Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
22.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

spot_img

Εργασιακά: Πώς θα υπολογιστούν δώρα, υπερωρίες και επιδόματα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων, τις υπερωρίες των εργαζομένων, το επίδομα για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας αλλά και για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού. Αναλυτικά:

1.Δώρο Χριστουγέννων
α. Καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων 2020, που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους, σε απασχολούμενους: σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής καθώς και σε επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.
β. Το ως άνω δώρο Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Επιπλέον επισημαίνεται πως το δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να πληρώνεται κανονικά ,χωρίς αναβολή και το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

2.Οι υπερωρίες
Έως το τέλους του έτους θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υπερβούν το ανώτατο όριο υπερωριών χωρίς να λάβουν έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) . Ωστόσο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πληρώνονται με τις νόμιμες αυξήσεις επί του μισθού τους.
Επιπλέον επισημαίνεται πως εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να αναπληρώσει μετά την επιστροφή του στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός ,με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν γίνεται να εφαρμοστεί τηλεργασία . Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών , η οποία αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 .

3.Αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 534
Και για τον Οκτώβριο επεκτείνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 534 ευρώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που θα τεθεί η σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή. Η αποζημίωση αυτή αφορά όσους απασχολούνται στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού , αθλητισμού ,πολιτισμού. Την ίδια ώρα θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για δύο μήνες .

4.Επίδομα ανεργίας
Από 100 σε 50 μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών απασχόλησης για το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα

  1. Κατώτατος μισθός
    Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται