Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
13.7 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για τη στοχοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ακύρωση προγραμματισμένων συναυλιών και παραστάσεων σ’ όλη τη χώρα

Ο Πολιτισμός έχει υποστεί από την πανδημία ένα τεράστιο πλήγμα, αντίστοιχης έντασης και διάρκειας με τον τουρισμό. Έτσι, ζούμε ένα «παράδοξο». Ο Πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, όμως, οι άνθρωποί του αντιμετωπίζουν ένα επείγον ζήτημα επιβίωσης και μαζί με αυτούς κινδυνεύει η ίδια η πολιτιστική δημιουργία.

Η ανταπόκριση της κυβέρνησης υπήρξε από την αρχή απογοητευτική. Με πρωταγωνίστρια την υπουργό Πολιτισμού, η κυβέρνηση επέδειξε αδιαφορία και σε πολλές περιπτώσεις έπαρση και εχθρική στάση απέναντι στους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες. Επικράτησε η προχειρότητα και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, με καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα που απέκλεισαν από την όποια στήριξη μεγάλο αριθμό εργαζομένων και πενιχρή χρηματοδότηση που ωχριά μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον δεν χάνουν ευκαιρία για σκηνοθετημένα στιγμιότυπα φτηνής επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, με πιο πρόσφατο κρούσμα τις παραστάσεις στην Επίδαυρο.

Τώρα, δυστυχώς, η πορεία της πανδημίας έχει δυναμική δεύτερου κύματος, με ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καθημερινά εξαιτίας των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών. Για μια ακόμα φορά ο Πολιτισμός επιλέγεται ως η εύκολη λύση, με την απαράδεκτη στοχοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, ώστε να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπονται συναυλίες με κοινό πάνω από 100 άτομα, ανεξαρτήτως της χωρητικότητας των χώρων όπου πραγματοποιούνται, αντιμετωπίζοντας τις οργανωμένες και πλήρως ελεγχόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις σαν ανεξέλεγκτα πάρτι σε beachbar. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ακολούθησε μια αλυσίδα ακυρώσεων συναυλιών και παραστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, που έφτασε μέχρι και στην ακύρωση ολόκληρων Φεστιβάλ, όπως τα Αισχύλεια στην Ελευσίνα. Πουθενά δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποζημίωση των καλλιτεχνών και των υπόλοιπων συντελεστών.

Την ίδια στιγμή που η πληρότητα στα αεροπλάνα είναι 100% και στα πλοία 85%, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα σχολεία με τάξεις των 25 μαθητών, η κυβέρνηση βάζει «τιμωρία» στον Πολιτισμό χωρίς καμία αιτία, καθώς τα προκαθορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν υποδειγματικά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα: προσεκτική διαμόρφωση των χώρων με θέσεις καθημένων, πληρότητα 75%, αποστάσεις, αυστηρή χρήση μάσκας, ύπαρξη αντισηπτικών, ελεγχόμενη προσέλευση και αποχώρηση χωρίς συνωστισμό.

Εξαιτίας των απαράδεκτων κυβερνητικών χειρισμών, είναι ορατός πια ο κίνδυνος να ακυρωθούν τα πάντα, δίνοντας σε έναν ολόκληρο κλάδο τη χαριστική βολή της οικονομικής καταστροφής, με χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους να χάνουν τη μοναδική βραχυπρόθεσμη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα, η χώρα οδηγείται σε «πολιτιστικό νεκροταφείο».

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, και πάλι κατώτερη των περιστάσεων, τηρεί σιγή ιχθύος και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Παρά τις αγωνιώδεις ανακοινώσεις και επιστολές των σωματείων, η υπουργός χαμένη στο δικό της σύμπαν πραγματοποιεί «αρχαιολογική» περιοδεία. Επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου πολιτισμού, για τον οποίο επιδεικνύει ξανά προκλητική αδιαφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή επεξεργάστηκε και κατέθεσε ευρεία δέσμη προτάσεων για την ουσιαστική στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τον Πολιτισμό οι επιλογές της, καλούμε την κυβέρνηση τουλάχιστον να διασφαλίσει τα παρακάτω.

· Αποζημίωση για τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές των παραστάσεων που ακυρώθηκαν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά.

· Πραγματοποίηση των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων και των Φεστιβάλ με παράλληλη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

· Έγκαιρη διαμόρφωση πλαισίου υγειονομικών κανόνων για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον Πολιτισμό, τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

· Διαρκές καθεστώς στήριξης για το σύνολο των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του Πολιτισμού μέσα στο αναπόφευκτα συρρικνωμένο τοπίο του επόμενου διαστήματος.

Ταυτόχρονα, φέρνουμε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας ειδική συνεδρίαση της αρμόδια επιτροπής με την παρουσία των ειδικών επιστημόνων, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Κοινωνία και πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Να στηρίξουμε αυτούς που μας στηρίζουν ψυχικά και πνευματικά μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να τους ανταποδώσουμε την προοπτική και την ελπίδα που μας προσφέρουν για την επόμενη μέρα.

Τμήμα Πολιτισμού και Τομέας Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται