Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κουρής για υπογράφοντες της πρωτοβουλίας ΙΚΙ : “Αναλογίστηκαν ποτέ αν έχουν φέρει τον τόπο μας πολλά χρόνια πίσω;”

Με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της ΠΙΝ, Σωτήρης Κουρής, εκφράζει διαφορετική άποψη απ’ αυτήν του Ιδρύματος Κεφαλονιάς Ιθάκης για το τι πρέπει να γίνει με το αρχαιολογικό μουσείο στο Αργοστόλι. Μέχρι εδώ όλα καλά και απόλυτα σεβαστή η διαφορετική άποψη του κ. Κουρή.

Ωστόσο, αυτό που έκανε αίσθηση, είναι ότι ο κ. Κουρής δεν περιορίζεται απλώς στο να διατυπώσει τη δική του άποψη με τα όποια τεκμήρια ή τις όποιες μαρτυρίες (διασταυρωμένες ή αδιασταύρωτες) διαθέτει, αλλά απευθύνεται προς τους δεκάδες πολίτες που έχουν υπογράψει το αίτημα και καταφέρεται εναντίον τους με ερωτήματα-προκλήσεις και αδιανότητους χαρακτηρισμούς…

Γράφει ο κ. Κουρής :
“Οι αγαπητοί μου κυρίες και κύριοι υπογράφοντες , με όλο το σεβασμό που τρέφω προς όλους τους , αναλογίστηκαν ποτέ αν με τίς πράξεις ή τίς παραλήψεις τους έχουν φέρει τον τόπο μας πολλά χρόνια πίσω ;
Αναλογίστηκαν εάν έχουν αποτελματώσει καθε προσπάθεια για την πρόοδο αυτού του ευλογημένου τόπου μας ;
Αναλογίστηκαν εάν με τις πράξεις τους και από τίς θέσεις που έχουν διατυπώσει μέχρι τώρα έχει γίνει ένα μικρό έστω βήμα προόδου στον τόπο μας ;
Αποτέλεσμα της νοοτροπίας τους είναι το Αρχαιολογικό Μουσείου Αργοστολίου .”…

Προχωρά δε ένα βήμα παραπέρα, και ζητάει από τους υπογράφοντες ευθύνες για μία σειρά άλλων ανοικτών ζητημάτων του τόπου μας! Λες και αυτοί είναι ή ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση των νησιών μας και όχι ο ίδιος…
Γράφει χαρακτηριστικά και πάλι ο κ Κουρής :
“Εάν θέλουν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας και την ανάπτυξης του για δεν ασχολούνται να κάνουν Μουσείο το Λαογραφικό Μουσείο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος ;
Να εκπονήσουν και να υπογράψουν την μελέτη επεκτασης της Κοργιαλενειου Βιβλιοθήκης ;
Το Καστρο Αγίου Γεωργίου χρειάζεται συντήρηση και αποκατάσταση . Γιατί δεν αναλαμβάνουν να κάνουν την μελέτη Επισκευής , Συντήρησης και Αποκατάστασης του Κάστρου Αγίου Γεωργίου . Γιατί δεν ενδιαφέρονται να αποκασταστήσουν το Μυκηναϊκό τοίχος και την Ακρόπολη της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ .
Γιατί δεν ενδιαφέρονται για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου ;
Και με το κύρος τους , την δυναμική τους και την επιστημοσύνη τους και την δωρεάν προσφορά τους να επέμβουν για να αποκατασταθούν όλα αυτά , επι τέλους .
Γιατί η σεβαστή ομάδα τους , δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες , αλλά κριτικάρει και αμφισβητεί κάθε προσπάθεια που δεν τής αρέσει ;”

Δεν ξέρουμε με ποια διάθεση έγραφε τα παραπάνω ο κ. Κουρής και αν τα εννοεί σοβαρά ή απλώς ειρωνεύεται, αλλά σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι ότι αυτός ήταν Αντινομάρχης στη Νομαρχία Λευκαδίτη(2002-2006), αυτός ήταν χωρικός Αντιπεριφερειάρχης επί Περιφερειάρχη Σπύρου(2010-2014) και αυτός είναι τώρα θεματικός Αντιπεριφερειάρχης μαζί με την Περιφερειάρχη Κράτσα(2019-2023)…

Συνεπώς αποτελεί πρόκληση το να ζητάει ευθύνες από τους πολίτες και τους πανεπιστημιακούς που διέπραξαν το “αδίκημα” να έχουν άλλη άποψη από τον ίδιο!

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι οι χαρακτηρισμοί στο τέλος του κειμένου του όπου γράφει : “Αφουγκραστήτε τον απλό λαό του τόπου μας και προσαρμοστήτε στίς συνθήκες . Ο πολιτισμός μας είναι λαϊκός και όχι ελιτίστικος . Τολμήστε να υπερβείται τον εαυτό σας .”…

Αυτό το τελευταίο, είπαμε να το αφήσουμε χωρίς σχόλιο και στην κρίση του κάθε συμπολίτη μας…

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Κουρή :

Έχω ασχοληθεί πολύ κατά το παρελθόν με την αποκατάσταση του Αρχαιολογικου Μουσείου Αργοστολίου τόσο σαν Αντιπεριφερειαρχης που διαχειρίστηκα του Σεισμούς του 2014, όσο με δημοσιευσεις στον τύπο και με σχετικές επερωτήσεις στον κ Περιφερειάρχη κατά την περίοδο 2014-2019 που ήμουν στην Αντιπολίτευση της Περιφερειας Ιονίων Νήσων.
Σε όλες μου αυτές τις τοποθετήσεις είχα την άποψη , την οποία συνεχίζω να έχω , ότι χρειάζεται να γίνει ένα νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι μας.
Επειδη μετά το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού και της Υπουργού κ Μενδώνη από του Καλοκαίρι του 2019 για την λύση του θέματος με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολιου και τις άμεσες ενέργειες που έγιναν επ αυτού , βλέπω μία κινητικότητα από σεβαστούς σε μένα και στην κοινωνία πανεπιστημιακούς κυρίως συνανθρώπους μας και την αντίθεση τους στίς αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού .
Θα μου επιτρέψετε να έχω μια διαφορετική άποψη από τους υπογράφοντες το κείμενο του ΙΚΙ για την διατήρηση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολιου .
Πιστεύω ακράδαντα ότι μας διδεται η ευκαιρία να γκρεμιστεί το κτίριο αυτό και στην θέση του ,( εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάει σε άλλη θέση ), να ανεγερθεί ένα σύγχρονο κτίριο , αντισεισμικό , που θα φιλοξενήσει τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της Κεφαλονιάς .
Δεν είμαι ούτε Αρχιτεκτονας ούτε Πολιτικος μηχανικός όμως σεβόμουνα απόλυτα τον κορυφαίο αείμνηστο Τάκη Παυλάτο που μου έλεγε πάντα ότι « Σωτηρη το Μουσείο δεν έχει θεμέλια και σε δυνατό σεισμό θα κλονιστεί» , και έτσι έγινε στους πρόσφατους σεισμούς του 2014 , κλονίστηκε επικίνδυνα .
Είμαστε 6 χρόνια από τους σεισμούς του 2014 και παρ όλο το ενδιαφέρον πολλών για αποκατάσταση του κτιρίου , δεν έγινε απολύτως τίποτα . «Μηδέν εις το πηλίκον» .
Με όλο τον σεβασμό που τρέφω στους υπογράφοντες το κείμενο για την αξιοσύνη και επιστημοσύνη τους θα ήθελα να είχε γίνει η προσφορά τους κατα την διάρκεια των 6 χρόνων αδράνειας από τους σεισμούς του 2014 για την «Μελέτη Αποκατάστασης του Μουσείου Αργοστολιου».
Θα ήθελα και την υπογραφή τους για την μελέτη αποκατάστασης του Μουσείου . Θα ήθελα και το συνεχές ενδιαφέρον τους 6 χρόνια τώρα για να γίνει επιτέλους κάτι για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολιου. .
Οι αγαπητοί μου κυρίες και κύριοι υπογράφοντες , με όλο το σεβασμό που τρέφω προς όλους τους , αναλογίστηκαν ποτέ αν με τίς πράξεις ή τίς παραλήψεις τους έχουν φέρει τον τόπο μας πολλά χρόνια πίσω ;
Αναλογίστηκαν εάν έχουν αποτελματώσει καθε προσπάθεια για την πρόοδο αυτού του ευλογημένου τόπου μας ;
Αναλογίστηκαν εάν με τις πράξεις τους και από τίς θέσεις που έχουν διατυπώσει μέχρι τώρα έχει γίνει ένα μικρό έστω βήμα προόδου στον τόπο μας ;
Αποτέλεσμα της νοοτροπίας τους είναι το Αρχαιολογικό Μουσείου Αργοστολίου .
6 χρόνια τώρα πλήρη εγκατάλειψη και όταν το Υπουργείο Πολιτισμού με Υπουργό την κ Μενδώνη , δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του , διενεργώντας διερευνητική μελέτη για την στατικότητα του κτιρίου και οι μηχανικοί του αποφασίζουν , αυτό που αποφάσισαν , έρχονται οι σεβαστοί μου Υπογραφοντες , σαν οι ειδικοί να εκφράσουν την γνώμη τους .
Και συγκεκριμένα
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιας και Ιθάκης κατόπιν Υπουργικής εντολής και πίστωσης χρημάτων, ανέθεσε σε αναγνωρισμένα μελετητικά γραφείο με μακρά εμπειρία, τις κάτωθι μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019:
1. Αρχιτεκτονική και Στατική Αποτύπωση
2. Διερευνητικών εργασιών – εργαστηριακών ελέγχων
3. Γεωτεχνική έρευνα – μελέτη
Βάσει των μελετών αυτών διαπιστώθηκαν φθορές και αστοχίες στο δομικό σύστημα του κτηρίου και συγκεκριμένα,
1. συστηματική διαμήκης διάρρηξη των ακμών των εξωτερικών περιμετρικών υποστυλωμάτων στη βάση τους, με αποφλοιώσεις, έντονα οξειδωμένων έως και ανύπαρκτων πλέον, ράβδων οπλισμού και εικόνα αποσύνθεσης του δομικού ιστού , οι οποίες κυρίως οφείλονται στη φθορά του σχετικά αδύναμου και πορώδους σκυροδέματος και την ενανθράκωση του στον χρόνο και στο επιθετικό θαλάσσιο περιβάλλον.
2. συστηματική αστοχία σε όλες τις συνδέσεις των φυτευτών υποστυλωμάτων που συνδέουν το δεύτερο με το τρίτο επίπεδο της οροφής ισογείου, τόσο στη σύνδεση του υποστυλώματος με την πλάκα και τις σε μόνον μία διεύθυνση διατεταγμένες δοκούς των πλακών στέγασης (3ο επίπεδο), όσο και στη σύνδεση με τις διασταυρούμενες δοκούς του δεύτερου επιπέδου, στις οποίες εδράζονται.
Επί τόπου έλεγχοι και εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα βασικά υλικά δόμησης του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, στα στοιχεία από σκυρόδεμα και από σιδηρό οπλισμό.
( πραγματοποιήθηκαν καταστροφικοί έλεγχοι με τη λήψη πυρήνων σκυροδέματος και μη καταστροφικοί έλεγχοι με τη
εκτέλεση δοκιμών κρουσιμέτρου και υπερήχων), διαπίστωσαν ότι ,
α. Η ισοδύναμη κατηγορία σκυροδέματος είναι χαμηλότερη από C12/15 MPa
β. Το μέσο βάθος της ενανθράκωσης κρίνεται αρκετά εκτεταμένο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις απώλειας μάζας. Κατά συνέπεια η αντοχή του σκυροδέματος έναντι περιβαλλοντικών ή άλλων δράσεων χαρακτηρίζεται μειωμένη.
γ. Διαπιστώθηκε η οξείδωση του οπλισμού, ιδιαίτερα στις βάσεις των υποστυλωμάτων, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένες
αποφλοιώσεις, στην πλήρη αποκάλυψη του οπλισμού και στην περαιτέρω ταχύτερη διάβρωση του που φτάνει σε αρκετές θέσεις, έως και την ολική σχεδόν εξαλειψή του. Ακόμα και μεταγενέστεροι οπλισμοί σε προσπάθειες συντήρησης του κτιρίου με χρήση οπλισμένου gunite, έχουν επίσης διαβρωθεί.
Οι μελέτες εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν από την αρμόδια Τεχνική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ .
Η απόφαση λοιπόν του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι η ανέργεση ενός νέου κτιρίου με περισσότερους χώρους που θα έχει σαφώς σχέση με την Αρχιτεκτονικη του παλαιού κτιρίου.
Επειδη λοιπόν όλοι εμείς που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη του θέματος , θέλουμε πλήρη και οριστική λύση του προβλήματος.
Επειδη θελουμε τον χώρο που θα φιλοξενήσει τον πολιτισμό μας και τον Αρχαιολογικό πλούτο μας και τον θέλουμε τώρα , μακρυά από αγκυλώσεις και προσωπικές θελήσεις , μακρυά από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και προλήψεις , μακρυά από συμφέροντα και προσωπικότητες .
Επειδη ο απλός Αργοστολιώτης θέλει επι τέλους το Αρχαιολογικό του Μουσείο.
Επειδη οι μαθητές των σχολείων μας θέλουν να θα δουν τον Αρχαιολογικό πλούτο του τόπου τους και την Ιστορία τους. .
Επειδη πρέπει να δείξουμε και στους επισκέπτες μας την ιστορία του τόπου μας .
Επειδη πλέον το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης , του Υπουργείου Πολιτισμού και της Υπουργού κ Μενδώνη είναι έκδηλο και μετουσιώνεται σε αμεσες ενέργειες και πράξεις .
Διαφωνούμε με την ενέργεια που έχουν αναλάβει γιατί νομίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στο σταμάτημα κάθε προσπάθειας που έχει ήδη αρχίσει .
Εάν θέλουν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας και την ανάπτυξης του για δεν ασχολούνται να κάνουν Μουσείο το Λαογραφικό Μουσείο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος ;
Να εκπονήσουν και να υπογράψουν την μελέτη επεκτασης της Κοργιαλενειου Βιβλιοθήκης ;
Το Καστρο Αγίου Γεωργίου χρειάζεται συντήρηση και αποκατάσταση . Γιατί δεν αναλαμβάνουν να κάνουν την μελέτη Επισκευής , Συντήρησης και Αποκατάστασης του Κάστρου Αγίου Γεωργίου . Γιατί δεν ενδιαφέρονται να αποκασταστήσουν το Μυκηναϊκό τοίχος και την Ακρόπολη της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ .
Γιατί δεν ενδιαφέρονται για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου ;
Και με το κύρος τους , την δυναμική τους και την επιστημοσύνη τους και την δωρεάν προσφορά τους να επέμβουν για να αποκατασταθούν όλα αυτά , επι τέλους .
Γιατί η σεβαστή ομάδα τους , δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες , αλλά κριτικάρει και αμφισβητεί κάθε προσπάθεια που δεν τής αρέσει ;
Αγαπητοί και σεβαστοί μου υπογράφοντες , καθηγητές, φίλοι , αδελφοί και επισκεπτες της Κεφαλονιάς μας . Αφουγκραστήτε τον απλό λαό του τόπου μας και προσαρμοστήτε στίς συνθήκες . Ο πολιτισμός μας είναι λαϊκός και όχι ελιτίστικος . Τολμήστε να υπερβείται τον εαυτό σας .
Σωτήρης Κουρής
20/8/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ