Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
12 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Η δεκαετία του 40 και οι σημασίες της» | Επιμορφωτικό σεμινάριο από τον ΣΦΚΙ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:
«Η δεκαετία του 40 και οι σημασίες της».

Επιστημονικός Υπεύθυνος/Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Δρ Ραϋμόνδος Αλβανός, διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Το σεμινάριο θα υλοποιείται κάθε Δευτέρα και ώρα 19:00 με 21:00 από 13/3/2023 έως 3/4/2023 στην αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος» του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Απευθύνεται τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και στους ενδιαφερόμενους πολίτες της Κεφαλονιάς.

Οι θεματικές ενότητες του Σεμιναρίου είναι οι εξής:
1. Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μεσοπόλεμος. Η σημασία της δικτατορίας Μεταξά. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Τα χαρακτηριστικά της τριπλής Κατοχής και η γέννηση της Αντίστασης.
2. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων μέσα στην Κατοχή. Απελευθέρωση και Δεκεμβριανά. Γεγονότα, συγκρουόμενες ερμηνείες και συνέπειες της σύγκρουσης του Δεκεμβρίου.
3. Από τη συμφωνία της Βάρκιζας στον εμφύλιο πόλεμο. Γιατί έγινε ο Εμφύλιος; Ήταν αναπόφευκτος; Ποιος ο ρόλος των ξένων δυνάμεων; Ο πόλεμος της επικοινωνίας. Το μακεδονικό ζήτημα και ο ρόλος του στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Γιατί έχασε ο ΔΣΕ;
4. Οι συνέπειες του εμφυλίου. Τα χαρακτηριστικά της «καχεκτικής» μετεμφυλιακής δημοκρατίας. Η επτάχρονη δικτατορία και η μεταπολίτευση. Η πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης. Ο πόλεμος της μνήμης. Πώς μπορεί να μας είναι χρήσιμη τελικά η μνήμη του εμφυλίου πολέμου;
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται