Παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
Διαβάζουμε σήμερα ότι το Ναυτικό Μουσείο των Φάρσων θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πολύ καλά κάνουν. Προερχόμενος από ναυτική οικογένεια θεωρώ ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ναι, το μουσείο καλώς να γίνει! Η ιστορία της Ελλάδας ταυτίζεται με το πλοίο και την ναυτοσύνη των Ελλήνων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, όμως, γιατί δεν κινείται; Που είναι όλοι αυτοί οι αρχαιόφιλοι, οι μεγαλόσχημοι, που έσπευδαν σε αρχαιολογικούς χώρους και παρουσιάσεις μνημείων που έκαναν άσχετοι; Υποθέτουμε ότι μάλλον λόγω επιστημονικής εξειδίκευσης εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα παραμύθια, τους βασιλιάδες και τα ξωτικά. Αλλά, αλήθεια, το Κεντρικό Μουσείο της Κεφαλονιάς δεν τους ενδιαφέρει; Ακόμη και ως μέσον προβολής! Αλήθεια, που είναι τα ευαισθητοποιημένα μέσα με τις ατελείωτες συνεντεύξεις, τα ραδιόφωνα με τους ειδήμονες δημοσιογράφους που ολοφύρονταν για τη συνωμοσία των αρχαιολόγων; Ξαφνικά πετάγονται και κάποιοι ειδήμονες του FB, (συνήθως με ένα πτυχίο, μπορεί και όχι, αλλά με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, που είναι ισχυρότερη από κάθε διδακτορικό δίπλωμα ή μεταδιδακτορική έρευνα) και λένε και αυτοί κάτι για το Μουσείο, κυρίως πόσο ντρέπονται ως Έλληνες και τι κάνει η “Κενωνία η άτιμη¨απέναντι στο “ανάλγητο κράτος”.
Εμείς, οι Αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας, καταφέραμε και ανακινήσαμε το ζήτημα και μέσα σε τρία χρόνια από το 2019, όλα είναι έτοιμα για να ενταχθεί το νέο Μουσείο ως έργο στο ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζω ότι από το 2014 αναζητούσαν λύση για το Μουσείο.
Γιατί, λοιπόν, δεν έχει βγει ακόμη πρόσκληση για να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή του Μουσείου Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, την στιγμή που οι μελέτες ωρίμανσης είναι έτοιμες και το ρυμοτομικό διευθετημένο; Επίσης, το ιδιοκτησιακό είναι αδιαμφισβήτητο. Για τα παραπάνω βεβαιώνω τον κάθε δύσπιστο. Όλα, μα όλα, είναι έτοιμα και εγκεκριμένα από την Εφορεία, την Τεχνική Υπηρεσία και τα Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου.
[Θυμίζω δε για την ιστορία του πράγματος ότι προσκλήσεις εκδόθηκαν στο παρελθόν επανειλημμένως για έργο χωρίς μελέτες και με απροσδιόριστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας, και με συνέπειες μέχρι σήμερα πραγματικά κωμικές και κάποιους δύστυχους στο χείλος της προσωπικής κατάρρευσης. Αλλά και αυτά ακόμη τα διορθώσαμε, τα αντιμετωπίζουμε και προχωρούμε δυναμικά].
Θεωρώ ότι είναι θέμα αναβάθμισης της πόλης του Αργοστολίου και θέμα πρωτίστως Παιδείας, αλλά και παρακαταθήκης για την νέα γενιά, το Μουσείο να ενταχθεί τώρα! Οφείλουν να το κάνουν ακόμη και αν δεν μπορούν να καταλάβουν την σημασία. Δεν πειράζει. Τους λέμε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όχι γιατί έτσι υπαγορεύει μία νεφελώδης προγονοπληξία ή κάποια μεσσιανική παράδοση του περιούσιου λαού ή, ακόμη χειρότερα, μία ακραία συντηρητική αντίληψη περί ανώτερου πολιτισμού, αλλά επειδή αυτό οφείλουμε στις γενιές που έρχονται, οι οποίες πρέπει να έρχονται από νωρίς σε επαφή (να εθιστούν) με το όμορφο, με την έρευνα και την επιστήμη, με την θετική σκέψη, με τις επιστημολογικές θεωρήσεις, με την αντίληψη περί πολλαπλών ερμηνειών, με το άθλημα της κριτικής αναζήτησης και αποτίμησης, με την έννοια του δεδομένου (datum-a) και την επεξεργασία του, με την κατανόηση του γεγονότος ότι η προσέγγιση ενός προβλήματος απαιτεί κοπιώδη προσπάθεια και κυρίως μέθοδο.
Επειδή ίσως τους είναι δύσκολο να καταλάβουν τέτοια πράγματα (πρέπει να αποδεχθούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο), τους λέμε ότι δεν αναφερόμαστε σε κάτι απλό, αλλά σε Μουσείο, σε χώρο δηλαδή έκθεσης των αρχαιολογικών θησαυρών του νησιού, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά, κατά τρόπο εντελώς καινοτόμο και πρωτότυπο, που καμία σχέση δεν θα έχει με τον παρατακτικό, απλοϊκό και προσωπικά αδιάφορο, τρόπο έκθεσης του παρελθόντος.
Ναι, υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με το κτίριο. Ωστόσο, αυτά είναι παρελθόν. Οι αποφάσεις ελήφθησαν, το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σύμφωνο, η Υπηρεσία ενέκρινε, όπως και τα Κεντρικά επιστημονικά Συμβούλια. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ό,τι ήταν να κάνει το έκανε, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτο το σημείο, να είμαστε δηλαδή εδώ και μήνες έτοιμοι. Από τότε, όμως, η σιωπή είναι εκκωφαντική. Δεν μιλά κανείς γι αυτό… Μιλούν για τα “πάντα όλα” εκτός από αυτό.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γ. Σκλάβος σε τόσο μικρή απόσταση… Σε ποιά άλλη πόλη συμβαίνει αυτό;
Ας βοηθήσουν έστω οι άνθρωποι που είχαν την πρωτοβουλία να γίνει το Μουσείο Σκλάβου.
Δρ Γρηγόριος Γρηγορακάκης
Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης
Αρχαιολόγος