Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
21 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Απόφαση σταθμός: Παραχώρηση του Μουσείου Ληξουρίου στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

ΟΜΟΦΩΝΑ «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

        Με ομόφωνη απόφασή του (1 Μαρτίου 2022) το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου, μετά από σχετική πρόταση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, δέχτηκε να παραχωρήσει το ιδιοκτησίας του κτήριο του λεγόμενου Μουσείου Ληξουρίου για τριάντα (30) χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας, για να στεγαστεί εκεί και μετά την επισκευή του παλαιού κτηρίου της Ιακωβατείου η  Βιβλιοθήκη, καθώς το παλαιό κτήριο της Ιακωβατείου μετά την αποκατάστασή του προτείνεται να λειτουργήσει ως Μουσείο– Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη.

        Θερμά ευχαριστούμε τον δήμαρχο κ. Γ. Κατσιβέλη και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων για τη θετική τους ανταπόκριση στο αίτημά μας. Μένει τώρα να συμφωνήσει με την παραπάνω απόφαση και το Υπουργείο Παιδείας.

          Με την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης δε θα αργήσει να δημιουργηθεί στο Ληξούρι, όπως σημειώναμε στην πρότασή μας, ένα δίπολο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από τη δυναμική αξιοποίηση δύο εμβληματικών κτηρίων της πόλης, ενός παλαιού, του αρχοντικού των Τυπάλδων Ιακωβάτων, που θα λειτουργήσει ως Μουσείο-Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη, και ενός σύγχρονου, του λεγόμενου Μουσείου Ληξουρίου, που θα λειτουργήσει ως Βιβλιοθήκη.

          Καλούμε τους φίλους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και κάθε φιλοπρόοδο συμπατριώτη να στηρίξει αυτήν την προσπάθειά μας.

●  ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ

     Στο τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η καταλογογράφηση άλλων 4.000 νέων τίτλων βιβλίων. Εμπλουτισμένος ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) της Ιακωβατείου με τα νέα βιβλία, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.

●  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

    Γνωστοποιούμε σειρές και άλλων περιοδικών, που είναι ήδη διαθέσιμα στο αναγνωστικό μας κοινό:

Ακτίνες: από το τχ. 473 (Ιούλ.-Σεπτ. 1986) μέχρι το τχ. 706 (Δεκ. 2009),

Η Εύγερος Κεφαλονιάς: από το τχ. 1 (Γεν.-Μάρτ. 2005) μέχρι το τχ. 64 (Οκτ.-Δεκ. 2020),

The Economist: τα περισσότερα τεύχη των ετών 1980, 1981, 2007 και 2008,

The Scientist: τα περισσότερα τεύχη των ετών 2003 και 2004,

New Scientist: τα τεύχη των ετών από το 2003 μέχρι το 2008,

Popular Medicine της «Καθημερινής»: από το τχ. 4 (Μάιος 2003) μέχρι το τχ. 94 (Νοέμβριος  2010),

Καρδιά και Αγγεία: από το τχ. 1 του 1ου τόμου (Ιαν.-Φεβρ. 1996) μέχρι το τχ. 3 του 25ου τόμου (Ιούλ.-Σεπτ. 2020),

Φωτογράφος: από το τχ. 126 (Ιαν. 2004) μέχρι το τχ. 213 (Σεπτ. 2011),

Εθνική Αντίσταση: από το τχ. 34 (Μάρτ. 1983) μέχρι το τχ. 186-187 (Απρ.-Σεπτ. 2020),

Αντί: με νέες προσκτήσεις η σειρά διαμορφώνεται ως εξής: από το τχ. 1 (Σεπτ. 1974) μέχρι το τχ. 61 (Δεκ. 1976), από το τχ. 196 (Ιαν. 1982) μέχρι το τχ. 277 (Δεκ. 1984), από το τχ. 351 (Απρ. 1987) μέχρι το τχ. 444 (Αύγ. 1990) και αρκετά τεύχη  μέχρι το τχ. 919 (2008).

●  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

          Η τρίτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα έχει ως θέμα της το σχηματισμό και την εξέλιξη της Γης. Θα μιλήσει η Παρασκευή Βασάλα, πτυχιούχος Γεωλογίας, δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022, 8 μ.μ. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

●  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

●  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

         Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας για τη δωρεά βιβλίων και περιοδικών, με τα οποία εμπλουτίζεται η Βιβλιοθήκη μας.

                                          ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                    ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται