Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
15.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μηνύματα, άρθρα & ανακοινώσεις για τη γυναίκα

Εικόνα άρθρου: Jerry Apostolatos
Το ντύμα πάρε του φιδιού και δως μου ένα μαντίλι.
Εγώ, και σ’ έγδυσα μπροστά στο γέρο Τισιανό.
Βίρα, Κεφαλλονίτισσα, και μάινα το καντήλι.
Σε λόφο γιαπωνέζικο κοιμάται το στερνό…
(Ν.Καββαδίας-Yara-Yara)


ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ; μια άλλη εκδοχή της μέρας μας

Μια ημέρα για εμάς …για εμάς τις γυναίκες κι είναι τόσο λυπηρό να γιορτάζουμε…..

Σε ένα κόσμο ισότητας, εξέλιξης και πολιτισμού τι μπορεί άραγε να σημαίνει το γιορτάζω «το φύλο μου», γιορτάζω επειδή είμαι άνθρωπος; επειδή έχω υπόσταση, οντότητα, ρόλους και δικαιώματα; Γιορτάζω την κατάκτηση της ύπαρξής μου, σε ένα κόσμο που εξελίσσεται διατρανώνοντας την αποδοχή της σε μοντέλα κάθε είδους διαφορετικότητας; γιορτάζω που είμαι γυναίκα και δεν είμαι άντρας; Γιορτάζω που μπορώ και ζω με όρους δικαίου; επισημαίνω την παρουσία και την ανθρωπιά μου ενάντια σε πράξεις  στοχευόμενης βίας  σωματικής και ψυχικής; Γιορτάζω που είμαι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, καλλιτέχνης , επιστήμονας, πολιτικός, γιορτάζω που εργάζομαι, προσφέρω , συμμετέχω, απολαμβάνω, γιορτάζω που ζω;

Σε ποιους απευθύνεται τούτη η ημέρα; σε εμάς τα θηλυκά του σύγχρονου κόσμου, που καρπώνονται τα αγαθά της ευημερούσας και απελευθερωμένης κοινωνικής συνειδήσεως; στις γυναίκες των ιδιαίτερων πολιτικών και θρησκευτικών καθεστώτων με την συγκεχυμένη παρουσία, την απροσδιόριστη ύπαρξη, την ανύπαρκτη  βούληση; τις γυναίκες του  “τρίτου κόσμου»; που σε συνθήκες λιμού, λοιμών και απίστευτης εξαθλίωσης , γεννούν και αναπνέουν , αναπνέουν και γεννούν, για κάθε επόμενο αύριο αν  έρθει… αυτές που  δεν ξέρουν να μετρούν τα ξημερώματα κι η μέρα αποτιμάται σε χτύπους, χτύπους καρδιάς εκείνων που φτάνουν στην ενηλικίωση.

Ποιες γιορτάζουμε σήμερα; και γιατί να γιορτάζονται, να υμνούνται, να τιμούνται και να αποτιμώνται τα αυτονόητα; γιατί πρέπει να υπενθυμίζεται σθεναρά η παρουσία μας; να επισημαίνεται η δράση και τα επιτεύγματά μας; να στηλιτεύονται πράξεις ασύγγνωστης μεταχείρισης μας; να υπενθυμίζουμε τα κακώς και καλώς κείμενα που αφορούν εκπροσώπους του φύλου μας;

Άραγε ο εορτασμός θα είναι τόσο εκκωφαντικός ώστε να αγγίξει τα ώτα όσων διατηρούν, καλλιεργούν και ενισχύουν  τις συνθήκες απαξίωσης του γυναικείου πληθυσμού ανά την υφήλιο;  Άραγε θα δούμε εκείνες που δεν βλέπουμε; θα τους χαμογελάσουμε; θα τις αγγίξουμε τρυφερά, ευγενώς, με αγάπη, θα τους χαρίσουμε μια νότα ανακούφισης, την  ελπίδα ότι το αύριο δεν θα είναι ανάλογα ζοφερό;

Άραγε ο απόηχος της σημερινής ημέρας δεν θα είναι απλά ένα χαρούμενο εικοσιτετράωρο ευχολογίου, πανηγυρισμών και αναμεταδόσεων σε εκείνο το τμήμα του κόσμου μας, όπου οι γυναίκες έχουν ήδη καταλάβει ή σχεδόν καταλάβει το ανθρώπινο πόστο τους.

Τούτη η γιορτή μοιάζει σαν πλασέμπο,  περιτύλιγμα, σαν ο εύσχημος και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος,  να εκφραστεί η  ανάγκη, η διάθεση, σχεδόν  δίψα, να δοθεί ένα παρόν, ένα ηχηρό παρόν, λαϊκιστί το  «στρίβειν δια του αρραβώνος»  μιας σαθρής πραγματικότητας, που παλεύει για την εξυγίανση αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Τούτη η γιορτή φέρει το βάρος της επίγνωσης της διάκρισης.

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι η μεγαλύτερη παγκόσμια ανάλογη ημέρα, θα εορταστεί πανηγυρικά όταν δεν θα συντρέχει πλέον ουσιαστικός λόγος να την γιορτάζουμε, ως ημέρα εξειδικευμένα αφιερωμένη στη γυναίκα.

Θα μετονομαστεί δε, σε ημέρα ανθρώπου, ημέρα πολιτισμού. Είθε…..!!!

Χρόνια καλύτερα  λοιπόν σε όλους και όλες.

ΣΑΜΟΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ


8η Μάρτη: μέρα αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση

    Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα αγώνα ενάντια στο σύστημα, στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις πολιτικές που θρέφουν την έμφυλη εκμετάλλευση, καταπίεση και βία, τον σεξισμό, τον πόλεμο, τον ρατσισμό.

   Σήμερα, σε μια περίοδο που η παρατεταμένη κρίση του συστήματος οδηγεί ακόμα και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ο αγώνας για την απελευθέρωση των γυναικών είναι από τα μεγαλύτερα προτάγματα για την πάλη ενάντια στη κυβέρνηση και στον καπιταλισμό, το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, του ρατσισμού, του σεξισμού, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

   Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει ότι οι γυναίκες ήταν και είναι τα μεγαλύτερα θύματα των πολέμων. Τα προσφυγικά καραβάνια από όλες τις εμπόλεμες περιοχές έχουν τις γυναίκες μπροστά.    Ταυτόχρονα, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης, της διαχείρισης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις.

   Η καταπίεση των γυναικών, ήταν και εξακολουθεί να είναι θεμελιακό στοιχείο για τη διατήρηση και αναπαραγωγή της ταξικής κοινωνίας και του καπιταλισμού.

  Η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατεί σ’ αυτές τις επιθέσεις: Αύξηση γυναικείας ανεργίας, απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η «μαύρη» εργασία, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, των ΣΣΕ, η απειλή της απόλυσης, δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της ανισότητας και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, καθιστώντας, έτσι, την εργαζόμενη γυναίκα ακόμη πιο ευάλωτη και εξαρτημένη. Στη σημερινή περίοδο, φάνηκε ήδη ότι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι οι γυναίκες, οι οποίες υφίστανται το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπών και απολύσεων. Η διεκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων είναι κομβικό σημείο για το εργατικό κίνημα σε μια περίοδο όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων.

  Ιδιαίτερα στις μέρες μας η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών με την «οικιακή σκλαβιά», καθώς φορτώνονται πολλαπλάσια καθήκοντα στο σπίτι, για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες. Στη διάρκεια των λοκντάουν εκτοξεύθηκε η ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες και παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

  Οι ιδεολογικές επιθέσεις της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης ενισχύουν τις υλικές συνθήκες που παράγουν το σεξισμό. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία, από τη «μαντήλα» και τις «επιθέσεις απελευθέρωσης» των μουσουλμάνων γυναικών μέχρι τα σεξιστικά «ανέκδοτα» για τις γυναίκες από την Ουκρανία, έχουν θύματα τις γυναίκες.

   Σε μια περίοδο που οι γυναικοκτονίες και οι βιασμοί αυξάνονται σημαντικά και οι δράστες παραμένουν πολλές φορές ατιμώρητοι, μια σειρά αντιδραστικά ιδεολογήματα επιστρέφουν, υπό κρατική υποστήριξη, και στοχεύουν στον έλεγχο του γυναικείου σώματος και τον υποβιβασμό της γυναίκας είτε σε αναπαραγωγική μηχανή είτε σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, εμπορικής προβολής, διαφημιστικό προϊόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μια σειρά κοινωνικές και πολιτικές πρακτικές αφαιρούν από τη γυναίκα τον έλεγχο του σώματός της, περιορίζουν την προσωπικότητά της, μετατρέπουν  το σώμα της, σε αντικείμενο της αγοράς.  Η πολυμορφική βία στην οποία υπόκειται το γυναικείο σώμα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο είναι από τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να αναδειχθούν στον αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση.

    Γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό είναι το δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο του σώματος και της ζωής τους. Οι επαγγελματικές δυνατότητες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έμφυλες διακρίσεις. Συνεπώς, βασικό αίτημα του αγώνα είναι οι ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα προάγει τα κοινωνικά και ψευδοεπιστημονικά στερεότυπα της κατωτερότητας της γυναίκας, δεν θα καθορίζει ρόλους και επαγγέλματα βάσει έμφυλων και φυλετικών επικαθορισμών.

    Ένα από τα ιστορικά αιτήματα του γυναικείου κινήματος ήταν και παραμένει η κατάργηση της «οικιακής σκλαβιάς», με κοινωνικούς θεσμούς και παροχές που θα δίνουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να απελευθερωθεί από την «οικιακή» ευθύνη: Παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε καθημερινή βάση, κέντρα περίθαλψης ηλικιωμένων κ.ά. είναι μόνο μερικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προστεθούν στις διεκδικήσεις μας. Σήμερα, το αίτημα αυτό γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, μέσα στις συνθήκες κρίσης, όταν οι κοινωνικές παροχές υφίστανται καθολικές περικοπές έως και κατάργηση.

    Η ζοφερή πραγματικότητα των πολέμων των αρχουσών τάξεων των καπιταλιστικών κρατών, θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη επισφάλεια την θέση της γυναίκας στον κόσμο.

Ο αγώνας εναντίον της γυναικείας καταπίεσης συνδέεται άμεσα με τους εργατικούς, αντικαπιταλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες. Η απάντηση στην γυναικεία καταπίεση είναι υπόθεση συλλογική, όλης της εργατικής τάξης. Τα σωματεία, η συλλογική οργάνωση είναι η πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στα αφεντικά, στους πλούσιους (εκ)βιαστές. Τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα και απελευθέρωση είναι δύναμη για τους αγώνες μας:

  1. Παλεύουμε στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στην εκπαίδευση, στην καθημερινή ζωή ενάντια σε κάθε διάκριση και καταπίεση με βάση το φύλο, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, για ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις και σταθερή εργασία.
  2. Παλεύουμε για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να φύγουν τα βάρη από τις πλάτες των γυναικών, για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, για δημόσια ΚΑΠΗ και γηροκομεία σε κάθε γειτονιά, για δημόσιες και δωρεάν δομές οικογενειακής συμβουλευτικής, και στήριξης και προστασίας κακοποιημένων γυναικών, για το δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τους με δημόσιες και δωρεάν εκτρώσεις και αντισύλληψη, άδεια ανατροφής και για τους δύο γονείς και οικογενειακά επιδόματα για όλες τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Λεφτά υπάρχουν. Να τα κόψουν από τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία.
  3. Καμιά ανοχή στη βία, την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας και παντού. Στη φυλακή όλοι οι Λιγνάδηδες και οι Λεβέντηδες.
  4. Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας. Καμία ελληνική εμπλοκή. Να ανοίξουν τα σύνορα για όλες τις προσφύγισσες και όλους τους πρόσφυγες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.
  5. Να γκρεμίσουμε τη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από κάτω και από τα αριστερά, ν’ ανοίξουμε την προοπτική για να απαλλαγούμε συνολικά από το σύστημα που απειλεί τη ζωή μας με φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή.

164 χρόνια από τις 8 Μαρτίου του 1857 και τη μεγάλη απεργία των εργατριών της Νέας Υόρκης, τα ιστορικά αιτήματα του γυναικείου κινήματος παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ, ενώ οι νέες, κρίσιμες συνθήκες προσθέτουν καινούργια.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α


Ο Δήμος Σάμης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

Tο 2021 ήταν μια χρονιά που συγκλόνισε με τις17 ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ, «αποκαθηλώθηκαν» στελέχη του αθλητισμού και πρωταγωνιστές του θεάτρου. Ενώ και το 2022 δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς στον τομέα των Γυναικτονιών, των Βιασμών και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης ή Κακοποίησης ακόμη και με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Παράλληλα, με τον πόλεμο που μαίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία βλέπουμε Γυναίκες που από τη μια ημέρα στην άλλη είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά. Να ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, να παίρνουν τα μωρά στην αγκαλιά για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς ή να μένουν στο πεδίο και να μάχονται.

Ο Δήμος Σάμης με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επικεντρώνεται στην εξάλειψη τηςβίας κατά των Γυναικών, η οποία αποτελεί σημαντική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είναι Γιορτή, είναι Ημέρα Αγώνα για τα Δικαιώματα μας, ως Γυναίκες, ως ανθρώπινο είδος, είναι ο «Ματωμένος Μάρτης των Γυναικών», είναι η ιστορία του Γυναικείου Κινήματος. Μια ιστορία που μόνο ροζ δεν είναι, αλλά κατακόκκινη όπως το αίμα που έχει χυθεί τόσο άδικα όλα αυτά τα χρόνια. Ήρθε η ώρα να σπάσει ο κύκλος της βίας κατά των Γυναικών και της «σιωπής» γύρω από αυτή. Του Δικαιώματος να λες όχι και το όχι αυτό να είναι σεβαστό και αντιληπτό.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο sos15900@isotita.grή να καλέσει το 100 ή να απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς στο 2671020022.

Η Αντιδήμαρχος Ισότητας των Φύλων

Αριστέα Αμίτση


8η ΜΑΡΤΗ 2022«Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία: Ασπίδα προστασίας,

η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών»

Με μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια τιμήθηκε ηΠαγκόσμια η μέρα της Γυναίκας στην Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά –Ιθάκη και Λευκάδα, όπως και σε όλη τη χώρα. αφούη φετινή 8η Μάρτη, μας βρίσκει στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία Ενός πολέμου αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφορών Ενέργειας και εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής. Με δύναμη ακούστηκε η φωνή:

  • Δεν δεχόμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των εκμεταλλευτών μας.
  • Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Παλεύουμε για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δενσυμβιβαζόμαστε με:

  • την εργασιακή ζούγκλα που μας καταδικάζει σε μια ζωή – λάστιχο, με ακατάστατα, πολύωρα, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς κυριακάτικη αργία, χωρίς ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση, με γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων,
  • με νοσοκομεία, που είναι υποστελεχωμένα, με λειψό εξοπλισμό και χωρίς τις αναγκαίες ΜΕΘ καθώς και με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία θησαυρίζουν εις βάρος μας.
  • την ακρίβεια που σπάει κόκαλα καιØ την πολιτική που τσακίζει το εισόδημά μας με τους λογαριασμούς ενέργειας, τους άμεσους κι έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι.

Σήμερα στον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες, για τις μητέρες, τις νέες να έχουμε σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

Η ανισοτιμία της γυναίκας έχει την αιτία της στη μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει και στη σημερινή κοινωνία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων οφείλονται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με μοναδικό κίνητρο το κέρδος των λίγων. Και αυτό το υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, όσα μεγάλα λόγια και να λένε για τη γυναίκα.

Η 8η Μάρτη φωτίζει τον δρόμο και τη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων και συνεχίζουμε με δύναμη, θάρρος και αισιοδοξία

Διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά στα πλαίσια του γάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης.

Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες- οικονομικούς, κοινωνικούς- που «γεννούν» τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία.

Αντιπαλεύουμε μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα. Δίνουμε δυναμικά το παρών στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα!

Η Μέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες τις αγωνίστριες της ζωής και την τιμάμε με αγώνα διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας! Με αγώνα ενάντια στη βία και την εκμετάλλευση!

ΛΑΣΥ ΙΝ


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναικάς σήμερα και ξεκινά μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Women Act (women-act.org). H «Women Act» είναι μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση γυναικών, στόχος της οποίας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η εκπροσώπηση τους στη δημόσια σφαίρα.

Στο κτίριο της Π.Ε. Κεφαλληνίας συναντήθηκαν με τον  αντιπεριφερειάρχη των Π.Ε. Κεφαλληνίας & Π.Ε. Ιθάκης κ. Σταύρο Π. Τραυλό, η επικεφαλής του    «Hub της  Women Αct» στην Κεφαλονιά κ. Μάγκυ Παπαδάτου και η κ. Χρυσάνθη Τσαπαλιάνα, για να συζητήσουν το κοινό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της «Women Αct».

Η Π.Ε. Κεφαλληνίας & Π.Ε. Ιθάκης χαιρετίζει την ίδρυση του  παραρτήματος της «Women Αct» στο Νομό μας και θα σταθεί αρωγός της σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα πάρει με τελικό στόχο την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία Μας !

                                           Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                   Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

                                              ΣΤΑΥΡΟΣ  Π. ΤΡΑΥΛΟΣ


Στις 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Αργοστολίου μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του  Τμήματος Πολιτισμού σε συνεργασία με το  κίνημα Strong me – υπό την αιγίδα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) – ενώνουν όλη την χώρα ενάντια στην έμφυλη βία.

Παίρνουμε ξεκάθαρη θέση και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργούμε ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε.

Το κίνημα Strong me για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργεί μια διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Από τις εμβληματικές “Ομπρέλες” στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης  θα δοθεί το σύνθημα ώστε να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία σε 30 πόλεις σε όλη την χώρα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν. Έτσι, ρίχνουμε φως στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, για να δούμε όλοι ξεκάθαρα την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο πραγματικό της μέγεθος, ως ένα έγκλημα με κοινωνικές διαστάσεις το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

    Συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Μαρτίου,  στις 18:30, στην Αίθουσα «Αντίοχου Ευαγγελάτου» του Δημοτικού Θεάτρου θα στείλουμε μέσω του μνημείου που θα στηθεί  με τον πιο καθηλωτικό τρόπο το μήνυμα ότι τα κορίτσια που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο να “αλλάξουμε” ως κοινωνία.

Μήνυμα  θα στείλει η Πρόεδρος της επιτροπής ισότητας φύλων κ. Μιχαλάτου Κρυσταλία, με livestreaming θα συνδεθούμε με την κεντρική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη όπου θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τις Ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή  και Έλενα Κουντουρά και τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο,αλλά και μηνύματα από εκπροσώπους των 30 Δήμων από όλη την χώρα που συμμετέχουν στην καμπάνια στην οποία συμμετάσχει ο Δήμος μας.

Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν  ταυτόχρονα τα μνημεία στους 30 Δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

Παράλληλα, το Συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Αργοστολίου και η Κοινωνική Υπηρεσία με τις δομές της θα συμμετάσχουν με παράλληλες δράσεις.

Την Τρίτη στις 18:30 μμ στην Αίθουσα Αντίοχου Ευαγγελάτου του Δημοτικού Θεάτρου, σας περιμένουμε, ώστε να αποδείξουμε ότι η Κεφαλονιά λέει ΟΧΙ στην Γυναικοκτονία και στην έμφυλη βία.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ :

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΡΗΤΗ ΒΥΡΩΝΑΣ 
ΦΛΩΡΙΝΑΚΕΡΑΤΣΙΝΙ –  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΖΑΝΗ
ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΠΥΡΓΟΣ   
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΩΡΩΠΟΣΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ     
ΚΑΤΕΡΙΝΗ        ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ – ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΚΗΦΙΣΙΑ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΛΕΥΚΑΔΑ       Π.ΦΑΛΗΡΟ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΡΑΜΑΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΠΑΓΓΑΙΟ       ΣΠΕΤΣΕΣ
ΛΗΜΝΟΣ 

Στις 8 Μαρτίου, λέμε επιτέλους την ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΑ με το όνομά της.


Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Με την 8η Μαρτίου να έχει καθιερωθεί ως η ετήσια Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, πρόκειται για την υπενθύμιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ευθύνης  της οργανωμένης πολιτείας να τα προστατεύσει.  Μια υπόμνηση σε όλους ότι η προσπάθεια για την ισότητα των φύλων είναι ακόμα ένα ζητούμενο και απαιτείται καθημερινή προσπάθεια για να το πετύχουμε. Στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί έντονα το ζήτημα περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας μπορούν να βρουν βοήθεια στα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900.

Η πρόληψη και μείωση αυτών των φαινομένων μπορεί να επιτευχθεί με την εκπαίδευση και την καταπολέμηση στερεοτύπων για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η ισότητα στην πράξη σημαίνει ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη και πρόσβαση στην εργασία. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία η ανάγκη εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις δημόσιες πολιτικές που αφορούν την οικογένεια και τις γυναίκες, όπως οι πολιτικές στήριξης νέων γονέων.

Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της δύναμης των γυναικών. Τιςγυναίκες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στις εμπόλεμες ζώνες για να σώσουν τις ζωές των παιδιών τους, αλλά και όσες μένουν πίσω για να στηρίξουν την ελευθερία της πατρίδας τους.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ