Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Παρουσίαση των βιβλίων του Ραϋμόνδου Αλβανού στο Αργοστόλι

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

«Ο ελληνικός εμφύλιος Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες»

και

«Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες Κράτος και Πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου»

του Ραϋμόνδου Αλβανού

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Κεφαλληνίας και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν το Σαββατο 10 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο ελληνικός εμφύλιος» και «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες».

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

• Κώστας Πετράκης, Κοινωνιολόγος, Λέκτορας, Τμ. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Ηλίας Τουμασάτος, Δρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός

και ο συγγραφέας των βιβλίων Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δώρα Ζαφειράτου, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Τμήματος Κεφαλληνίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο πλαίσιο μιας σειράς παρουσιάσεων των βιβλίων του, ο Ραϋμόνδος Αλβανός συστήνει τα βιβλία του «Ο ελληνικός εμφύλιος» και «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες» στο Αργοστόλι, για να συζητήσουμε μαζί του θέματα όπως η σημασία της Ιστορίας στο παρόν, ο παραδοσιακά έντονος διχασμός των Ελλήνων, η επίδραση του Εμφυλίου στη σημερινή εποχή κ.ά.

Με το έργο του ο συγγραφέας απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση, «μια ευκαιρία αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους». Πρόκειται για μια διαδικασία αυτογνωσίας χρήσιμη τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.