Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
12.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα μακαρόνια της Μαρίας Αντουανέττας

Όπου λείπει η ενσυναίσθηση ακούγονται καφρίλες. Ο Κυρανάκης μας έχει συνηθίσει σε αυτό, από τότε που υποστήριζε πως ο Μητσοτάκης θα ανατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ο Κυρανάκης είναι μόνο ένα παράδειγμα. Προχθές είπε ότι το ΦΠΑ δεν μειώνεται επειδή οι πλούσιοι τρώνε πολλά μακαρόνια. Όμως οι Σκυλακάκης και Γεωργιάδης είχαν προηγηθεί. Αυτοί είχαν υποστηρίξει πως δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί έτσι θα ευνοηθούν οι ιδιοκτήτες καγιέν.

Βρίσκονται στρυμωγμένοι. Όχι επειδή η κοινωνία υποφέρει. Αλλά, επειδή, από κάπου πρέπει να αντλούν υπερέσοδα μέσω του εκρηκτικά αυξημένου ΦΠΑ για να υποστηρίζουν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των παρόχων. Και – αλίμονο – κάποιους λόγους θα έχουν για να μην χαλάνε χατίρια στους ολιγάρχες.

Αυτή τη φορά δεν βρίσκουν τους αγαπημένους τους συμψηφισμούς, που πάντα πάνε κουβά, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν επιχειρήσει σε ένα σωρό περιπτώσεις στο παρελθόν. Οπότε καταφεύγουν στη γελοιότητα. Ή μάλλον στην κουτοπονηριά. Έχουν το ένα χέρι στραμμένο στους πλούσιους και με το άλλο ξαφρύζουν την τσέπη των ανήμπορων. Δίνουν στους έχοντες το ρευστό του κόσμου και στους μη έχοντες μοιράζουν σανό και πενιχρά επιδόματα που δεν αρκούν ούτε για τα βασικά προς το ζην.

Αλλά πέρα από κουτοπονηριά, η συμπεριφορά αυτή είναι κάτι σαν «μύγιασμα». Η κυβέρνηση, που έχει ευνοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τα μεγάλα πορτοφόλια, κόπτεται τώρα να δηλώνει ότι τους φορολογεί με έμμεσους φόρους. Πρέπει να είσαι πολύ άσχετος στα οικονομικά για να μην σου χτυπάει καμπανάκι.

Πρώτο μάθημα Δημόσιας Οικονομικής σε όλα τα πανεπιστήμια της γης: οι έμμεσοι φόροι στα είδη πρώτης ανάγκης είναι οι πιο άδικοι φόροι γιατί πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Δεύτερο μάθημα: το κράτος – το κάθε κράτος – που θέλει κοινωνική ειρήνη διορθώνει αυτή την αδικία στους άμεσους φόρους και στα είδη πολυτελείας, όπως το παντεσπάνι… Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα των κυρανάκηδων για να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των ανήμπορων.

Αλλά και με τα οικονομικά να μην «το ‘χει» κάποιος, το καλάθι του νοικοκυριού είναι αμείλικτα ειλικρινές. Εκεί τα μακαρόνια, όπως και το ψάρι, δεν βαφτίζονται κρέας. Και σύντομα θα έρθει η ώρα που θα το διαπιστώσει και ο κ. Μητσοτάκης.

isyriza.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ