Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
29 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΙΚΙ: Χρειάζεται η αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση κρίσιμων αγαθών όπως το νερό

Μήνυμα του ΙΚΙ

22-3-2023

Το ΙΚΙ για  την Παγκόσμια ημέρα νερού (22 Μαρτίου)

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενώνει τη φωνή του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προστασία και διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού.

Σήμερα, 22 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα του νερού, το ΙΚΙ ενώνει τη φωνή του με τις κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας για την αποτροπή θέσπισης δυσμενών περιβαλλοντικών διατάξεων σε πολυνομοσχέδιο εκατοντάδων άρθρων (!) με ανεπαρκή χρόνο διαβούλευσης. Οι περιβαλλοντικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο προχωρεί ένα ακόμη βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός κοινωνικού και περιβαλλοντικού αγαθού θεμελιώδους σημασίας, σε αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (και με την πρόσφατη εντολή συμμόρφωσης στο υπουργείο οικονομικών !..) με τις οποίες το νερό ορίζεται ως αποκλειστικά δημόσιο αγαθό και κατοχυρώνεται ο δημόσιος έλεγχός του.

Το ΙΚΙ έχει επανειλημμένως επισημάνει, σε παλιότερα μηνύματα του (από το 2004…), τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού και έχει προβεί σε προτάσεις για τη διαχείρισή του σε τοπικό επίπεδο. Στα νησιά μας  υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νερού που επιτείνεται σε ορισμένες περιοχές. Οι υδροφόροι ορίζοντες εξαντλούνται ενώ η ποιότητα του νερού χειροτερεύει. Η υπερβολική κατανάλωση του νερού λόγω τουριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την σπατάλη επιδεινώνει τραγικά την κατάσταση. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η ιδιωτικοποίηση προκάλεσε παγκοσμίως  άνοδο του κόστους, φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τεχνικά προβλήματα συντήρησης των δικτύων.  Γι’ αυτό, την τελευταία εικοσαετία  μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο κ.ά. έχουν στραφεί στην επαναδημοτικοποίηση.

Δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον έχουν δυστυχώς και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, πάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως η επιβάρυνση με ασύμβατες δραστηριότητες  των προστατευόμενων  περιοχών (δίκτυο Natura 2000), η εκχέρσωση των δασικών εκτάσεων, η μείωση των αποστάσεων από το αιγιαλό των κατασκευών των τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων που καταστρατηγούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κράτος δικαίου  ενώ  θέτουν και θέματα συνταγματικότητας. Με τα θέματα αυτά θα ασχοληθούμε σε άλλη ευκαιρία. Τώρα, εκείνο που χρειάζεται είναι η αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την υπεράσπιση των κρίσιμων περιβαλλοντικών αγαθών, όπως το νερό, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ζωή και επιβίωση και μάλιστα σε περίοδο κλιματικής  κρίσης.

Για το ΙΚΙ
Ηλίας Μπεριάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ