Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023
21.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δυο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στην Κεφαλονιά με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                          
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                                      
28-07-2020
Τηλ.: 26613.61572
email: press2@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 – 2020» οι πράξεις «ΑΝΑΔΕΙΞΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΒΑΛΑΝΕΙΟΥ, ΚΡΗΝΑΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝΛΕΙΨΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΛΟΥΤΡΟ” ΣΑΜΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» με απόφαση της  Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ΡόδηςΚράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Το πρώτο έργο προϋπολογισμού , 1.358.000ευρώ αφορά στη στερέωση, προστασία και ανάδειξη του εντυπωσιακούρωμαϊκού λουτρού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Σάμης.

Η πράξη προβλέπεται να υλοποιηθεί με δύο υποέργα. Το υποέργο1 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποίηση και εφαρμογή μελέτης συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης του βαλανείου και του κρηναίου, τη συντήρηση κινητών ευρημάτων που τυχόν προκύψουν από τις αποχωματώσεις, μελέτες περίφραξης αρχαιολογικών χώρων και κατασκευής θυρών εισόδου επισκεπτών και εφαρμογή τους, μελέτες διαμόρφωσης διαδρομών επισκεπτών, προσβάσιμων και από ΑμεΑ, ευπρεπισμό αρχαιολογικού χώρου, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σε γραφή Brailleκ.α.

ΤοΥποέργο 2 αφορά στην κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης που είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των διερχομένων πεζών και οχημάτων αλλά και του μνημείου.

Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 30/12/2022.Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ρωμαϊκή Έπαυλη Αγίας Ευφημίας

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 327.800ευρώ, αφορά στην ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος διαμορφωμένος,επισκέψιμος και λειτουργικός, με το μνημείο προστατευμένο με στέγαστρο, και τα κατάλοιπα της έπαυλης στερεωμένα καιαποκατεστημένα.

Η Ρωμαϊκή έπαυλη βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού του οικισμού της Αγίας Ευφημίας. Πρόκειται για τμήμα έπαυλης πουχρονολογείται στους Ρωμαϊκούς/Υστερορωμαϊκούς Χρόνους.

Για την προστασία των οικοδομικών λειψάνων της έπαυλης και την ανάδειξή της, μετά μάλιστα και τηναποκατάσταση των ψηφιδωτών δαπέδων στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2000 -2006, κρίνεταιαπαραίτητο να κατασκευασθεί στέγαστρο, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Η κατασκευή του στεγάστρου προϋποθέτει τηντεκμηρίωση του μνημείου με σύγχρονα στη διάθεση της Επιστήμης μέσα, στερέωση τοίχων και ψηφιδωτών δαπέδων, καθαρισμούς τουχώρου από τη βλάστηση και αποχωματώσεις.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σταύρος Τραυλός εκδήλωσαν την μεγάλη ικανοποίησή τους για την θετική εξέλιξη στην αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων, τα οποία θα προσδώσουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική ταυτότητα και την ελκυστικότητα της Κεφαλονιάς.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται