Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
14 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σπαθής προς Άδωνι-Σταϊκούρα : Άμεση αποκατάσταση αλλιώς θα οδηγηθούμε σε ολέθριες συνέπειες

Προτάσεις  άμεσης οικονομικής ανακούφισης των περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό»

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας,  έπεσαν θύματα της καταστροφικής μανίας του κυκλώνα Ιανού. Οι ζημιές σε οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον είναι χωρίς υπερβολή, ανυπολόγιστες. Περιοχές, ολόκληρα  χωριά, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Δυστυχώς, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται για μια ακόμη φορά να είναι  το μεγάλο θύμα των περιστάσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν ακόμη ανακάμψει από τη κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊου, δέχονται ένα ακόμη σοβαρό χτύπημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τουριστική θερινή περίοδος δεν ήταν αντίστοιχη εκείνων των προηγούμενων ετών. Χωρίς έσοδα στα ταμεία των επιχειρήσεων, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις μιας νέας σοβαρής κατάστασης.

Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου  έχει στο επίκεντρο του προβληματισμού του,   το εάν θα καταστεί εφικτό να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του χειμώνα, μετά και το πέρασμα του κυκλώνα, αυτό  όμως δεν φαίνεται να καθίσταται εφικτό.

Αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των επιχειρηματιών,  προτείνουμε τα κάτωθι:

  1. Αναφορικά με το άνοιγμα της 4ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν,  θέση και πρόταση δική μας αποτελεί το ποσό αυτό να καταστεί άμεση και μη επιστρέψιμη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις. Να ενέχει δηλαδή τη θέση ουσιαστικά, κεφαλαίου επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
  2. Το μέτρο αυτό, ως παροχή ρευστότητας, βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με την άμβλυνση της γραφειοκρατίας στην αποκατάσταση των ζημιών. Στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, έχουμε βιώσει και στο παρελθόν σημαντικές φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς η γραφειοκρατία στις περιπτώσεις αυτές, αποτέλεσε  σημαντικό τροχοπέδη στην αποκατάσταση των ζημιών. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται άμεση και γενναία παροχή ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και με αφορμή τη κρίση του κορονοϊού απεδείχθη σημαντικά ανεπαρκές. Η διευκόλυνση της γραφειοκρατίας είναι μονόδρομος με σκοπό τις άμεσες  αποζημιώσεις.
  3. Επιπλέον, έχετε εξαγγείλει,  την αναστολή πληρωμών όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων μόνον για έξι μήνες. Προτείνουμε η αναστολή αυτή να διαρκέσει μέχρι  και τα τέλη του 2021 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.
  4. Επίσης, η αναστολή των πληρωμών να επεκταθεί και στις εισφορές και οφειλές προς τα ασφαλιστικά  ταμεία.
  5. Προτείνουμε απαλλαγή από το ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2020- 2021 για όλες τις επιχειρήσεις.
  6. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, αναφορικά με τα έσοδα του 2020.
  7. Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τέτοια φαινόμενα όπως αυτό του Ιανού θα επαναληφθούν. Συνεπώς,  προτείνουμε μέτρα πρόληψης καταστροφικών καταστάσεων, έτσι ώστε να θωρακιστούν οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί των επιχειρήσεων, για μελλοντικές περιπτώσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση προτείνουμε την επιδότηση  της αγοράς αναγκαίου εξοπλισμού, όπως γεννήτριες ή ακόμη και  με σχετική νομοθεσία η αγορά αυτή να απαλλάσσεται του ΦΠΑ, ώστε να καταστεί δυνατή για τους επιχειρηματίες.

Μετά και την συστηματική και αδιάκοπη  προσπάθειά μας και τη στήριξη που σας προσέφερε η επιμελητηριακή κοινότητα όλους τους προηγούμενους μήνες στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού,  αιτούμεθα σήμερα την άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των ζημιών και  λήψη  μέτρων άμεσης οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις των πληγεισών από τον κυκλώνα περιοχών. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία μας.

Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας, προς τους υπόλοιπους νομούς που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα ανά την Επικράτεια, με αναφορά κυρίως στη Καρδίτσα, αιτούμεθα την εφαρμογή των μέτρων αυτών ομοίως και στις περιοχές αυτές. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα πρέπει να προχωρήσουμε. Η σωστή μέριμνα και η άμεση  όμως στήριξη  από το Κράτος είναι αναγκαία, έτσι ώστε να επιβιώσουμε την επόμενη ημέρα.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος,

Σταύρος Σπαθής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται