Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ταξίδι στα μυστήρια του σύμπαντος με “ξεναγό” το Βασίλη Κόκκαλη

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε, την περασμένη Δευτέρα, τη δεύτερη ανοικτή διαδικτυακή της εκδήλωση με, ομολογουμένως, πολύ μεγάλη επιτυχία! Η συμμετοχή των online θεατών ήταν μαζική, ενώ το ενδιαφέρον της συζήτησης δε μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο κατά τις δύο περίπου ώρες που διήρκεσε η εκδήλωση. Με αυτόν τον τρόπο, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και το Εφορευτικό Συμβούλιο δικαιώθηκαν απόλυτα για την απόφασή τους να συνεχίσουν και το 2022 τις διαλέξεις μέσω zoom, οι οποίες ξεκίνησαν το Γενάρη του 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Γράφει ο Γιάννης Βαρούχας

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου και κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής φυσικής Βασίλης Κόκκαλης, με την ομιλία του να καλύπτει το πολύ δύσκολο και απαιτητικό θέμα της γέννησης και της λειτουργίας του σύμπαντος. Η δυσκολία του εγχειρήματος, λόγω της πολύπλοκης φύσης του ζητήματος, ήταν αντικειμενική, ωστόσο ο ομιλητής κατάφερε, μέσω της βαθειάς γνώσης και της εντρύφησής του με την επιστήμη του, να μιλήσει εκλαϊκευμένα, κατανοητά και προσιτά στο μη ειδικό θεατή.

Μπορεί οι περισσότερες έννοιες που ακούστηκαν να ήταν δυσνόητες ή και ξένες προς τα γνωστικά πεδία των συμμετεχόντων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μας “ξεναγούσε” ο ομιλητής ανάμεσα στις μαύρες τρύπες, τους γαλαξίες, τα νεφελώματα και τα υπόλοιπα μυστήρια του σύμπαντος, μας κράτησε όλους με μεγάλο ενδιαφέρον και κανένας θεατής δεν εγκατέλειψε τη διάλεξη πριν τελειώσει! Επιπροσθέτως, επειδή ακούστηκαν και αρκετοί τίτλοι βιβλίων, η ομιλία του Βασίλη Κόκκαλη ίσως να αποτέλεσε το έναυσμα για πολλούς να διαβάσουν περισσότερο και να περιηγηθούν περισσότερο στις παρυφές της συγκλονιστικής επιστήμης της κοσμολογίας.

“Το σύμπαν ξεκίνησε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Έκτοτε συνεχώς αραιώνει, διαστέλλεται και ψύχεται.
9,5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά γεννήθηκε η γη!

Σε κάθε περίπτωση, η θεώρηση του σύμπαντος, είτε γνωρίζουμε πολλά είτε λίγα, είναι μία άριστη ευκαιρία προκειμένου όλοι να θυμόμαστε πάντα πόσο μικρή, ασήμαντη και αδιάφορη είναι η ύπαρξή μας μέσα σε αυτό το αχανές, απροσδιόριστο και απρόσιτο σύμπαν που μας περιβάλλει. Μόλις το 5% του σύμπαντος είμαστε σε θέση, με την τωρινή επιστήμη, να “σκαλίζουμε”, ενώ το υπόλοιπο 95% μας είναι παντελώς άγνωστο! Οι χαοτικές αποστάσεις που απαιτούν τα ανέφικτα μέχρι σήμερα ταξίδια με την ταχύτητα του φωτός (300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) για εκατομμύρια χρόνια προκειμένου να προσπελαστούν, μας αποδεικνύουν πως ο πλανήτης μας δεν είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα βραχάκι με χώμα και νερό που πλέει ανυποψίαστα πάνω σε έναν απέραντο ωκεανό άγνωστων δυνάμεων και άγνωστων συσχετισμών…

Ας καταλάβουμε τουλάχιστον μέσα απ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι μυστηρίου και ομορφιάς, τη ματαιότητα των υπέρμετρων φιλοδοξιών και τις χίμαιρες που μας περιστοιχίζουν!

Τέλος, επιθυμούμε να σημειώσουμε ότι ο Βασίλης Κόκκαλης απέδειξε, πέρα από τις μεγάλες και σημαντικές γνώσεις μαζί με την ικανότητά του να τις κατανοεί και να τις διαχειρίζεται, ένα ακόμη πολύ σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο όλων, στοιχείο: το γεγονός ότι χαίρει της καθολικής αποδοχής των συμπατριωτών του και κερδίζει την ανεπιφύλακτη αγάπη τους!

Καταθέτουμε και εμείς με τη σειρά μας το θαυμασμό μας για τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, το Δάσκαλο Βασίλη Κόκκαλη, και τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύ μεγάλη και διαχρονική προσφορά του στη δημόσια παιδεία και στην τοπική κοινωνία μας.

Γιάννης Βαρούχας

Δείτε το πλήρες βίντεο της ομιλίας του Βασίλη Κόκκαλη και τη συζήτηση με τους συμμετέχοντες που ακολούθησε αμέσως μετά:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ