Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αυτοί οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Την επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 και τον μήνα Νοέμβριο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 προβλέπεται σήμερα μέχρι και τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσουν σε παράταση του μέτρου και τον Νοέμβριο. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν αναμένεται να υπάρξει και σχετική ΚΥΑ για τους εποχικά εργαζόμενους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έχουν κλείσει.

Έτσι αναμένεται το επόμενο διάστημα :

– να δοθεί στους εποχικά εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για να τους δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ

– να παραταθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Νοέμβριο για τους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές. Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας αφορά επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, όπως επίσης επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει ΚΑΔ όπως επίσης επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών των εργαζομένων τους έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι υποβάλλουν τις δικές τους δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Σεπτέμβριο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μία δήλωση.

Στην περίπτωση αναστολής εργαζόμενου για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Για παράδειγμα:

Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/9/2020-30/9/2020): 1 δήλωση αναστολής. Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/9/2020 – 8/9/2020, 13/9/2020-17/9/2020 και 25/9/2020-30/9/2020: 3 δηλώσεις αναστολής. Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης από την επιχείρηση στο «Εργάνη» οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Οι επιχειρήσεις εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ