Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
24 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στο Συνέδριο για τα Μικρά Νησιά στην Ιθάκη | Η ομιλία του Αλ. Αυλωνίτη

Στο Συνέδριο για τα Μικρά Νησιά στην Ιθάκη, συμμετέχει ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Αυλωνίτης, στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι η νησιωτικότητα αποτελεί θεμελιακό στοιχείο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ενεργειακή αυτονομία μας. Δήλωσε ότι “τα προβλήματα των κατοίκων στα μικρά νησιά έχουν σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, τις σύγχρονες συγκοινωνίες, την στέγη, τη δημόσια παιδεία” και υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει και δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα στα μικρά νησιά, τα οποία βαίνουν επιδεινούμενα, ελλείψει εθνικού σχεδιασμού».

Υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως κυβέρνηση είχε εφαρμόσει καινοτόμες πολιτικές για τη νησιωτικότητα, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τουρισμό, τις μεταφορές, την αλιεία, το περιβάλλον» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις χρηματοδοτήσεις και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΔΕ, Φιλόδημου και Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για έργα στα νησιά.

Στον αντίποδα υπήρξε επικριτικός, παρουσιάζοντας την σημερινή πρακτική της κυβέρνησης, η οποία “αναλώνεται σε επικοινωνιακές κινήσεις κι επετειακές αναφορές στους” ακρίτες” και” τους ήρωες” κατοίκους των νησιών, την ώρα που στην Ευρώπη εφαρμόζονται πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, αειφορίας και ποιοτικής βιωσιμότητας”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Τα “έξυπνα νησιά” της Ευρώπης φυσικά δεν ανησυχούν για την καθημερινότητα των κατοίκων τους, δεν προβληματίζονται αν τα σχολεία τους θα έχουν δάσκαλο ή αν στο νησί τους θα υπάρχει ιατρική περίθαλψη, αν θα έχουν συγκοινωνία και επάρκεια. Έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα που ενδυναμώνουν τις μικρο-νησιωτικές κοινωνίες».

«Τελευταίο αλλά το πλέον σημαντικό. Μην διαφεύγει από κανένα μας ότι τα εθνικά όρια μας στη θάλασσα, τα μικρά νησιά τα προσδιορίζουν. Έχουμε λοιπόν, εθνικό καθήκον να στηρίξουμε τα μικρά νησιά της χώρας μας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν ο Υπουργός κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι βουλευτές της ΝΔ Παναγής Καππάτος και του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο τ. Υπουργός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, Δήμαρχοι από τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου και αιρετοί της αυτοδιοίκησης. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

*Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη.


Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι μέλη του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών,

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, λόγω υποχρεώσεων, αδυνατεί να παραβρεθεί, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχές του για την αποτελεσματικότητα των εργασιών του Συνεδρίου σας.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας η λειτουργία του Δικτύου Μικρών Νησιών και πολύ σημαντικό το συνέδριο που διοργανώνεται, καθώς τα συμπεράσματα είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα και θα αποτυπώνουν την κατάσταση και τα οξύτατα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι σε αυτά.

Οι κάτοικοι των 48 ελληνικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, εκ των οποίων 30 δήμοι μέλη του Δικτύου σας, αντιλαμβάνονται περισσότερο από τον καθένα μας αυτά τα προβλήματα.

Προβλήματα που έχουν σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, τις επαρκείς και σύγχρονες συγκοινωνίες, την στέγη, τη δημόσια υγεία, την παιδεία.

Η νησιωτικότητα – κι εγώ νησιώτης, Κερκυραίος, είμαι και συνεπώς γνωρίζω καλά τα προνόμια και τα προβλήματα των νησιών μας – παίζει σπουδαίο ρόλο στην χώρα μας κι αποτελεί θεμελιακό στοιχείο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας και την ενεργειακή αυτονομία μας.

Χωρίς καμία διάθεση μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει να επισημάνω την απουσία πρόβλεψης και διάθεσης σοβαρής ενασχόλησης με τα προβλήματα των μικρών νησιών, τα οποία βαίνουν επιδεινούμενα, ελλείψει εθνικού σχεδιασμού.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως κυβέρνηση είχε εφαρμόσει καινοτόμες πολιτικές για τη νησιωτικότητα, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τουρισμό, τις μεταφορές, την αλιεία, το περιβάλλον, υδατοδρόμια κλπ.

Σήμερα η Κυβέρνηση αναλώνεται σε επικοινωνιακές πρακτικές, ευχολόγια, γενικότητες και επετειακές αναφορές στους “ακρίτες” ή στους “ήρωες κάτοικους” των μικρών νησιών, την ώρα που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη αντιλαμβάνονται τον σημαίνοντα ρόλο των μικρών κοινοτήτων, των μικρών δήμων και νησιωτικών περιοχών και εφαρμόζουν πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, αειφορίας και ποιοτικής βιωσιμότητας.

Τα “έξυπνα νησιά” της Ευρώπης φυσικά δεν ανησυχούν για την καθημερινότητα των κατοίκων τους, δεν προβληματίζονται αν τα σχολειά τους θα έχουν δάσκαλο, αν στο νησί τους θα υπάρχει ιατρική περίθαλψη, αν έχουν επαρκή ακτοπλοική σύνδεση, αν έχουν λιμάνια κλπ .

Έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα που ενδυναμώνουν τις μικρο-νησιωτικές κοινωνίες.

Αντίθετα, τα προβλήματα στα μικρά νησιά μας αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς να μας διαφεύγει κι η ευθύνη της Ε.Ε., η οποία πρέπει να υιοθετήσει οριζόντια, κοινή πολιτική για τα νησιά, ιδιαιτέρως τα μικρά νησιά, ώστε να εφαρμοστούν δράσεις στήριξης των νησιωτικών κοινωνιών.

Οφείλουμε, το τονίζω, να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη κινήτρων που θα καταπολεμούν τα δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και την ανάπτυξη πολιτικών που θα ενδυναμώνουν τον περιφερειακό χαρακτήρα των νησιών μας.

Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτικές-τομές για τη νησιωτικότητα και θα συνεχίσει στο δρόμο αυτό που χάραξε γιατί σε αυτόν ευελπιστεί ο κόσμος της νησιωτικής Ελλάδας.

Γιατί, πέραν από τη συζήτηση για τον ντόπιο πληθυσμό και τη ζωή του στα μικρά νησιά, πρέπει να μιλήσουμε και να μεριμνήσουμε για την αναπτυξιακή και τουριστική τους προοπτική.

Για παράδειγμα, αν σήμερα τα μέχρι χθες άνυδρα νησιά, όπως η Αμοργός, η Κίμωλος, οι Λειψοί, το Καστελόριζο, το Μαθράκι κλπ, δεν έχουν πια ανάγκη την υδροφόρα, είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε νησιωτικές πολιτικές.

Αν σήμερα μπορούν να γίνονται έργα υποδομών στα μικρά νησιά της χώρας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, είναι γιατί με την τοποθέτηση αφαλατώσεων που κάναμε, το Δημόσιο εξοικονόμησε 5 εκατ. ευρώ, που επανεπενδύονται στα νησιά.

Αν σήμερα αντιμετωπίζονται τα μεταφορικά έξοδα των επιχειρήσεων των νησιών, είναι γιατί εμείς φέραμε την θεσμική τομή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα μέτρο που δεν είχε τη στήριξη της ΝΔ, που υποβαθμίστηκε και υπονομεύτηκε με την καθυστέρηση πληρωμών τουλάχιστον 1 έτους για τις επιχειρήσεις.

Αν σήμερα μπορούν και υλοποιούνται έργα στα νησιά μας είναι γιατί εμείς, χωρίς νομοθετικούς βερμπαλισμούς,

• αξιοποιήσαμε τον Φιλόδημο, για τα Ιόνιο ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ήταν 10.530.000 ευρώ

• πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

• και δώσαμε 100εκατ. ευρώ για 101 έργα στα νησιά, μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Υπήρξε θετική η προσέγγιση της κυβέρνησης για πολυετείς συμβάσεις στις άγονες γραμμές, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι τα χρήματα. Αυτή ήταν μια πρόταση που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο τραπέζι, την προηγούμενη περίοδο, μέσα από συζητήσεις με το Ναυτικό Επιμελητήριο.

Η διασύνδεση των νησιών είναι μια τεράστια υπόθεση για τη ζωή σε όλα τα νησιά μας. Μικρά και μεγάλα. Θέλω εδώ να σταθώ, στη συνάντηση, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, των δημάρχων των 42 νησιών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε υποσχέσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ολοένα αυξανόμενη οργή των νησιωτών για την εγκατάλειψη που υφίστανται.

Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε που να ενισχύει τα νησιά και κανένα σχέδιο για την ανάκαμψη των νησιωτικών οικονομιών και κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας, των ανατιμήσεων στα καύσιμα, της αποτυχίας και της αδιαφορίας του επιτελικού κράτους.

Το θέμα της υγείας είναι μείζον.

Πως περιμένουμε να επισκεφτούν τα μικρά νησιά τουρίστες από όλο τον κόσμο, αν δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια ούτε καν στον ντόπιο πληθυσμό.

Οι ελλείψεις εντάθηκαν την εποχή του Covid19. Η εκπαίδευση επίσης χρειάζεται διαρκώς ενίσχυση για να βρούνε προοπτική τα παιδιά των νησιωτών.

Με επίκεντρο το νησιώτη και τη νησιώτισσα, την ομαλή συνύπαρξη του παραδοσιακού με το νέο και το ανταγωνιστικό αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση, τα μικρά νησιά πρέπει να πρωτοστατήσουν στην υπόθεση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης αλλά και της περιφερειακής συνοχής.

Είναι δέσμευσή μας να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και τα μικρά νησιά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Για εθνικούς, δημογραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Τελευταίο αλλά το πλέον σημαντικό.

Μην διαφεύγει από κανένα μας ότι τα όρια μας στη θάλασσα, τα μικρά νησιά τα προσδιορίζουν. Έχουμε λοιπόν, εθνικό καθήκον να στηρίξουμε τα μικρά νησιά της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται