Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
15 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ερώτηση για την δυνατότητα μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα σπίτια της «Αρωγής» σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Ερώτηση για την δυνατότητα μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα σπίτια της «Αρωγής» σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Κάθε Αύγουστο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη επανέρχονται οι μνήμες από τους σεισμούς του 1953. Μια βασική συνέπεια των σεισμών για το δομημένο περιβάλλον στις πόλεις και τα χωριά μας, είναι τα γνωστά σε όλους σπίτια της «Αρωγής». Κατοικίες που χτίστηκαν με αντισεισμικές προδιαγραφές και με σχέδια και επίβλεψη από κρατικές υπηρεσίες.

Με τον νόμο 5045/2023 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπεται δυνατότητα μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για οικοδομές που ασφαλίζονται έναντι κινδύνου σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ωστόσο δεν ασφαλίζουν οικοδομές κατασκευασμένες προ του 1960 έναντι κινδύνου σεισμού, με το σκεπτικό ότι τότε δεν υπήρχε εγκεκριμένος αντισεισμικός κανονισμός, κάτι που δεν θα έπρεπε να ισχύει για οικοδομές που σχεδίασαν και κατασκεύασαν κρατικές υπηρεσίες με αντισεισμικές προδιαγραφές στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη στο διάστημα 1953-1960.

Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσα ερώτηση (Α.Π. 369/7-8-2023) προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη για τη δυνατότητα ασφάλισης κατοικιών με οικοδομικές άδειες προ του 1960 στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με εγκεκριμένη μελέτη και επίβλεψη κατασκευής από κρατικές υπηρεσίες.

Η πρόταση ανήκει στον συμπατριώτη μας Τοπογράφο-Μηχανικό κ. Βασίλη Πινιατώρο και θεωρώ ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τα νησιά μας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης στο σύνδεσμο: https://shorturl.at/AB078

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται