Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
31 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΛΑΣΥ Ληξουρίου: Προϋπολογισμός Δήμου Ληξουρίου – Εχθρικός για το Λαό, «χρυσάφι» για τους Ομίλους.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ψήφισε έναν ακόμη προϋπολογισμό για το 2024, αυστηρά προσαρμοσμένο στις αντιλαϊκές επιδιώξειςτου κυβερνητικού δημοσιονομικού πλαισίου, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνοντας στο περιθώριοτις οξυμένεςανάγκες του λαού της Παλικής.

Η Δημοτική Αρχή Κατσιβέλη, αφού δε βρήκε να πει έστω και μια κουβέντα για την συστηματική και προκλητική περικοπή της θεσμοθετημένης κρατικής χρηματοδότησης (πάνω από 62%) προς τους Δήμους (από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ προεξάρχουσας της σημερινής της Ν.Δ), ενσωμάτωσε απευθείας τις επιδιώξεις των ομίλωνπου διεκδικούν αρκετά εκατομμύρια ευρώγια έργα και δράσεις που δρομολογούνται στον Δήμο ακόμη και με όρους δανεισμού. Τα «ευφυή συστήματα αντιμετώπισης της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών» (1,5 εκατ.), τα ψηφιακά υδρόμετρα την ώρα που ο λαός της Παλικής στερείται επαρκούς και καθαρού νερού (1,2 εκατ.), οι υποδομές ηλεκτροκίνησης (1,3 εκατ.),η «μικροκινητικότητα» (ηλεκτρικά ποδήλατα- 250χιλ. ευρώ), οι δράσεις με το ΕΚΠΑ στα πλαίσια της ΟΧΕ (800 χιλ.ευρώ) κ.ά., είναι μερικά από τα «έργα» και τις «προτεραιότητες» που θα σπρώξουν αρκετά εκατομμύρια στα παγκάρια των πολυεθνικών και των «τρωκτικών» την ίδια ώρα που οι πιεστικές λαϊκές – κοινωνικές ανάγκες μένουν στο περιθώριο.

Οσυγκεκριμένος προϋπολογισμός επιδιώκει (και με βάση τις πάνω από 200 αρμοδιότητες που δόθηκαν στους Δήμους, με τις ρυθμίσεις του «Κλεισθένη Ι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες της ΝΔ), να αναληφθούν κρατικές –κοινωνικές ευθύνες από τον Δήμο προκειμένουνα εξοικονομηθούνκρατικοί πόροι για να επιδοτηθούν παραπέρα οι όμιλοι, και μάλιστα κάποιες από αυτές (τις ευθύνες) με όρους εμπορευματοποίησης και επιχειρηματοποίησης (π.χ. στο νερό με την αφαλάτωση, στα σκουπίδια με την διαχείριση ΦΟΔΣΑ- ΕΔΑΚΙ  κ.ά.),

Ενώ γίνεται το παραπάνω «πάρτι» των ομίλων, η φετινή χρηματοδότηση των Δήμων έφτασε μόλις τα 2,2 δισ.(είχε προϋπολογιστεί στα 8,3 δισ . ευρώ δηλαδή 5,9 δισ. ευρώ λιγότερα!!!). Ειδικά για τον Δήμο Ληξουρίου η τακτική κρατική χρηματοδότηση αγγίζει μόλις το 1,64 εκατ.,όταν μόνο για τα λειτουργικάέξοδά του απαιτούνται6,5 εκατ.ευρώ !!!

Το παραπάνω έλλειμμα έρχεται να καλύψει, εκτός των άλλων, η τοπική φορολογία (ανταποδοτικά τέλη) για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες που ακουμπά το 1,63 εκατ. και μάλιστα την ώρα που τα ανείσπρακτα χρέη παρελθόντων ετών προς τον Δήμο φθάνουν τα 2.310.671εκατ !!!!Ο ισχυρισμός της Δημοτικής Αρχής ότι τα τέλη δεν αυξάνονται, καθώς είναι ίδια με τα περσινά, είναι τουλάχιστον κοροϊδία μια και ο πληθωρισμός καιτο κόστος ζωής, κυρίως στα τρόφιμα,έχουν ανέβει δραματικά και κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα και τις αναιμικές αυξήσεις.

Όμως τον συγκεκριμένο προϋπολογισμόδεν τον χαρακτηρίζει μόνο η οικονομική ασφυξία αλλά και η επιλεξιμότητα των έργων που προωθούν και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τοπικά, κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα. Στο τεχνικό πρόγραμμα που ψήφισε η Δημοτική Αρχή στραγγαλίζεται κάθε προοπτική να δρομολογηθούν έργα που αφορούν την ασφάλεια του λαού (αντιπυρική – αντιπλημμυρική – οδική, απορρίμματα, υγεία, δημόσιες – δημοτικές υποδομές, υποδομές παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, υποδομές και δράσεις για τα χωριά της Παλικής, υποδομές ανάκτησης της αναγκαίας ποσότητας και ποιότητας νερού με λιμνοδεξαμενές και όχι με την κοστοβόρα αφαλάτωση, εκσυγχρονισμός και επέκταση του βιολογικού και του δικτύου αποχέτευσης, βοήθεια στον πρωτογενή τομέα, υποδομές και δράσεις στον αθλητισμό (γήπεδα αθλοπαιδιών, κολυμβητήριο  κ.ά.), στον πολιτισμό και την ερασιτεχνική δημιουργία (υπαίθριο θέατρο, ενίσχυση σωματείων  κ.ά.), στο λιμάνι, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κ.ά.

Ενδεικτικές και συνάμα προκλητικές μετά την βροχή εκατομμυρίων στις διάφορες πολυεθνικές, είναι και οι μηδενικές ή ισχνές χρηματοδοτήσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός για ανάγκες όπως, τα είδη ατομικής προστασίας εργαζομένων (3 χιλ.ευρώ!!!), επείγουσες εργασίες αντιπυρικών ζωνών (20 χιλ.!!!), επιδότηση αθλητικών σωματείων (15χιλ.!!!), χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών β/θμιας (10χιλ.!!!) και α/θμιας (15 χιλ. !!!), σχολικές καθαρίστριες (60 χιλ.) κ.ά.

Στον αντίποδα των παραπάνω σχεδιασμών οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε τον φοροεισπρακτικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό και απαιτήσαμε,την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την απόδοση των παρακρατηθέντων στους Δήμους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα κενά, μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων (κατηγορίες συνδημοτών που ανάλογα μεκριτήρια να απαλλαγούν κατά 100% ή να μειωθούν κατά 50% από τα δημοτικά τέλη, κρατική χρηματοδότηση για το τέλος ταφής απορριμμάτων,έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, υποδομές παιδείας, υγείας, πολιτισμού , αθλητισμού, κοινωνικής πρόνοιας, ειδικά μέτρα για τα χωριά της Παλικής και τους κατοίκους τους (οδική ασφάλεια, δημοτική συγκοινωνία  κ.ά.).

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον Δήμο μαςνα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι ανάγκη τώραμέσα από τους φορείς του λαϊκού κινήματος να αντισταθούν, να οργανωθούν καινα βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονωναναγκών, να σφυρηλατήσουν την λαϊκή συμμαχίαπου θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις το δίκιο και την προκοπήτους.

Ληξούρι 03/02/2023                             ΗΛαϊκή συσπείρωση στον Δήμο Ληξουρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ