Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
15 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ι.Μ. Σισσίων Κεφαλληνίας και η ημιτελής αποκατάσταση του καθολικού | Επιστολή ΠΣ Μουσάτων

Ανοικτή επιστολή
Κεφαλονιά, Αργοστόλι, 04 Οκτωβρίου  2021
Προς :  Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο Αργυρό,
Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενο Ι. Μονής Σισσίων Φώτιο Γαβριελάτο,
Κοινοποίηση : αξιότιμο κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος

αξιότιμη Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία  Λίνα Μενδώνη
αξιότιμο κύριο Κυριάκο Βελόπουλο πρόεδρο της κ.ο.Ελληνικής Λύσης
αξιότιμη Περιφεριάρχη Ιονίων νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα
αξιότιμο Βουλευτή Κεφαλονιάς κύριο Παναγή Καππάτο
αξιότιμο Δήμαρχο Αργοστολίου κύριο Θεόφιλο Μιχαλάτο
M.M.E
ecclesia.protocol@gmail.com

Θέμα: Ι.Μ. Σισσίων Κεφαλληνίας και η ημιτελής αποκατάσταση του καθολικού

Σεβασμιώτατε, Πανοσιολογιώτατε

Εκπροσωπούντες,όπως ήδη γνωρίζετε, το πολιτιστικό σύλλογο Μουσάτων Κεφαλονιάς και τη κοινότητα, σας απευθύναμε επιστολή την έκτη Ιουλίου τρέχοντος έτους με την οποία ασς απευθύνουμε έκκληση για την ουσιαστική και έμπρακτη συνδρομή σας για την μέλλουσα, υπό των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, αναστήλωση του προσεισμικού καθολικού της παλαίφατης Ι.Μ.Σισσίων Κεφαλληνίας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν τύχαμε ουδεμίας απάντησής σας, ως ωφείλατε, γεγονός  που μας λυπεί αλλά και προβληματίζει!

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε σαν έσχατη κίνηση να απευθύνουμε δημόσια ανοικτή επιστολή ούτως ώστε να γνωστοποιηθεί το ζήτημα.

Συνημμένη και η αρχική επιστολή

Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσάτων « Το Τραπεζάκι»

Ο Πρόεδρος

Γεράσιμος  Αναστασίου Μινέτος

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μουσάτα  06 Ιουλίου 2021

Προς:1)  Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο Αργυρό,

2) Αρχιμανδρίτη Φώτιο Γαβριελάτο, Ηγούμενο Ι. Μονής Σισσίων

Θέμα: εσωτερική  αποκατάσταση προσεισμικού καθολικού Ι.Μ. Σισσίων

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κεφαλληνίας κ.Δημήτριε,

Πανοσιολογιώτατε Ηγούμενε κ.Φώτιε,

όπως γνωρίζετε σύντομα θα ξεκινήσουν, με μέριμνα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και με πόρους από το ΕΣΠΑ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι εργασίες αποκατάστασης ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της Κεφαλληνίας αλλά και των Ιονίων Νήσων που είναι   το παλαιό καθολικό της παλαίφατης ιεράς μονής Σισσίων. Το έργο αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και θεωρούμε ότι όλοι μας, στο μέτρο που μας αναλογεί, οφείλουμε να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή υλοποίησή του.

Η εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) μελέτη αποκατάστασης του παλαιού και ημικατεστραμμένου  από τους σεισμούς του 1953 καθολικού, προβλέπει την αποκατάσταση του κτηρίου στην προσεισμική του μορφή, με επανένταξη σε αυτό πλήθους αρχιτεκτονικών μελών που εντοπίστηκαν κατά την αρχαιολογική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου του. Αντιθέτως, το εσωτερικό του καθολικού προβλέπεται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με νέα υλικά, δεδομένου ότι το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και άλλα αυθεντικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του προσεισμικού καθολικού έχουν ενσωματωθεί στον μετασεισμικό καθολικό ή ακόμα, δεν εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα από τους μελετητές.

Το έργο, όμως, που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει, προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία που αν καταλλήλως αξιοποιηθεί μπορεί να δώσει την δυνατότητα ανασύστασης του εσωτερικού χώρου του μνημείου στην αυθεντική, προσεισμική του μορφή.

Για να καταστεί αυτό εφικτό είναι αναγκαίο να ληφθούν εγκαίρως γενναίες αποφάσεις, ώστε το τέμπλο, αρχιτεκτονικά μέλη, λίθινα ανάγλυφα και γενικώς στοιχεία του προσεισμικού καθολικού που έχουν διασωθεί, οπουδήποτε και εάν αυτά ευρίσκονται, να επιστρέψουν και να επανενταχθούν στο υπό αναστήλωση μνημείο.

Προσωπικά υμείς, Σεβασμιώτατε, ως διάδοχος του Αποστόλου Παύλου στον Αποστολικό Θρόνο της Κεφαλληνίας αλλά και υμείς,Πανοσιολογιώτατε,ως διάδοχος  του Αγίου Φραγκίσκου και ως ηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Σισσίων, φρονούμε ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η δική σας στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια που είναι κεφαλαιώδους  σημασίας. Με την δική σας συνδρομή, το καθολικό της παλαιάς Μονής Σισσίων μπορεί όχι μόνον να ανακτήσει την προσεισμική του αίγλη και λάμψη αλλά και να καταστεί κορυφαίο μνημείο των Επτανήσων.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να απευθύνετε επιστολή στον κύριο Σταύρο Τραυλό  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Διοικητήριο, ΤΚ 28100, Αργοστόλι,Κεφαλονιά.  antipin.kef@pin.gov.gr και στον κύριο Θεμιστοκλή Βλαχούλη,Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων,Τζιραίων 8-10,117 42, Αθήνα. dabmm@culture.gr εις την οποίαν θα αναγράφετε ότι τα παρακάτω  ιερά αντικείμενα λατρείας που ευρίσκονται στο νέο καθολικό της Ι.Μ.Σισσίων  ή και αλλού, απεριφράστως συναινείτε να μεταφερθούν εκεί που ανήκουν δηλαδή στο υπό αναστήλωση παλαιό καθολικό της Μονής Σισσίων. Η αποστολή της επιστολής με την συγκατάθεσή σας για την επιστροφή των παρακάτω αναγραφομένων δέον να έχει τελεσθεί έως την 16 τρέχοντος, γιατί πρέπει εντός ολίγων ημερών να γίνει η πρόσθετη μελέτη για να ενταχθούν στο υπό αναστήλωση καθολικό.

Αναφέρουμε εν συντομία τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία που ανήκουν στο παλαιό προσεισμικό καθολικό και τώρα ευρίσκονται στο νέο καθολικό και είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

Αναλυτικά:

 • Σκαλινάδες λίθινες( σολέας και περίζωμα όπου βρίσκονται  εδρασμένα τα στασίδια)
 • Τέμπλο
 • Γυναιτίκι (γυναικωνίτης)
 • Αρμάρι (πιθανόν παλιά χρήση για παγκάρι)
 • Κιβώριο ξυλόγλυπτο  Άγιας Τράπεζας
 • Δικέφαλος αετός λίθινος
 • Σταυρός του τέμπλου –επίστεψη- που ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο  Αργοστολίου επιτοίχιος  κοντά στην ξύλινη εσωτερική κλίμακα
 • Εσταυρωμένος
 • Εικόνες
 • Ξυλόγλυπτη ουρανία
 • Μικρή εικόνα της Παναγίας του κρατεί το θείο βρέφος
 • Κέντημα που ευρίσκεται στην γκράν σάλα του νέου μοναστηριού σε σχήμα σταυρού
 • Διακοσμητικοί ημικίονες ξύλινοι που βρίσκονται στους πλαϊνούς τοίχους του νέου καθολικού και είναι  περισσότεροι από 21..
 • Εικόνα επτανησιακής σχολής με τους 3 αγίους των Επτανήσων
 • Εκκλησιαστικός πίνακας με το Χριστό που διώχνει τους εμπόρους από το ναό.
 • Επτανησιακής σχολής εικόνα με περίτεχνη ξυλόγλυπτη κορνίζα επιχρυσωμένη που απεικονίζει την σκηνή της αναλήψεως και Ρωσική εικόνα και Εικόνα με ένθρονο Άγιο Σπυρίδωνα.

Εκπροσωπούντες τους πολιτιστικούς Νοτίου Κεφαλονιάς και τις κοινότες των αντίστοιχων χωριών

Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσάτων « Το Τραπεζάκι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,393ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται