ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821
Την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 8.30μμ, έγιναν τα εγκαίνια της αφιερωματικής ομαδικής έκθεσης για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με δημιουργίες εμπνευσμένες από τον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, το πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα και του διεθνούς “Βυρωνισμού” , στην Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ του Κώστα Ευαγγελάτου, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς .

Κύριος κορμός της έκθεσης ,που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Ευαγγελάτος, είναι τα λιθογραφικά ανάτυπα που απεικονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης , τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess (1792-1871) ενώ παράλληλα εκτίθενται γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini (1777-1850) καθώς και δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες, εκδόσεις, κοκ.
Με αυτό το τρόποη έκθεση εξελίσσεται σε ένα μεγάλο παζλ, οδηγώντας μας σε μία ιδανική, ρομαντική, αλληγορική και πολύγλωσση διαδρομή των ιδανικών του αγώνα του 1821 αλλά και της σύνδεσης αυτών με το Σήμερα.
Ιδιαίτερη χαρά αποτελεί η παρουσίαση έργων mail-art , που έστειλαν καταρτιζόμενοι από τα ΔΙΕΚ Νίκαιας και Γαλατσίου, της ειδικότητας «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Στέλλας Λιάτου, αρχαιολόγου- μουσειολόγου, δημιουργήματα που προσεγγίζουν την ιστορική μνήμη μέσα από σύγχρονες εικαστικές αφηγήσεις.

Εικόνα 2. Ο Κ. Ευαγγελάτος με έργο ailart
Η mailart αποτελεί ένα καλλιτεχνικό κίνημα που κορυφώθηκε στη δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ αλλά σύντομα απλώθηκε σε όλο τον κόσμο και επικεντρώνεται στην αποστολή μικρής κλίμακας έργων τέχνης μέσω του ταχυδρομείου. Οι επιστολές περιλαμβάνουν ζωγραφικά σκίτσα ή αυτοκόλλητα, κολάζ, ποιήματα, φωτογραφίες και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφραστεί κάποιος καλλιτεχνικά, σε μικρές διαστάσεις και με κοινή θεματολογία.
Σύμφωνα με τον Roy Johnson, τον πρώτο ουσιαστικά εκφραστή του κινήματος, η αλληλογραφία προσφέρει «έναν τρόπο να μεταφέρεις σε κάποιον ένα μήνυμα ή κάποια ιδέα που δεν είναι γλωσσική∙ δεν είναι μια αναμέτρηση δύο ανθρώπων. […]» [1]
Στα πλαίσια του μαθήματος Στοιχεία Μουσειολογίας που διδάσκει η Στέλλα Λιάτου στα ΔΙΕΚ Γαλατσίου και Νίκαιας, στην ειδικότητα Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, και ειδικά στην ενότητα «Μουσειακή έκθεση- Ιστορική εξέλιξη και στάδια σχεδιασμού», αναδύθηκε αυθόρμητα η επιθυμία για δημιουργία μιας έκθεσης, μιας έκθεσης που θα αποτελούσε μικρή ανάσα χαράς ως αντίβαρο στο άγχος μιας χρονιάς που βάραινε κάτω από αριθμούς κρουσμάτων και ανατροπή της γνωστής καθημερινότητας.
Με την συμβολή και την συμβουλή του Κώστα Ευαγγελάτου, σύγχρονες ματιές , αυθόρμητες και πηγαίες προσεγγίζουν τα ιδανικά του ’21 και παρουσιάζονται στην μεγάλη αυτή έκθεση , που θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Γιατί , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε άρθρο του ο καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος , «Η mailart στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στην αισθητική επικοινωνία με παγκόσμια εμβέλεια».[2]
Ένα μεγάλο Ευχαριστώ από τους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους:
Όλγα Ιωαννίδου
ΛέταΚότσαλη
Σοφία Μάλλιου
Βασίλης Νικάκης
Κώστας Πίκουλος
Στέλλα Οδ. Λιάτου
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Μουσειολόγος
[1] Χάρτης 32, Έλενα Κουτριάνου, Αύγουστος 2021
[2]https://diafaneia.eu/mail-art-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CF%80-2/

Έργο 1. «Μνήμη» , Όλγα Ιωαννίδου

Έργο 2. «Μήνυμα», Λέτα Κότσαλη

Έργο 3. «Έλληνας» , Λέτα Κότσαλη

Έργο 4. «Ελευθερία και Δεσμευμένη Ελευθερία» , Λέτα Κότσαλη

Έργο 5. « Το ξεχασμένο Ηρώον των Αγωνιστών του 1821» , Κώστας Πίκουλος

Έργο 6. «Ηρώον του 1821. Λεξιλογικόν» , Κώστας Πίκουλος

Έργο 7. «Απελευθέρωση» , Σοφία Μάλλιου και Βασίλης Νικάκης

‘Εργο 8. «Ο στόχος», Σοφία Μάλλιου και Βασίλης Νικάκης

Έργο 9. «Ελευθερία», Σοφία Μάλλιου και Βασίλης Νικάκης

Έργο 10. «Γυναίκες του ‘21» , Σοφία Μάλλιου και Βασίλης Νικάκης