Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
13.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΔΕΣΦΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ξεκίνησε το πρώτο διεθνές συνέδριο για το Υδρογόνο στην Ελλάδα με διοργανωτές το Μεταπτυχιακό στην Ενέργεια και τον ΔΕΣΦΑ – Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. – DESFA. Επανασχεδιαζουμε το ενεργειακό μας μέλλον!

Νικόλας Φαραντούρης


Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας στο επίκεντρο του Συνεδρίου του ΔΕΣΦΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Αθήνα,04Ιουλίου2022 – Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδαςαποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης του Συνεδρίου με τίτλο «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα»πουσυνδιοργανώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, στην Αθήνα.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις να απαιτούν την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση του ρόλου του υδρογόνου στο μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της χώρας, φέρνοντας κοντά διακεκριμένους ομιλητές από την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία, χρηματοοικονομικούς και τεχνικούς φορείς, εθνικές αρχές και ακαδημαϊκούς, σε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής αλυσίδας αξίας υδρογόνου, όπως η ανάπτυξη έργων και σχετικών υποδομών στην ελληνική αγορά, η υφιστάμενη και μελλοντική τεχνολογία, καθώς και η οικονομική βιωσιμότητα και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων υδρογόνου.

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, επεσήμανε: «Ο ρόλος του υδρογόνου στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένος, όπως αναγνωρισμένη είναι και η ανάγκη μεταφοράς τουμέσωαγωγών στονέο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Ο ουσιαστικός ρόλος της υποδομής του αγωγού υδρογόνου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού αναγνωρίστηκε στη «Δέσμη Μέτρων για τοΥδρογόνοκαι το Απανθρακοποιημένο Αέριο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Ως διαχειριστής του δικτύου αερίου, έχουμε δεσμευτεί να διευκολύνουμε και να ενισχύουμε τη συντονισμένηπροσπάθεια που απαιτείταιώστενα επιτρέπειστους παραγωγούς υδρογόνου να ανταποκριθούν στη ζήτηση.Η σημερινή είναι μια ημέρα γόνιμηςσυζήτησης και ελπίζουμε ότι από αυτήν θα προκύψουν ακόμη περισσότερες ιδέες, κοινές πρωτοβουλίες και μια ανανεωμένη δέσμευση να κάνουμε βήμα προς βήμα την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνουστην Ελλάδα πραγματικότητα»

Ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ανέφερε: «Πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματά μας ώστε να εφαρμόσουμε προληπτικές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση. Το υδρογόνο μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια για την ενεργειακή ασφάλεια προς το παρόν, αλλά σίγουρα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον ΔΕΣΦΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για τη διοργάνωση αυτού του εξαιρετικά επίκαιρου συνεδρίου. Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας μας για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πλέον, δεν πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για μια διαδικασία που υλοποιούμε οργανωμένα. Επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση, προσελκύουμε επενδύσεις, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ρεαλιστές αλλά και φιλόδοξοι, θα συνεχίσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας μας, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον, ανάπτυξης και ανθεκτικότητας».

ΟΥπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε:«Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι», και πρόσθεσε: «Υπάρχει βούληση για επενδύσεις στο υδρογόνο. Παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε ακόμη πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Η Ελλάδα είναι παρούσα στα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στα “Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος” (IPCEI) – παρόλο που αυτά δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι το υδρογόνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην αποθήκευση ενέργειας, δεδομένου ότι οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της πρωτοβουλίας European Hydrogen Backbone, Daniel Muthmann, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο διαδικτυακά, υπογράμμισε: «Η υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας της Ευρώπης για την ανάπτυξη του υδρογόνου».

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές ηγετικά στελέχη από κορυφαίες εταιρείες, θεσμικούς φορείς και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΡΑΕ, Εθνική Επιτροπή Υδρογόνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΕΤΕπ,EnExGroup, DNV, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΤΕΡΝΑ, Λιπάσματα Καβάλας Ltd., ΕΔΕΥ, Bulgartransgaz EAD, TAP, Snam, Advent Technologies, Σωληνουργεία Κορίνθου, Eurobank, MotorOilHellas, PwCGreece κ.α..

– ΤΕΛΟΣ –

Σχετικά με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση και ανάπτυξη του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Με εκτεταμένη εμπειρία και διαθέτοντας ένα υψηλότατης τεχνικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ταυτόχρονα τον πλέον κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών ενεργειακών έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι 34% το Ελληνικό Δημόσιο και 66% η Senfluga S.A (κοινή εταιρεία των Snam, Enagás, Fluxys και Damco). Περισσότερες πληροφορίες για τον ΔΕΣΦΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του www.desfa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται