Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σταύρος Νιφοράτος στην «Α» / Η μουσική έχει το χάρισμα να ξυπνάει εύκολα πολλά συναισθήματα

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τη MINOS EMI ένα τραγούδι σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική Γιώργου Κυριάκου με τίτλο «Τα μαγικά φτερά». Μια γνώριμη φωνή αρχικά, αυτή του Γιάννη Κότσιρα, φτάνει στα αυτιά μας σε ένα τραγούδι γεμάτο φως και στις λέξεις, και στις νότες. Όμως δεν είναι μόνος. Μαζί του εκεί μέσα στο τραγούδι ακούμε μια φωνή, μια νέα φωνή, που μας αναγκάζει σε μια ησυχία. Είναι η φωνή του Σταύρου Νιφοράτου. Μια φωνή που ξέρει ξεκάθαρα να πατάει τις νότες και κυρίως να καταπίνει τις λέξεις. Τον συναντήσαμε, μας μίλησε και αγαπήσαμε αυτό το τραγούδι ακόμα πιο πολύ. Όλα μόλις αρχίζουν γι’ αυτόν. Αυτό είναι σίγουρο. Ας τον γνωρίσουμε.

 Θέλω να ξεκινήσουμε από τα «Μαγικά φτερά». Πώς ήταν αυτή η συνάντηση με τον Γιάννη Κότσιρα;

Οταν μοιράζεσαι ένα τραγούδι με έναν τόσο σπουδαίο ερμηνευτή, μόνο ως ευλογία μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Πόσο μάλλον όταν γίνεται στα πρώτα σου δισκογραφικά βήματα. Και η χαρά μου είναι διπλή, γιατί, εκτός από τον καλλιτεχνικό θαυμασμό που ανέκαθεν είχα προς το πρόσωπό του, μέσα από τη συνεργασία μας θαύμασα και τη γενναιοδωρία, το αγκάλιασμα του ανθρώπου, αρετές σπάνιες.

Είναι ένα αισιόδοξο τραγούδι. Είσαι σε αισιόδοξη στιγμή ή το τραγούδι αυτό είναι μια μορφή αντίστασης;

Πάντα η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας για τους ανθρώπους. Μου δίνει μεγάλη χαρά η σκέψη ότι σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, γεμάτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αυτό το τόσο φωτεινό τραγούδι, τα «Μαγικά φτερά», έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως ένα συναισθηματικό αντίβαρο που τόσο ανάγκη έχουμε.

Πώς κατάλαβες ότι θέλεις να τραγουδήσεις αυτές τις λέξεις του Νίκου Μωραΐτη;

Μόλις διάβασα τους στίχους και κάθισα στο πιάνο να τραγουδήσω το κομμάτι, πλημμύρισα συναισθήματα. Ήταν σαν να επέστρεψα στον αγνό παιδικό εαυτό μου, με ένα μόνιμο χαμόγελο χαράς και αισιοδοξίας. Οι στίχοι του Νίκου Μωραΐτη είναι μια καλή υπενθύμιση για όλους μας ότι από την αγάπη μπορούμε να ανακαλούμε αυτή τη βαθιά εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και να καταφέρνουμε τόσα πολλά στη ζωή μας. Η αγάπη θα μας σώσει!

Είναι δύσκολη η δισκογραφία στις μέρες μας. Σε αποθαρρύνει αυτό δημιουργικά;

Η καλλιτεχνική έκφραση είναι κάτι πηγαίο, είναι μια ανάγκη. Δεν εγκλωβίζεται σε δισκογραφίες και εποχές. Αν θέλετε, νιώθω και κάπως τυχερός που μεγαλώνω σ’ αυτή την εποχή, γιατί το δύσκολο μουσικό τοπίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Αν καταθέσεις την αλήθεια σου, δεν έχεις να φοβάσαι και να σε αποθαρρύνει τίποτα.

Εχεις μια αρκετά πολύμορφη ακαδημαϊκή πορεία. Πώς έχει συμβάλει σ’ αυτό που είσαι σήμερα;

Η γνώση που έλαβα, από όπου κι αν προήλθε, με βοήθησε να γνωρίσω τον εαυτό μου και να αναπτυχθώ προσωπικά ως άνθρωπος. Η μουσική με βοήθησε να αφουγκραστώ ανθρώπινα ζητήματα και προκλήσεις της εποχής μας που απασχόλησαν τις ακαδημαϊκές μου σπουδές με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Η μουσική έχει το χάρισμα να ξυπνάει εύκολα πολλά συναισθήματα.

Ποια είναι τα δικά σου ακούσματα; Ποιες μουσικές αναπνέουν μέσα σου;

Τα ακούσματά μου είναι πολυποίκιλα. Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι όπου ακούγονταν πάντα τα τραγούδια των μεγάλων μας Ελλήνων συνθετών, κλασική μουσική από τον παππού, τραγούδια του Μεσοπολέμου από τη γιαγιά αλλά και πολλά παραδοσιακά των Επτανήσων. Στην εφηβεία γνώρισα τα κλασικά ροκ συγκροτήματα, αλλά λάτρεψα και το ρεμπέτικο και το καλό μας λαϊκό τραγούδι. Σίγουρα οι δύο σταθερά μεγάλες μου αγάπες είναι οι Beatles και ο Μάνος Χατζιδάκις. Και φυσικά ατέλειωτες μουσικές από musicals και soundtracks.

Οταν κλείνεις τα μάτια σου, ονειρεύεσαι συνεργασίες; Και ποιες;

Ονειρεύομαι τόσα πολλά, που αν ξεκινήσω να τα απαριθμώ, δεν θα τελειώσει ποτέ η συνέντευξη! Αφήστε που αν αναφέρω κάποια ονόματα, θα εξαιρέσω τόσα άλλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνω αθόρυβα και άφοβα μεγάλα όνειρα, δεν τα τσιγκουνεύομαι. Δωρεάν δεν είναι άλλωστε;

Επειτα από όλα αυτά που έχουν έρθει στο φως στον χώρο του θεάτρου, σου έχουν δημιουργηθεί φόβοι ή κρατήματα;

Το αντίθετο. Όσοι βρήκαν το θάρρος, την τόλμη να ανοίξουν την ψυχή τους, να σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν γι’ αυτά τα ζητήματα έθεσαν τις βάσεις για να χαραχτεί μια νέα πορεία, μια νέα εποχή. Πρέπει να τους ευχαριστούμε και να τους ευγνωμονούμε γιατί μέσα από αυτούς όλοι μας πλέον μπορούμε να κοιτάμε μπροστά αισιόδοξα.

Αν σε γυρίσω πίσω, πότε κατάλαβες ότι θες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Η απάντηση είναι μία: από πάντα! Προέρχομαι από μια κεφαλονίτικη φιλόμουση οικογένεια, όπου η μουσική και το τραγούδι θυμάμαι να συντροφεύει άπειρες στιγμές μας κι εγώ πάντα από κοντά να τραγουδώ και να μαθαίνω να κάνω διφωνίες. Γινόμασταν όλοι μια χορωδία. Δεν γινόταν, νομίζω, να ξεφύγω.

Τι ακολουθεί έπειτα από αυτό το τραγούδι; Τι να περιμένουμε από εσένα;

Προετοιμάζω το υλικό, τα τραγούδια που θα ακολουθήσουν και σχεδιάζουμε ορισμένες προσωπικές παραστάσεις με τη νέα χρονιά. Όλα μου τα νέα θα τα βρείτε στα social media που διατηρώ.

ΠΗΓΗavgi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ