Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
20.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το Σάββατο η συνεστίαση των πολιτικών συνταξιούχων | Ψήφισμα

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 8.00 μμ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και ΟΤΑ πραγματοποιούν  συνεστίαση  στου  ΚΟΥΤΟΥΠΑ  στα Διλινάτα .

Καλούνται οι συνάδελφοι με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους να συμμετάσχουν για να περάσουμε λίγες ώρες ευχάριστα .

Συμμέτοχη 15.00 ευρώ το άτομο ( φαγητό ποτό λαχνός).

Από το Δ.Σ.


ΨΗΦΙΣΜΑ

                                                                                                                                    ,                                                                                                                                                                                                                                                                    

           Σήμερα,  Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023, η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Κεφαλληνίας εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, με αφορμή τον  συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις οδυνηρές  συνέπειες του  για τα φτωχά  λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας και της Ευρώπης γενικότερα, αλλά και να διαμαρτυρηθεί  για την εχθρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων απέναντι στους συνταξιούχους

          Το Ψήφισμα αυτό θα αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς, τον βουλευτή Κεφαλληνίας κο Παναγή Καππάτο, και θα κοινοποιηθεί στην Π.Ο.Π.Σ. και τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

          Κατ’ αρχήν δηλώνουμε  ότι μας διακατέχει έντονη  ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία με τη χρήση βαρέων όπλων, γεγονός που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές και στην απώλεια ακόμα περισσότερων ζωών.  Ανησυχούμε ακόμα για το πού μπορεί να οδηγήσει ο πόλεμος αυτός αν συνεχιστεί η κλιμάκωσή του, όταν απειλείται η χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων. Καλούμε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Ουκρανίας αλλά και τον ΟΗΕ να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα, που απαιτούνται, ώστε να τερματισθεί αυτός ο παράλογος  πόλεμος και να επανέλθει η ειρήνη στην Ευρώπη. Εκτιμούμε ότι η αποστολή όπλων εκ μέρους της Ελλάδας στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και πρέπει να σταματήσει. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον χειμαζόμενο ουκρανικό λαό αποτελεί την καλύτερη πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

       Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το εισόδημα των συνταξιούχων μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% κατά τη διάρκεια τηε οικονομικής κρίσης με τους μνημονιακούς νόμους.  Με τη λήξη του καθεστώτος αυξημένης επιτήρησης περιμέναμε την αποκατάσταση ορισμένων τουλάχιστον αδικιών, αυτών που τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας επεσήμαναν με αποφάσεις τους, που έκριναν αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις των παραπάνω νόμων. Αντί όμως να μας επιστραφεί ολόκληρο το ποσό, που παράνομα παρακρατήθηκε, μας επιστράφηκε μόνο μέρος του ποσού και στη συνέχεια μας ζητήθηκε να επιστρέψουμε το ένα τρίτο από αυτό για φόρο.

         Και πέρισυ είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι το εισόδημά μας μειώνεται καθημερινά με τις αυξήσεις σε όλα γενικά τα αγαθά, αλλά ιδιαίτερα με τα είδη διατροφής, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 40% σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και προαναγγέλλονται περαιτέρω αυξήσεις μέσα στο 2023.

       Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας που παρατηρείται σε πολλά είδη, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα  και τα βασικά είδη διατροφής. Αντί για μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας βλέπουμε αυτή να επιδοτείται με το σύνολο σχεδόν των άμεσων φόρων, τους οποίους κατά ποσοστό άνω του 70% καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 8,35  δισεκατομμύρια ευρώ οι άμεσοι φόροι, 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ η επιδότηση της ενέργειας, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023.

        Περιμέναμε τουλάχιστον να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους αύξηση στη σύνταξη τέτοια που να καλύπτει την αύξηση στα βασικά είδη διατροφής, ή έστω ίση με τον επίσημο πληθωρισμό. Αντ’ αυτού δόθηκε μερική αύξηση, 7,75 σε μέρος των συνταξιούχων, 1.379.771 άτομα, λιγότερη αύξηση σε 344.942 άτομα, μηδέν αύξηση σε 910.077 άτομα.  Ακόμα και αν λάβουμε υπόψιν ότι ο πληθωρισμός είναι 10%, όλοι οι συνταξιούχοι, μα όλοι γενικώς, έχουν μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, δεδομένου μάλιστα ότι ή όποια αύξηση υπόκειται σε κράτηση 22% για φόρο και 4% για υγειονομική περίθαλψη.

       Σύμφωνα με την παράγραφο 4α, του άρθρου 14 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), από 1-1-2023 οι όποιες αυξήσεις θα δίδονται στους συνταξιούχους (το μισό από την αύξηση των τιμών και ο μισό από την αύξηση του εθνικού εισοδήματος) θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά, που προέκυψε από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όσων είχαν καταστεί συνταξιούχοι προ της ισχύος του νόμου αυτού. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, π.χ. 300 ευρώ, δεν θα δουν ποτέ αύξηση στη σύνταξή τους, και αντιθέτως αυτή θα μειώνεται κάθε χρόνο, όσο οι τιμές των προϊόντων θα αυξάνονται.

          Επειδή όλα τα παραπάνω οδηγούν στην φτωχοποίηση των συνταξιούχων, ιδίως αυτών με μικρή σύνταξη, ΖΗΤΟΥΜΕ:

  1.    Την κατάργηση της παραγράφου 14 του νόμου 4387/2016.
  2.     Τη χορήγηση αύξησης δε όλους τους συνταξιούχους, ίση με τη       μείωση του εισοδήματός τους λόγω του πληθωρισμού.
  3.     Την άμεση επιστροφή  των αναδρομικών, που παρανόμως κατακρατούνται, σε όλους τους δικαιούχους, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και όχι μόνο σε όσους έκαναν αγωγή.
  4.     Την  πάταξη της αισχροκέρδειας  και το τον έλεγχο της αγοράς, που παραμένει ασύδοτη να λυμαίνεται το εισόδημα του λαού.
  5.     Τη δίκαιη κατανομή της αύξησης του εθνικού εισοδήματος σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, για να μην την καρπώνονται μόνο οι ολιγάρχες και να αποκλείονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
  6.     Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της κλοπής του Φ.Π.Α., που μόνο για το 2022 υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται