγούδι του «Καημός» και η ονοματοδοσία του 1ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου θα κρατά άσβεστους τους δεσμούς μας με την θρυλική του φυσιογνωμία.

Ο Μίκης θα παραμείνει πάντα ζωντανός στο διηνεκές γιατί είναι κορυφαίο συστατικό στοιχείο του Ελληνικού Πολιτισμού, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η προσωποποίηση της Ρωμιοσύνης.

Εκ του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου


«Αυτός ο κόσμος ο μικρός , ο Μέγας» αποχαιρετά μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε ποτέ.

Ολόκληρη η υφήλιος αποχαιρετά τον Έλληνα που «ταξίδεψε» τη μικρή χώρα του στα πέρατα της οικουμένης.

Η Ελλάδα αποδίδει το ύστατο χαίρε στο άξιο σπλάχνο της , τον καλλιτέχνη που κατάφερε να βάλει την υψηλή ποίηση στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.

Τον αγωνιστή της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου που κατάφερε οι διώξεις , η εξορία και τα βασανιστήρια που υπέστη να γίνουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Ακόμη και η πλούσια Ελληνική γλώσσα μοιάζει ανίκανη να περιγράψει τις αμέτρητες πτυχές της χαρισματικής αυτής προσωπικότητας και ίσως η μόνη λέξη που συμπυκνώνει το αίσθημα που δημιουργεί  η απώλειά του είναι το «αναντικατάστατος».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκλήρωσε το βιολογικό του κύκλο «πλήρης ημερών» και άφησε τον κόσμο της ύλης γι’ αυτόν του πνεύματος , όμως στη συνείδηση και την ψυχή όλων μας έχει διαβεί το κατώφλι της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ.

Μέχρι χθες «….άρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης» από σήμερα που τα μάτια αυτά έκλεισαν ατενίζει το φως της αιωνιότητας…

Ήταν και θα είναι πάντα παρόν για να μας θυμίσει , να μας αφυπνίσει , να μας καθοδηγήσει.

Ας κρατήσουμε μια διαχρονική συμβουλή του κυρίως στους νέους:

«Να κάνετε αυτό που δεν μπορείτε. Να κατακτήσετε το αδύνατο»!!

Καλό ταξίδι Μίκη

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται